Dieta norweska, czyli znaczne zmniejszenie masy ciała w dwa tygodnie. Zasady diety norweskiej. Efekty i przykładowe dzienne menu w diecie norweskiej. Przepisy na potrawy dozwolone w diecie

Fot: lunamarina / fotolia.com

 Dieta norweska pozwala na szybką utratę nawet 10 kilogramów. Jej codzienny jadłospis zawiera trzy posiłki, a podstawowymi składnikami są jaja ugotowane na twardo oraz grejpfruty. Z żywienia wyklucza się oleje, śmietanę, sól, cukier, produkty zawierające skrobię oraz potrawy smażone. 

Dieta norweska jest skuteczną i rygorystyczną dietą odchudzającą, która została opracowana przez specjalistów do spraw żywienia oraz lekarzy szpitala w Oslo. Podstawową zasadą diety jest jedzenie wyłącznie produktów zawartych na liście zalecanych. Jadłospis diety składa się z trzech posiłków.

Zasady diety norweskiej

Dieta norweska jest przeznaczona dla osób z nadwagą i otyłością, gdyż umożliwia stosunkowo szybką i skuteczną redukcję masy ciała. Czas trwania diety wynosi 14 dni. W tym okresie należy ściśle przestrzegać ustalonego jadłospisu. Po upływie dwóch tygodni konieczne jest zaprzestanie stosowania diety. Zbyt długi okres praktykowania tego rodzaju sposobu odżywiania może niekorzystnie wpłynąć na stan zdrowia. Kolejną terapię odchudzającą można rozpocząć po upływie co najmniej miesiąca od ostatniego dnia dwutygodniowej diety. Podstawowymi produktami w diecie norweskiej są gotowane na twardo jajka oraz grejpfruty. W jadłospisie zalecane są również surówki z marchwi, selera naciowego, ogórka konserwowego oraz pomidorów, do których nie należy dodawać olejów ani sosów. 

W diecie powinno pojawić się chude mięso z piersi kurczaka, jagnięciny, wołowina, ryby oraz gotowany szpinak z dodatkiem jogurtu naturalnego. Wskazanymi technikami przyrządzania potraw są: gotowanie w wodzie lub na parze oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu na ruszcie, w folii aluminiowej lub pergaminie. Przeciwwskazane jest smażenie oraz panierowanie dań mięsnych. Dozwolonym produktem jest pieczywo razowe, pełnoziarniste. Należy unikać w diecie żywności bogatej w skrobię, czyli ziemniaków, roślin strączkowych, makaronów, ryżu oraz kasz. W diecie norweskiej eliminuje się sól, masło, oleje oraz śmietanę. Dieta zakłada przyjmowanie około 3 litrów płynów dziennie. Zalecana jest przede wszystkim naturalna, niegazowana woda mineralna, ale dieta nie wyklucza picia słabej, niesłodzonej kawy bez mleka oraz ziołowych i owocowych herbat bez cukru. Jadłospis diety norweskiej złożony jest jedynie z trzech posiłków: I śniadania, II śniadania oraz obiadu, których należy restrykcyjnie przestrzegać.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Efekty diety norweskiej

Celem stosowania diety norweskiej jest przyspieszenie metabolizmu, czyli procesów przemiany materii. Skutkiem jest znaczne zmniejszenie wyjściowej masy ciała nawet o 10 kilogramów. Znaczącą zaletą tego sposobu odchudzania jest prosty w realizacji jadłospis, który składa się z nieskomplikowanych przepisów. Nie ma również konieczności ważenia produktów wykorzystywanych w diecie. Stosowanie diety norweskiej może przyczynić się jednak do powstania niedoborów witamin oraz składników mineralnych. Jadłospis tej diety jest monotonny, mało urozmaicony i nieodpowiednio zbilansowany. Dietę praktykuje się przez dwa tygodnie – w tak krótkim okresie odchudzania się dochodzi do utraty wody z organizmu oraz ubytku masy mięśniowej, a nie spalenia nadmiaru tkanki tłuszczowej. Konsekwencją tego rodzaju diety może być efekt jo-jo, czyli ponowny przyrost masy ciała po zakończeniu diety. 

Przykładowe menu w diecie norweskiej

I śniadanie:

  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • kawa bez mleka i cukru.

II śniadanie:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • grejpfrut,
  • surówka z marchwią, selerem i ogórkiem,
  • ziołowa herbata bez cukru.

Obiad:

  • 2 grillowane kotlety z kurczaka,
  • kromka pełnoziarnistego pieczywa,
  • świeży szpinak z jogurtem.

Przepisy w diecie norweskiej

Potrawa 1: grillowane kotlety z kurczaka

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • szczypta tymianku, odrobina pieprzu.

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka rozbija się tłuczkiem, a następnie doprawia tymiankiem i pieprzem. Kurczaka opieka się w piekarniku lub na patelni grillowej. Podczas obróbki termicznej przeciwwskazane jest dodawanie tłuszczu.

Potrawa 2: surówka warzywna z marchwią, selerem i ogórkiem

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1 marchew,
  • odrobina pieprzu.

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa należy pokroić w drobną kostkę. Składniki wrzuca się do głębokiej miseczki i całość dokładnie miesza. Surówkę doprawia się pieprzem do smaku.

Potrawa 3: świeży szpinak z jogurtem

Składniki:

  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • odrobina pieprzu.

Sposób przygotowania:

Czosnek należy posiekać i podsmażyć na patelni. Następnie dodaje się do niego szpinak. Po kilku minutach dodaje się jogurt naturalny. Całość doprawia się pieprzem.

Potrawa 4: gotowane mięso wołowe

Składniki:

  • 250 g mięsa wołowego,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • ½ selera,
  • ½ cebuli,
  • 2 liście laurowe,
  • pieprz,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • litr wody.

Sposób przygotowania

Mięso wołowe należy pokroić w kostkę. Wodę zagotowuje się i dodaje do niej obraną marchewkę, seler, cebulę oraz umytą pietruszkę. Warzywny wywar doprawia się pieprzem, liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego. Następnie dodaje się do niego pokrojone mięso. Całość należy gotować przez 40-50 minut.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej