Dieta norweska jest skuteczną i rygorystyczną dietą odchudzającą, która została opracowana przez specjalistów do spraw żywienia oraz lekarzy szpitala w Oslo. Podstawową zasadą diety jest jedzenie wyłącznie produktów zawartych na liście zalecanych. Jadłospis diety składa się z trzech posiłków.
Zasady diety norweskiej
Dieta norweska jest przeznaczona dla osób z nadwagą i otyłością, gdyż umożliwia stosunkowo szybką i skuteczną redukcję masy ciała. Czas trwania diety wynosi 14 dni. W tym okresie należy ściśle przestrzegać ustalonego jadłospisu. Po upływie dwóch tygodni konieczne jest zaprzestanie stosowania diety. Zbyt długi okres praktykowania tego rodzaju sposobu odżywiania może niekorzystnie wpłynąć na stan zdrowia. Kolejną terapię odchudzającą można rozpocząć po upływie co najmniej miesiąca od ostatniego dnia dwutygodniowej diety. Podstawowymi produktami w diecie norweskiej są gotowane na twardo jajka oraz grejpfruty. W jadłospisie zalecane są również surówki z marchwi, selera naciowego, ogórka konserwowego oraz pomidorów, do których nie należy dodawać olejów ani sosów.
W diecie powinno pojawić się chude mięso z piersi kurczaka, jagnięciny, wołowina, ryby oraz gotowany szpinak z dodatkiem jogurtu naturalnego. Wskazanymi technikami przyrządzania potraw są: gotowanie w wodzie lub na parze oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu na ruszcie, w folii aluminiowej lub pergaminie. Przeciwwskazane jest smażenie oraz panierowanie dań mięsnych. Dozwolonym produktem jest pieczywo razowe, pełnoziarniste. Należy unikać w diecie żywności bogatej w skrobię, czyli ziemniaków, roślin strączkowych, makaronów, ryżu oraz kasz. W diecie norweskiej eliminuje się sól, masło, oleje oraz śmietanę. Dieta zakłada przyjmowanie około 3 litrów płynów dziennie. Zalecana jest przede wszystkim naturalna, niegazowana woda mineralna, ale dieta nie wyklucza picia słabej, niesłodzonej kawy bez mleka oraz ziołowych i owocowych herbat bez cukru. Jadłospis diety norweskiej złożony jest jedynie z trzech posiłków: I śniadania, II śniadania oraz obiadu, których należy restrykcyjnie przestrzegać.
Efekty diety norweskiej
Celem stosowania diety norweskiej jest przyspieszenie metabolizmu, czyli procesów przemiany materii. Skutkiem jest znaczne zmniejszenie wyjściowej masy ciała nawet o 10 kilogramów. Znaczącą zaletą tego sposobu odchudzania jest prosty w realizacji jadłospis, który składa się z nieskomplikowanych przepisów. Nie ma również konieczności ważenia produktów wykorzystywanych w diecie. Stosowanie diety norweskiej może przyczynić się jednak do powstania niedoborów witamin oraz składników mineralnych. Jadłospis tej diety jest monotonny, mało urozmaicony i nieodpowiednio zbilansowany. Dietę praktykuje się przez dwa tygodnie – w tak krótkim okresie odchudzania się dochodzi do utraty wody z organizmu oraz ubytku masy mięśniowej, a nie spalenia nadmiaru tkanki tłuszczowej. Konsekwencją tego rodzaju diety może być efekt jo-jo, czyli ponowny przyrost masy ciała po zakończeniu diety.
Przykładowe menu w diecie norweskiej
I śniadanie:
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- kawa bez mleka i cukru.
II śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- grejpfrut,
- surówka z marchwią, selerem i ogórkiem,
- ziołowa herbata bez cukru.
Obiad:
- 2 grillowane kotlety z kurczaka,
- kromka pełnoziarnistego pieczywa,
- świeży szpinak z jogurtem.
Przepisy w diecie norweskiej
Potrawa 1: grillowane kotlety z kurczaka
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- szczypta tymianku, odrobina pieprzu.
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka rozbija się tłuczkiem, a następnie doprawia tymiankiem i pieprzem. Kurczaka opieka się w piekarniku lub na patelni grillowej. Podczas obróbki termicznej przeciwwskazane jest dodawanie tłuszczu.
Potrawa 2: surówka warzywna z marchwią, selerem i ogórkiem
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 1 marchew,
- odrobina pieprzu.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa należy pokroić w drobną kostkę. Składniki wrzuca się do głębokiej miseczki i całość dokładnie miesza. Surówkę doprawia się pieprzem do smaku.
Potrawa 3: świeży szpinak z jogurtem
Składniki:
- 2 garści świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- odrobina pieprzu.
Sposób przygotowania:
Czosnek należy posiekać i podsmażyć na patelni. Następnie dodaje się do niego szpinak. Po kilku minutach dodaje się jogurt naturalny. Całość doprawia się pieprzem.
Potrawa 4: gotowane mięso wołowe
Składniki:
- 250 g mięsa wołowego,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- ½ selera,
- ½ cebuli,
- 2 liście laurowe,
- pieprz,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- litr wody.
Sposób przygotowania
Mięso wołowe należy pokroić w kostkę. Wodę zagotowuje się i dodaje do niej obraną marchewkę, seler, cebulę oraz umytą pietruszkę. Warzywny wywar doprawia się pieprzem, liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego. Następnie dodaje się do niego pokrojone mięso. Całość należy gotować przez 40-50 minut.