Dieta garstkowa dr Anny Lewitt – zasady, jadłospis, efekty

Fot. andreygonchar / Getty Images

Dieta garstkowa nie jest sposobem na błyskawiczną utratę wagi. To styl odżywiania, który należy stosować całe życie, by zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę. Opiera się przede wszystkim na zmniejszeniu objętości posiłków przy większej częstotliwości ich spożywania.

Dietę garstkową w Polsce spopularyzowała dr n. med. Anna Lewitt – absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego specjalizująca się w leczeniu przewlekłych chorób dietozależnych. Swój autorski program żywienia przedstawiła w wydanym w 2013 roku bestsellerze Dieta garstkowa. 140 przepisów na zdrowie.

Dieta garstkowa – zasady

Nazwa diety garstkowej odnosi się do jej podstawowego założenia – ilości spożywanych w jednym posiłku produktów należy odmierzać własną dłonią. Jest to oczywiście umowna zasada, bo nie wszystkie artykuły łatwo wziąć w rękę. Można jednak oszacować pojemność swojej dłoni (proporcjonalna do ogólnej budowy ciała) i właśnie tą miarą najlepiej posłużyć się przy określaniu wielkości posiłków, tym samym unikając skrupulatnego odważania produktów.

Główne założenie diety garstkowej opiera się na wyliczeniu średniego, dobowego zapotrzebowania kalorycznego, które w przypadku kobiet o przeciętnej budowie i aktywności fizycznej wynosi około 2000 kcal, a w przypadku mężczyzn – 2500 kcal. Ponieważ podstawowy cykl trawienia trwa około 3 godziny, najlepiej jest spożywać 5 posiłków na dobę. Wartość kaloryczna każdego z nich nie powinna przekraczać odpowiednio 400 kcal (kobiety) i 500 kcal (mężczyźni). Nadmiar substancji odżywczych nie zostaje bowiem wykorzystany na bieżące potrzeby organizmu, lecz magazynowany jest w postaci tkanki tłuszczowej. Porcję dobrze zbilansowanego posiłku o wartości 400–500 kcal można odmierzyć z użyciem garści.

Polecamy: Dieta warzywna - jakie przynosi efekty? Zasady i jadłospis diety warzywnej

Czy koktajle mogą zastąpić pełnowartościowe posiłki? Zobaczcie:

Zobacz film: Czy koktajle mogą zastąpić pełnowartościowe posiłki? Źródło: Dzień Dobry TVN

Z powyższymi założeniami związane są inne istotne zasady diety garstkowej:

  • spożywanie pierwszego posiłku najpóźniej godzinę po przebudzeniu, a ostatniego – 2–3 godziny przed snem,
  • unikanie przekąsek między posiłkami,
  • komponowanie posiłków tak, by nie zabrakło w nich żadnych substancji odżywczych – 50–60% dobrze zbilansowanej diety to węglowodany (cukry proste nie powinny dostarczać więcej niż 200 kcal na dobę), 15–20% – białka, a 25–30% – tłuszcze,
  • uzupełnianie diety około 2 litrami wody dziennie,
  • regularna aktywność fizyczna,
  • minimum 7 godzin snu na dobę o stałych porach.

Przepisy diety garstkowej

Dieta garstkowa jest urozmaicona i nie wymaga rezygnacji z jakiejkolwiek grupy produktów. Niemniej dr Lewitt zaznacza, które z nich są wskazane, a jakich należy unikać. Jej zalecenia pokrywają się z rekomendacjami Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia. Podstawę diety garstkowej stanowią owoce i warzywa (najlepiej surowe lub przygotowane na parze), pełnoziarniste wyroby zbożowe (pieczywo, kasze, makarony, płatki zbożowe, ryż) oraz chude białko zwierzęce (mięso drobiowe, chude ryby, odtłuszczone przetwory mleczne, jaja) lub jego roślinne substytuty (np. nasiona roślin strączkowych). Zawarte w wyżej wymienionych produktach tłuszcze uzupełniać należy nienasyconymi kwasami tłuszczowymi obecnymi w olejach roślinnych, orzechach i tłustych rybach. Z jadłospisu trzeba eliminować wysokoprzetworzoną żywność, tłuszcze trans, słodycze, dosładzane napoje, alkohol i sól.

Przepisy diety garstkowej bazują na zalecanych artykułach skomponowanych według ogólnej zasady, w myśl której każdy posiłek powinien składać się z:

  • garści warzyw i owoców,
  • garści wyrobów zbożowych,
  • garści produktów białkowych.

Aby prawidłowo odmierzyć porcje produktów z poszczególnych kategorii, należy brać pod uwagę ich suchą masę – ilości kaszy czy makaronu przed ugotowaniem, a ryb czy mięsa po obróbce termicznej (odparowaniu wody).

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta garstkowa a odchudzanie

Program żywieniowy dr Lewitt nie jest dietą odchudzającą w sensie ścisłym, ale stosując ją, można stopniowo tracić zbędne kilogramy. Aby uzyskać takie efekty diety garstkowej, należy utrzymywać ujemny bilans energetyczny codziennego jadłospisu. Redukując wartość kaloryczną każdego posiłku o 100 kcal (nie zaleca się większych ograniczeń), przy przeciętnej aktywności fizycznej chudnie się średnio 2 kg na miesiąc. Takie tempo utraty wagi jest bezpieczne dla zdrowia, a zachowanie odpowiednio zbilansowanej diety pozwala uniknąć efektu jojo.

Dieta garstkowa ma wiele zalet, dzięki którym ułatwia utrzymanie szczupłej sylwetki i dobrej kondycji:

  • kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe,
  • wspiera oczyszczanie organizmu ze zbędnych, często toksycznych metabolitów,
  • przyczynia się do zmniejszenia pojemności żołądka,
  • zapewnia odpowiednią podaż wszystkich niezbędnych substancji, w tym witamin i minerałów.

Komponując posiłki w ramach diety garstkowej należy pamiętać, że każdy człowiek ma odmienne, uzależnione od wielu czynników (płci, wieku, trybu życia, stanu zdrowia itd.) zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. W wielu przypadkach umowna porcja złożona z trzech garści różnych produktów może okazać się zbyt mała, a wówczas niedożywienie skutkować będzie spowolnionym metabolizmem i pogorszeniem samopoczucia. Dlatego – przestrzegając ogólnych zasad diety garstkowej – wielkość posiłków trzeba zawsze dostosować do indywidualnych potrzeb.

Czy stosujesz dietę?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj


Data aktualizacji: 11.02.2019,
Opublikowano: 08.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej