Dieta Dukana (białkowa) - zasady, jadłospis i przepisy, efekty

Fot: Photographee.eu / stock.adobe.com

Najważniejszą zasadą diety Dukana jest zwiększenie spożycia białka i ograniczenie spożycia tłuszczów oraz węglowodanów. Jest to dieta proteinowa, którą opracował francuski lekarz Pierre Dukan. Plan Protal składa się z 4 faz i zapobiega efektowi jojo.

Jadłospis w diecie Dukana bazuje na produktach białkowych. Bardzo ważne jest unikanie węglowodanów i tłuszczów. Dieta Dukana składa się z czterech etapów - pierwszy i drugi umożliwiają zrzucenie zbędnych kilogramów, a trzeci i czwarty zapobiegają efektowi jojo

Ścisłe stosowanie się do zasad diety białkowej Dukana umożliwia zachowanie szczupłej sylwetki przez wiele lat. Dużą zaletą jest również to, że skóra pozostaje jędrna i nie wiotczeje, co często zdarza się przy innych dietach.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta Dukana - jadłospis i zasady

Jadłospis diety Dukana jest nieco inny dla każdej z czterech faz. Opiera się on na produktach spożywczych zawierających dużą ilość białek prostych, nazywanych proteinami. Dieta Dukana w fazie I (uderzeniowej) obejmuje:

  •  chude mięsa i podroby - króliki, cielęcinę, wołowinę (oprócz żeberek), nerki cielęce, wątróbkę drobiową i cielęcą, ozorki cielęce i jagnięce,
  • ryby - dorsze, makrele, halibuty, flądry, tuńczyki, sole,
  • owoce morza - homary, krewetki szare i różowe, langusty, kalmary, małże, raki, ślimaki morskie, mątwy, przegrzebki,
  • drób - bażanty, kurczaki, kuropatwy, przepiórki, perliczki, kury, gołębie, indyki (zakazane są kaczki i gęsi),
  • wędliny - suszone mięso, szynkę z indyka, drobiową i wieprzową,
  • jajka kurze i przepiórcze,
  • nabiał - chude mleko, chudy biały ser i serek wiejski, jogurty beztłuszczowe i bez cukru, 
  • napoje niesłodzone lub słodzone słodzikiem.

W fazie II diety Dukana (naprzemiennej) można do wymienionych produktów wprowadzić warzywa, np. białą i czerwoną kapustę, kalafior, kalarepę, cukinię, cykorię, cebulę, boćwinę, koper włoski, ogórek, por, rzodkiewkę, seler, soję, szparagi, szpinak, pomidory, paprykę, pieczarki, fasolkę szparagową i dynię.

Efekty diety Dukana zależą od przestrzegania zasad w każdej z faz. W fazie III (utrwalenia) można spożywać wszystkie wymienione wcześniej produkty, a także:

  • owoce - grejpfruty, brzoskwinie, maliny, mandarynki, klementynki, jeżyny, gruszki, jabłka, morele, melony, pomarańcze, truskawki, śliwki,
  • pieczywo (maksymalnie 2 kromki dziennie) - chleb razowy lub pełnoziarnisty,
  • sery - edamski, comte, beaufort, goudę, ementaler, mimolette, sery twarde i półtwarde, serki topione,
  • produkty skrobiowe (dozwolone 2 razy w miesiącu) - kaszę mannę i kaszę bulgur, groch suszony i świeży, fasolkę szparagową, soczewicę, fasolę białą i czerwoną, makarony, polenty, gotowane ziarna pszenicy,
  • mięsa (2 razy w tygodniu wraz z mięsami dozwolonymi w poprzednich fazach) - schab, udziec cielęcy, białą szynkę.

Faza IV, nazywana stabilizacyjną, to powrót do normalnej diety, przy czym nie wolno się przejadać i pić zbyt dużych ilości płynów. Jeden dzień w tygodniu należy spożywać wyłącznie produkty dozwolone w fazie I. Zgodnie z zaleceniami dra Dukana dniem tym jest czwartek, ale każdy może wybrać taki dzień, jaki mu pasuje.

Oprócz produktów z każdej fazy należy stosować się do ogólnych zasad diety, które obejmują wypijanie przynajmniej 1 1/2 litra płynów dziennie (bez soków owocowych), spożywanie 2 łyżek stołowych otrąb owsianych dziennie, unikanie tłuszczów i węglowodanów. Alkohol w fazie I i II diety Dukana jest zakazany.

Dieta Dukana - przepisy

Dieta Dukana - przepisy faza I:

Biała kiełbasa:
  •  1 kg mięsa z kurczaka lub indyka
  •  2 ząbki czosnku
  •  liść laurowy
  •  majeranek
  •  szczypta kminku
  •  sól i pieprz
  •  naturalne lub sztuczne flaki

Mięso trzeba zmielić w maszynce na drobnych lub większych oczkach. Do masy dodaje się zmielone zioła, 1/2 szklanki wody i wyciśnięty czosnek. Całość należy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, a następnie włożyć we flaki za pomocą szprycy do kiełbas. Kiełbaski należy wrzucić do gotującej się, choć jeszcze niewrzącej wody i podgrzewać przez około 15 minut.

Dukanowe bułeczki
  •  kostka chudego twarogu
  •  6 łyżek otrąb owsianych
  •  3 jajka
  •  wyciśnięty ząbek czosnku
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  •  sól i pieprz
  •  świeże zioła

Białka należy oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Pozostałe składniki trzeba wymieszać w misce i stopniowo dodawać pianę z białek, delikatnie mieszając. Gotową masę nakłada się w formy do muffinek i wstawia do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Bułeczki piecze się około 30 minut, do momentu, gdy urosną i lekko się zrumienią.

Dieta Dukana - przepisy faza II

Kotleciki z kalafiora
  •  1 kalafior
  •  2-3 ząbki czosnku
  •  1 jajko
  •  2 łyżki otrąb owsianych

Kalafior należy ugotować i zblendować, dodaje się do niego rozgnieciony czosnek, otręby i jajko. Masę trzeba dobrze wymieszać, nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i krótko smażyć po obu stronach.

Smaczny bigosik

  •  1 główka kapusty włoskiej lub białej
  •  1 cała pierś z kurczaka
  •  mała marchewka
  •  sól 

Kapustę należy poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, a kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę z kapustą podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Pierś z kurczaka lekko podsmażyć na patelni bez tłuszczu i dodać do kapusty. Bigos można doprawić ulubionymi przyprawami, dodać do niego inne warzywa lub odrobinę przecieru pomidorowego.

Przepisy dukana - faza III i IV

Łatwy biszkopt
  •  4 żółtka
  •  6 białek
  •  3 łyżki otrąb pszennych
  •  3 łyżki otrąb owsianych
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka kakao
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  słodzik do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać na gładką masę ze zmielonymi otrębami, 1 białkiem, kakao, skrobią, słodzikiem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać i wlać na blaszkę 20 x 20cm. Piec około 15 minut w temperaturze 150 st. C. Biszkopt można przełożyć dowolnym kremem, owocami lub galaretką.

Dieta Dukana - efekty

Efekt diety Dukana to przede wszystkim szybka utrata wagi, która jest szczególnie widoczna u osób z dużą nadwagą. Dieta wyrabia zdrowe nawyki żywieniowe, dzięki którym nie pojawia się efekt jojo, a organizm nie jest wycieńczony.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 05.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej