Dieta Montignac - zasady stosowania, jadłospis i przepisy

Fot: bit24 / stock.adobe.com

Dieta Montignaca nie jest typową dietą odchudzającą, ale metodą pozwalającą na trwałą zmianę nawyków żywieniowych. W czasie diety należy spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym, dobierając je tak, aby dostarczyć organizmowi odpowiednie ilości białek, tłuszczów i węglowodanów.

Michel Montignac jest specjalistą w dziedzinie żywienia. To właśnie on w latach 80. XX w. wykazał, że zastosowanie indeksu glikemicznego (IG) może zapobiegać otyłości, cukrzycy czy chorobom układu sercowo-naczyniowego. Opracowana przez niego metoda żywienia, nazywana dietą Montignaca, zapewnia doskonałe efekty, a samemu autorowi udało się na niej schudnąć 15 kg w ciągu 3 miesięcy. Posiłki w metodzie Montignaca muszę być komponowane w taki sposób, aby ich indeks glikemiczny był jak najniższy. Jednocześnie muszą dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych i zaspokajać głód.

Dieta Montignaca - zasady

Montignac dopuszcza wyłącznie produkty o IG poniżej 50. W fazie pierwszej diety, która trwa 2–3 miesiące, następuje zrzucenie nadmiaru kilogramów oraz ustabilizowanie pracy trzustki. Podstawowe zasady w fazie I diety Montignaca wyglądają następująco:

  •  nie wolno łączyć tłuszczów z produktami o wysokim IG w jednym posiłku,
  •  do wyboru są dwa rodzaje posiłków - węglowodanowo-białkowe lub białkowo-tłuszczowe,
  •  nie wolno opuszczać posiłków ani podjadać między nimi,
  •  śniadanie jest obfite, obiad umiarkowany, a kolacja delikatna, przy czym od czasu do czasu można zjeść podwieczorek,
  •  codziennie należy zjadać 1 1/2 g białka na każdy kilogram masy ciała,
  •  przerwy między posiłkami wynoszą minimum 3 godziny, ale po posiłku zawierającym tłuszcz kolejny posiłek można zjeść po 4 godzinach,
  •  kolacje należy jeść przynajmniej 3-4 godziny przed snem,
  •  surowe owoce można jeść 3 godziny po posiłku (nigdy przed snem) lub 1/2 godziny przed posiłkiem,
  •  chleb pełnoziarnisty można jeść tylko na śniadanie,
  •  dozwolone są wyłącznie makarony z pszenicy durum, ugotowane al dente,
  •  należy unikać mocnej kawy, która wzmaga wydzielanie insuliny,
  •  zalecane jest wypijanie 2 l niegazowanej wody mineralnej dziennie,
  •  jedyny dopuszczalny alkohol to wytrawne wino - jedna lampka w trakcie posiłku.

Faza druga diety Montignaca jest bezterminowa. Jest to metoda żywienia, którą należy stosować przez całe życie, ponieważ tylko wtedy możliwe jest utrzymanie prawidłowej wagi. Jej zasady są następujące:

  •  można jeść wyłącznie produkty o IG niższym niż 50, 
  •  sporadycznie można łączyć węglowodany z tłuszczami,
  •  sporadycznie można zjeść produkt o wysokim indeksie glikemicznym, ale należy go uzupełnić produktem o niskim IG, np. ziemniaki podać z sałatą,
  •  w przypadku odejścia od zasad diety, np. w trakcie rodzinnej uroczystości, należy na 1-2 dni wrócić do fazy pierwszej metody Montignaca.

Dieta Montignaca - jadłospis

Jadłospis w diecie Montignaca nie jest specjalnie skomplikowany, ale warto wydrukować sobie tabelę z indeksami glikemicznymi poszczególnych produktów, aby prawidłowo komponować posiłki. 

W diecie Montignaca najważniejsze są sposoby łączenia, dlatego należy zapoznać się z zasadami, dzięki którym ułożenie jadłospisu nie będzie przysparzać problemów. Przykładowe menu w diecie Montignaca może wyglądać tak:

  •  po przebudzeniu – 1/2 godziny przed śniadaniem należy wypić szklankę niegazowanej wody mineralnej z sokiem z cytryny i zjeść owoc (IG<50),
  •  śniadanie – posiłek węglowodanowo-białkowy, np. 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 200 g chudego twarożku wymieszanego ze szczypiorkiem i rzodkiewką,
  •  obiad – posiłek białkowo-tłuszczowy, np. 50 g makaronu z mąki durum ugotowanego al dente, 100 g piersi z kurczaka usmażonej na oliwie oraz kubeczek naturalnego jogurtu,
  •  kolacja – posiłek węglowodanowo-białkowy lub białkowo-tłuszczowy, np. kurczak duszony z sałatą.

Opierając się na w/w zasadach i korzystając z tabeli określającej IG produktów, można łatwo skomponować jadłospis na tydzień w diecie Montignaca. Szczególną uwagę należy zwrócić na makaron, ponieważ ugotowany na miękko, a nie al dente, ma znacznie wyższy indeks glikemiczny.

Dieta Montignaca – przepisy

Montignac stworzył metodę odżywiania uczącą jak jeść, aby schudnąć. Należy jednak ściśle stosować się do zasad, aby efekty były widoczne. Przepisy na śniadanie, obiad czy kolację nie są skomplikowane i nie wymagają stosowania trudno dostępnych składników. Oto kilka przykładów:

Kolacja Montignaca – kurczak w sosie

  •  2 małe udka z kurczaka bez skóry
  •  3–4 pokrojone ząbki czosnku
  •  1/4 łyżeczki tymianku
  •  1/4 łyżeczki rozmarynu
  •  pokrojona w ćwiartki nieduża cytryna
  •  1/2 l bulionu
  •  sól i pieprz

Udka posypać solą i pieprzem, czosnek i przyprawy wrzucić na oliwę, chwilę podsmażyć, dołożyć udka, cytrynę i bulion. Dusić do miękkości mięsa – około 30–40 minut. Powstały sos można przetrzeć przez sito.

Obiad Montignaca – faszerowana papryka

  •  1 zielona papryka
  •  10 dag mielonego mięsa drobiowego
  •  pół cebuli
  •  zioła prowansalskie
  •  zielona pietruszka
  •  1 jajko
  •  sól

Zieloną paprykę oczyścić z pestek i obgotować przez 5 minut, a następnie dokładnie osączyć. Mięso podsmażyć z cebulą, ziołami, pietruszką, szczyptą soli i jajkiem. Paprykę napełnić farszem i zapiec przez około 15–20 minut.

Chleb Montignaca – tłuszczowy

  •  6 jajek
  •  4 łyżki rozpuszczonego masła
  •  4 łyżki kwaśnej śmietany
  •  160 g nieodtłuszczonej mąki sojowej
  •  2 łyżki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Śmietanę, żółtka i masło wymieszać, stopniowo dodawać mąkę, a następnie białka. Ciasto włożyć do keksówki wysmarowanej masłem i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Chleb przechowywać w lodówce.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 08.11.2019,
Opublikowano: 05.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej