Dieta bezmleczna, czyli jak żyć bez mleka, lodów i kefiru?

Fot: Rawf8 / fotolia.com

Dieta bezmleczna to sposób żywienia, w którym niezbędna jest nie tylko eliminacja mleka, ale także innych produktów nabiałowych. Jest jednym ze sposobów na leczenie skazy białkowej. Diecie bezmlecznej towarzyszy także często dieta bezglutenowa. 

W przypadku stosowania diety bezmlecznej należy zadbać o to, by dostarczać organizmowi wystarczających ilości wapnia i witaminy D, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. W diecie bezmlecznej, mimo wykluczenia wielu produktów, przepisy mogą zaskoczyć bogactwem smaków i wartości odżywczych.

Dieta bezmleczna – kto powinien ją stosować?

Dieta bezmleczna zalecana jest przede wszystkim osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy. Laktoza jest dwucukrem, w którego skład wchodzą glukoza i galaktoza. Ulega ona w przewodzie pokarmowym rozkładowi do swoich podstawowych składników budulcowych dzięki enzymowi laktazy. Aktywność enzymu laktazy zmniejsza się w miarę upływu lat i powoduje kłopoty z trawieniem – biegunkę, gazy czy wzdęcia.

O diecie bezmlecznej mówi się najczęściej w przypadku dzieci. Mimo braku nabiału w pożywieniu dieta bezmleczna pozwala najmłodszym rozwijać się prawidłowo, zwalcza się w ten sposób objawy alergii.

W przypadku alergików dieta bezmleczna traktowana jest jako sposób leczenia przyczynowego alergii (występującej zazwyczaj u niemowląt i małych dzieci). Wraz z wiekiem wzrasta poziom tolerancji na zawarte w krowim mleku substancje wywołujące alergie. U dzieci czas stosowania diety bezmlecznej może się wahać w zależności od wieku dziecka i rodzaju reakcji alergicznej.

Zobacz film: Nietolerancja laktozy a alergia na białka mleka. Źródło: Wiem co jem

Dietę bezmleczną powinny również stosować osoby ze stwierdzonym autyzmem, ponieważ jest ona w ich przypadku składową koniecznego leczenia biomedycznego. Dieta bezmleczna wraz z bezglutenową u dzieci z autyzmem skutkują poprawą stanu zdrowia w 70% przypadków. Dzieci te mają niedobory enzymów rozkładających u zdrowego człowieka białka z mleka i produktów glutenowych, przez co proces rozkładu jest zaburzony i wpływa niekorzystnie na funkcje poznawcze.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta bezmleczna – przepisy. Co można jeść?

Dieta bezmleczna wiąże się z czasową bądź całkowitą eliminacją mleka z jadłospisu. Chodzi zarówno o mleko świeże, jak i w proszku oraz skondensowane. Zatem wszelkie słodkie desery z wykorzystaniem powyższych składników również są zabronione. Podobnie nie można spożywać innych produktów mlecznych, takich jak kefir, zsiadłe mleko, maślanka, wszelkiego rodzaju jogurty, serki homogenizowane oraz twarogi i żółte sery. Produkty zawierające białka mleka: kazeinę, laktoglobulinę oraz laktoalbuminę, również należy trwale wykluczyć z jadłospisu.

Istnieje również wiele nieoczywistych źródeł białek mlekowych. Głównym z nich jest pieczywo, które często bywa odświeżane za pomocą mleka. Mleko stosowane jest również m.in. przy produkcji bułek do hamburgerów. Paradoksalnie białka mleka można znaleźć także w mięsie, dlatego najlepiej jest zrezygnować z jedzenia pasztetów, kiełbas i parówek. Spośród słodyczy białka mleka zawierają: krówki, czekolada mleczna, lody, chłodzone desery, budynie. Podczas kupowania produktu, co do którego brakuje pewności, warto przeczytać jego skład na opakowaniu. Jeżeli zawiera choćby śladowe ilości kazeiny, mleka w proszku czy nawet żelatyny wołowej, lepiej go nie kupować, jeżeli stosuje się dietę bezmleczną.

W skład diety bezmlecznej można włączyć wszystkie kasze – gryczaną, jaglaną, jęczmienną, żółtka jaj, warzywa i owoce. Można na niej spożywać również pieczywo francuskie. W sklepach dostępne są bezmleczne masła i margaryny oraz majonezy (nie ma przeciwwskazań do ich spożywania w umiarkowanych ilościach). Miłośnicy kawy mogą stosować sztuczne śmietanki, gdyż nie zawierają one mleka.

Wśród deserów dozwolonych na diecie bezmlecznej można wybrać m.in. lodowe sorbety, kisiele, a także budynie na mleku roślinnym – dostępnych jest wiele rodzajów takiego mleka: ryżowe, sojowe, migdałowe i in.

Przykładowy dzień na diecie bezmlecznej może obejmować śniadanie składające się z tofucznicy z pomidorami i szczypiorkiem, obiad, w którego skład wejdą zupa warzywna oraz pieczony łosoś z fasolką szparagową, i kolację – naleśniki ze szpinakiem lub pierogi z mąki razowej z kaszą gryczaną.

Dieta bezmleczna a inne źródła wapnia

Po odstawieniu produktów nabiałowych w diecie bezmlecznej należy znaleźć inne źródło wapnia. Składniki pokarmowe, które zawierają ten pierwiastek, to m.in. kasza, fasole – w tym szparagowa, biała i czerwona, soja, soczewica, szpinak i buraki. Warto spożywać także ryby drobnoościste oraz orzechy włoskie, pieczywo pełnoziarniste i kukurydzę.

Zwolennicy słodkiego pożywienia również znajdą coś dla siebie. Mogą wybrać spośród owoców np. mandarynki oraz maliny. Warto przy diecie bezmlecznej wprowadzić także produkty, które przyswoją wchłanianie wapnia, np. borówki. Źródła witaminy D3 z kolei to m.in. kukurydza i ryby.

Dieta bezmleczna – rady dla matki karmiącej

W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej na mleko matki karmiąca kobieta powinna wyeliminować z własnej diety wszystkie czynniki mogące wywołać alergię. Nie będzie wówczas konieczne przestawienie dziecka na karmienie mlekiem modyfikowanym.

Jeżeli alergia na mleko zostanie u dziecka wykryta, należy przestać podawać mu krowie mleko przez rok. Następnie można zacząć powoli wprowadzać do diety produkty mleczne i obserwować reakcje organizmu.

Data aktualizacji: 05.12.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej