Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis

Fot: denisk999 / fotolia.com

Dieta niskowęglowodanowa pozwala na redukcję tkanki tłuszczowej i zmniejszenie masy ciała. Najczęściej stosuje się ją do trzech tygodni. Produktami przeciwwskazanymi w tej diecie są m.in.: makarony, pieczywo, kasze, ziemniaki oraz wszelkie wyroby cukiernicze.

Dieta niskowęglowodanowa jest eliminacyjną dietą odchudzającą o obniżonej kaloryczności. Polega na ograniczeniu w codziennym jadłospisie ilości podstawowych źródeł węglowodanów, czyli m.in. produktów zbożowych.

Zasady diety niskowęglowodanowej

Podstawową zasadą w diecie niskowęglowodanowej jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów będących źródłem węglowodanów, inaczej cukrów. Nadmierna ilość węglowodanów prostych i złożonych w codziennej diecie odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej skutkując przyrostem masy ciała. Dieta niskowęglowodanowa trwa od 7 do 21 dni. Wskazana jest zdrowym osobom dorosłym, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej i spadek masy ciała. Ten sposób odżywiania jest przeciwwskazany dzieciom i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, kobietom ciężarnym oraz karmiącym piersią. Kaloryczność odchudzającej diety niskowęglowodanowej wynosi najczęściej 1000-1300 kcal na dobę. Jedną z zasad diety jest długie żucie każdego kęsa pokarmu. Skutkuje to mniejszą ilością zjadanego pożywienia i szybszym odczuciem przez organizm sytości. Przeciwwskazane jest popijanie posiłków oraz dopuszczanie do pojawienia się uczucia „ssania” z głodu. W diecie niskowęglowodanowej dozwolone jest podjadanie między poszczególnymi posiłkami surowych warzyw, np. marchewki.

Zobacz także: Dieta redukcyjna dla kobiet, czyli jak pozbyć się tkanki tłuszczowej i wyrzeźbić swoje ciało? Zasady, produkty wskazane i przeciwwskazane. Jadłospis w diecie redukcyjnej

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie niskowęglowodanowej

W normalnej, codziennej diecie, czyli zgodnej z zasadami racjonalnego odżywiania, podstawowymi źródłami węglowodanów, które stanowią główne źródło energii dla organizmu, są: produkty zbożowe, warzywa i owoce (zwłaszcza te, które zawierają skrobię) oraz cukier, miód, dżemy i różnego rodzaju ich przetwory (słodycze). W diecie niskowęglowodanowej produktami przeciwwskazanymi są:

  • produkty zbożowe: pieczywo, makaron, płatki śniadaniowe, ryż, kasze,
  • ziemniaki,
  • suche nasiona roślin strączkowych,
  • wyroby cukiernicze,
  • kandyzowane i suszone owoce,
  • fast foody,
  • słodycze, desery,
  • słodkie napoje, jogurty owocowe.

Do produktów zalecanych w diecie niskowęglowodanowej zalicza się:

  • ryby, mięso i jaja,
  • mleko i produkty mleczne: jogurt naturalny, kefir, sery twarogowe,
  • warzywa niezawierające skrobi: sałaty, ogórki, brokuły, pomidory, kalafior, brukselka, kapusta, szparagi itd.,
  • orzechy,
  • awokado.

Wysokotłuszczowa dieta niskowęglowodanowa

Wyróżnia się kilka rodzajów diet niskowęglowodanowych, które różnią się między sobą wskazaniami do stosowania oraz dozwoloną ilością węglowodanów w diecie. Jedną z ważniejszych jest dieta ketogeniczna, czyli dieta niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa. W tym typie diet węglowodany podlegają znacznemu obniżeniu. W normalnym sposobie odżywiania dobowa ilość węglowodanów w diecie wynosi 300-400 g. Dieta ketogeniczna zakłada ograniczenie tego rodzaju substancji odżywczych do 50 g na dobę. Jest ona zalecana w przypadku padaczki lekoopornej u dzieci oraz w niektórych wrodzonych chorobach metabolicznych. Dietę ketogeniczną niekiedy stosuje się u osób z autyzmem, chorobie Parkinsona oraz Alzheimera.

Zobacz film: Dlaczego powinniśmy pić dużo wody? Źródło: 36,6

Efekty i skutki stosowania diety niskowęglowodanowej

Dieta niskowęglowodanowa umożliwia schudnięcie o 1 kilogram w ciągu tygodnia. Wpływa na zredukowanie tkanki tłuszczowej odłożonej w organizmie oraz przyczynia się do uregulowania poziomu cukru we krwi. Stosowanie diety niskowęglowodanowej, zwłaszcza długotrwałe może prowadzić jednak do rozwoju pewnych skutków ubocznych, takich jak: osłabienie organizmu, dyskomfort trawienny oraz zaparcia spowodowane mniejszą ilością błonnika w diecie (jego źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe). Konsekwencjami ograniczenia węglowodanów w codziennym jadłospisie mogą być również bóle i zawroty głowy, zaburzenia koncentracji wynikające ze spadku poziomu cukru we krwi, bezsenność, nudności oraz skurcze mięśni powstałe w wyniku niedoboru potasu i magnezu. Wyeliminowanie z diety niektórych produktów żywnościowych może prowadzić do braku niezbędnych witamin i składników mineralnych – wówczas konieczne jest przyjmowanie preparatów farmakologicznych i/lub zmiana sposobu odżywiania. W celu uniknięcia skutków ubocznych diety niskowęglowodanowej zaleca się stopniowe ograniczanie ilości węglowodanów w jadłospisie.

Przykładowy jadłospis w diecie niskowęglowodanowej

I śniadanie: twarożek

  • 200 g chudego sera twarogowego,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 3 drobno pokrojone rzodkiewki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • ½ zielonego ogórka,
  • ¼ żółtej papryki.

II śniadanie: garść orzechów nerkowca

Obiad: gotowana cielęcina z pieczarkami i szaragami

  • 150 g gotowanej cielęciny,
  • 8 pieczarek (duszonych na oliwie z oliwek – ok. 5 ml),
  • 4 szparagi,
  • surówka: zielona sałata, pomidor, ½ cebuli, ogórek kiszony, łyżeczka oliwy z oliwek.

Podwieczorek: sok wielowarzywny domowej roboty

  • ¼ zielonej papryki,
  • 100 g selera korzeniowego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 pomidor,
  • 50 g selera naciowego.

Kolacja: zapiekanka warzywna

  • 100 g cukinii,
  • 100 g brokułów,
  • 100 g bakłażana,
  • pomidor,
  • szczypiorek,
  • cebula,
  • 30 g tartego sera żółtego,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • przyprawy. 

Zobacz także: Dieta Atkinsa - zasady, jadłospis i efekty

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

anka31 23.09.2019r.

Ważne aby dieta była dobrze zbilansowana tak jak dieta cambridge, zawiera wszystkie składniki które potrzebuje mój organizm

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej