Dieta koktajlowa - opinie, efekty, przepisy

Fot: Pixabay / pixabay.com

Dieta koktajlowa oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza przemianę materii, wspomaga układ odpornościowy i ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów. Pyszne i pożywne koktajle odchudzające należy pić do posiłku lub zastąpić nimi posiłek.

Dieta koktajlowa to jedna z najprostszych i jednocześnie najzdrowszych diet odchudzających. W jej trakcie pije się pyszne koktajle na odchudzanie, składające się z warzyw lub owoców. Przepisy na koktajle odchudzające są bardzo proste i nie wymagają stosowania drogich lub trudno dostępnych składników. Wielokolorowa lub tylko zielona dieta odchudzająca trwa zaledwie dwa tygodnie, a jej efektem jest przyspieszenie przemiany materii, detoks organizmu, lepsze funkcjonowanie układu odpornościowego oraz utrata wagi. Zdrowe koktajle odchudzające można z łatwością przyrządzić w domu.

Zasady diety koktajlowej

Zasady diety koktajlowej są proste i nie wymagają wielkich wyrzeczeń. Podstawowym warunkiem są zdrowe koktajle odchudzające. Kwestia tego, ile można schudnąć na diecie koktajlowej, zależy jednak od przestrzegania pozostałych zasad:

  •  nie należy jeść tłustych wędlin, mięs i ryb, a także słodyczy i produktów wysoko przetworzonych,
  •  trzeba zrezygnować z alkoholu i słodkich napojów oraz ograniczyć picie kawy i herbaty do 2 filiżanek dziennie,
  •  do koktajli warzywnych oraz surówek należy dodawać tłoczone na zimno oleje, np. lniany,
  •  przed każdym posiłkiem trzeba wypić szklankę koktajlu,
  •  kurację rozpoczyna koktajl buraczany, który należy pić co drugi dzień - w pozostałe dni pije się koktajle marchwiane lub pomidorowe,
  •  zaleca się ograniczenie posiłków do gotowanych warzyw, jogurtu oraz chudych ryb,
  •  sporadycznie można zjeść odrobinę kaszy gryczanej, ryżu, jajek, drobiu, pełnoziarnistego pieczywa i mleka.

Zobacz film: Jakie koktajle są najzdrowsze? Źródło: Stylowy Magazyn.

    Jak robić koktajle odchudzające?

    Koktajle odchudzające mają świetne opinie wśród osób stosujących dietę i dietetyków. Zawierają wszystkie ważne dla zdrowia składniki i oczyszczają organizm z toksyn. Smaczne są napoje warzywne, jak i owocowe. Są to koktajle nie tylko odchudzające, ale także oczyszczające organizm.

    Przed przyrządzeniem koktajlu warzywa i owoce należy bardzo dokładnie umyć, obrać i pozbawić pestek. Duże warzywa i owoce trzeba pokroić na mniejsze kawałki, a ewentualne przyprawy dodawać po zmiksowaniu pozostałych składników.

    Koktajle owocowe dietetyczne - proste przepisy

    Koktajl jagodowo-cynamonowy

    •  pół szklanki jagód (mrożonych lub świeżych)
    •  pół szklanki wody
    •  1 szklanka greckiego jogurtu
    •  pół łyżeczki cynamonu
    •  pół łyżki miodu

    Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

    Koktajl grejpfrutowy

    •  1 szklanka wyciśniętego soku z grejpfruta
    •  1 łyżeczka suszonej żurawiny
    •  1 plaster ananasa
    •  1 łyżeczka otrąb owsianych
    •  1 łyżeczka zarodków pszennych

    Wszystkie składniki zmiksować. 

    Koktajle warzywne odchudzające

    Koktajl buraczany

    •  2 średnie buraki ćwikłowe
    •  mały seler
    •  3 ząbki czosnku
    •  łyżeczka chrzanu
    •  5 łyżek natki pietruszki
    •  sól i pieprz

    Buraki, seler i chrzan zetrzeć na tarce, natkę posiekać, a czosnek wycisnąć. Składniki zmiksować na gładką masę, doprawić i uzupełnić wodą, jeśli koktajl jest za gęsty.

    Koktajl pomidorowy

    •  1 l gęstego soku z pomidorów
    •  cebula
    •  3 łodygi selera naciowego
    •  pęczek koperku
    •  sól i pieprz
    •  pół łyżeczki oliwy

    Cebulę rozdrobnić, seler naciowy pokroić na mniejsze cząstki, koper posiekać. Sok i wszystkie warzywa dokładnie zmiksować, dodać oliwę i doprawić do smaku.

    Koktajl marchwiany

    •  3 marchewki
    •  1 pomarańcza
    •  1/2 szklanki wiśni
    •  łyżka miodu

    Wiśnie wypestkować, pomarańczę obrać, marchewkę utrzeć na tarce. Wszystkie składniki zmiksować, doprawić miodem i dolać tyle wody, aby koktajl nadawał się do picia.

    Zobacz film: Czy koktajle mogą zastąpić pełnowartościowe posiłki? Źródło: Dzień Dobry TVN

    Koktajle owocowo-warzywne na odchudzanie

    Koktajl ze szpinaku, mango, awokado i zielonej herbaty

    •  1 szklanka szpinaku
    •  1 szklanka zielonej herbaty
    •  1 szklanka pokrojonego mango
    •  pół łyżki oleju lnianego
    •  szczypta morskiej soli

    Wszystkie składniki zmiksować, na koniec doprawić solą.

    Koktajl owocowo-warzywny

    •  2 jabłka
    •  2 marchewki
    •  1 czerwona papryka
    •  1 zielony ogórek
    •  mięta

    Jabłka i marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce, paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, ogórek obrać i pokroić, miętę posiekać. Wszystkie składniki zmiksować i w razie potrzeby dolać wody.

    Byłaś / Byłeś kiedyś na diecie koktajlowej ?

    Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
    Zagłosuj

    Dieta koktajlowa - efekty i opinie

    Efekty diety koktajlowej to przede wszystkim utrata zbędnych kilogramów, ale nie tylko. Buraki znakomicie oczyszczają krew i wspomagają pracę nerek. Dzięki temu odtruwają organizm, a nawet normalizują ciśnienie krwi. Zwiększają również ilość czerwonych krwinek i działają osłaniająco na wątrobę.

    Pomidory, które dodawane są do odchudzających koktajli, zawierają mnóstwo likopenu - silnego antyutleniacza. Jest on znacznie lepiej przyswajany z soku lub koncentratu. Pomidory wspomagają odtruwanie organizmu. Marchewka dostarcza prowitaminy A i witaminy C, dzięki czemu poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i wygląd cery.

    Opinie na temat diety koktajlowej potwierdzają, że działa ona nie tylko odchudzająco, ale także oczyszczająco. Poprawia przemianę materii, stan cery i dodaje energii. Nawet po skończonej diecie warto raz na jakiś czas zdecydować się na dietkę koktajlową trzydniową lub na co dzień korzystać z przepisów na koktajle odchudzające.

    Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

    Data aktualizacji: 02.09.2019,
    Opublikowano: 06.09.2017 r.

    Komentarze (1)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany

    zuza 07.09.2017r.

    ciekawe przepisy; muszę je wypróbować

    Zobacz wszystkie 1 komentarzy
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej
    Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

    Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

    Czytaj więcej
    Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

    Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

    Czytaj więcej
    Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

    Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

    Czytaj więcej
    NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

    Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

    Czytaj więcej