Dieta bez cukru – czy jest zdrowa? Co można jeść?

Fot.: adrian_ilie825 / stock.dobe.com

Dieta bez cukru stanowi skuteczne rozwiązanie dla osób, które chcą się pozbyć niechcianych kilogramów, ale eliminacja tej substancji z pożywienia jest niezwykle trudna. Węglowodany są zawarte w wielu produktach. Poza tym zarówno nagłe, jak i długotrwałe ich odstawienie może być niekorzystne dla organizmu.

Dieta bez cukru, polegająca na eliminacji wszystkich węglowodanów lub znacznym ograniczeniu ich spożycia, nie powinna być stosowana przez długi czas. Organizm potrzebuje paliwa i rezerw energetycznych, którego głównym źródłem są węglowodany. Stąd znacznie częściej dietetycy zalecają tzw. detoks cukrowy, czyli ograniczenie spożycia wyłącznie cukrów prostych, bez eliminacji węglowodanów złożonych.

Zobacz film: Czy cukier żywi raka? Źródło: 36,6.

Dieta bez cukru – czy jest bezpieczna?

Ponieważ węglowodany są przez ludzi spożywane w nadmiarze, każde ich ograniczenie będzie korzystne dla organizmu. Co prawda można stosować dietę bez cukru, jeżeli nie ma ku temu przeciwwskazań, ale ważne jest, aby odstawianie tej substancji następowało powoli i prowadzone było etapami. Niestety cukier stanowi używkę, od której organizm się uzależnia, więc nagłe zmniejszenie jego spożycia może spowodować objawy np. wilczego głodu. Jeżeli jednak cukry proste są ograniczane etapami, wówczas dieta sprzyja redukcji nadwagi, pozwala zapobiec otyłości, zmniejsza ryzyko chorób serca i ogranicza problemy trawienne. Pozwala też uniknąć próchnicy, która nie jest tylko przypadłością dzieci. W przypadku całkowitego wyeliminowania z jadłospisu węglowodanów może dojść do znacznego pogorszenia samopoczucia.

Podsumowując, dieta bezcukrowa jest dobra dla organizmu, ale trzeba wiedzieć, że nie oznacza ona całkowitego wyeliminowania węglowodanów, które stanowią źródło energii. Dieta powinna opierać się na wiedzy, jakie substancje są wskazane, a jakie nie. Organizm potrzebuje węglowodanów złożonych, które powinny zastąpić niewskazane cukry proste.

Zobacz film: Cukier ukryty w produktach spożywczych. Źródło: 36,6.

Dieta bez cukru – co jeść?

Co jeść podczas stosowania diety bez cukru, aby skorzystać z pozytywnych efektów, a jednocześnie zapewnić mięśniom i komórkom niezbędne paliwo? Przede wszystkim konieczna jest stopniowa eliminacja białego cukru, który nie jest człowiekowi do niczego potrzebny. Dobrze jest zacząć od rezygnacji z dosładzania kawy czy herbaty. Zamiennikiem białego cukru są np. słodziki lub stewia, ale trzeba pamiętać, że ideą diety jest odzwyczajenie się przede wszystkim od słodkiego smaku. W jadłospisie należy unikać cukrów prostych, które znajdują się np. w białym pieczywie, jasnych makaronach i wyrobach cukierniczych. Można zastąpić je produktami pełnoziarnistymi, bogatymi w węglowodany złożone, które, w przeciwieństwie do prostych, nie odkładają się w formie tkanki tłuszczowej. Konieczna jest rezygnacja z ulubionych słodyczy, zwłaszcza jeśli spożywane są one w nadmiarze. Jest to bardzo ciężki krok, dlatego na początku dobrze będzie znaleźć dla nich alternatywę, np. suszone owoce, których podjadanie jest znacznie zdrowsze.

Pomimo że są bogatym źródłem cukrów prostych, w diecie wskazane są też świeże owoce. Mają one, w przeciwieństwie do produktów przetworzonych, błonnik, witaminy i minerały, a zawarte w nich węglowodany są nieco innej jakości, a ich niepożądane działanie redukowane jest przez tzw. substancje osłonowe.

Zobacz film: Detoks cukrowy. Źródło: 36,6.

Dieta bez cukru – jadłospis

Jadłospis w diecie bez cukru powinien zawierać jak największą liczbę produktów, które mogą go zastąpić bądź zawierają ten wskazany rodzaj substancji energetycznej. Są to wszelkiego rodzaju mięsa i wędliny ze sprawdzonych źródeł i dobrej jakości. Należy wprowadzić do jadłospisu ryby, mleko i jego naturalne przetwory (np. jogurty, kefiry, twarogi, chude sery) oraz jaja. Organizm potrzebuje do poprawnego funkcjonowania tłuszczów, zarówno tych pochodzenia zwierzęcego (jak masło), jak i roślinnego (oliwa, oleje czy margaryny). Jako dodatek do potraw wskazane są orzechy i nasiona, a także niektóre z warzyw np.: brokuły, kalafior, brukselka, sałata, szparagi oraz ogórki i pomidory. Należy też zwrócić uwagę, aby większość spożywanych owoców stanowiły te o niskiej zawartości cukrów, czyli w szczególności owoce.

Dobrym nawykiem jest czytanie etykiet, ponieważ cukier jako substancja wzmagająca apetyt znajduje się w wielu beztłuszczowych produktach, np. jogurcie, mleku itp. Znaczną ilość tej substancji mają płatki śniadaniowe, przetwory czy produkty konserwowe.

Zobacz film: Dlaczego słodycze nam szkodzą? Źródło: 36,6.

Dieta bez cukru i glutenu

Dieta bez cukru i glutenu może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które spożywają duże ilości produktów przetworzonych, zwłaszcza konserwowych. O ile eliminacja cukru może być wprowadzona przez każdego człowieka, o tyle eliminacja glutenu nie jest zalecana dla wszystkich. Warto skonsultować się z dietetykiem, który ustali, czy dieta bezglutenowa jest rozwiązaniem dla danej osoby. Często ludzie nie zdają sobie sprawy, że np. bóle stawowe, przewlekłe zmęczenie, ogólne osłabienie, spadek odporności czy rozdrażnienie mogą wiązać się z nieodpowiednim jedzeniem. Odstawienie cukru, glutenu i np. mleka może znacząco wpłynąć na poprawę samopoczucia i kondycję organizmu. Ważne jest, aby wszelkiego typu kuracje odchudzająco-oczyszczające wybierać i prowadzić z rozsądkiem, zawsze wcześniej zapoznając się z listą przeciwwskazań.

Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 14.10.2018,
Opublikowano: 17.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Rafał 28.08.2019r.

Zanim odstawiłem cukier (od kilku miesięcy nie spożywam nic co ma w składzie cukier, nie rezygnując z produktów zawierających cukier naturalnie) i wcale nie jest to ciężkie. Wcześniej jadłem normalnie słodycze itp. Słyszałem wcześniej o efektach ubocznych typu pogorszenie nastroju, zmęczenie czy rozdrażnienie, jednak w moim (i mojej partnerki) przypadku, okazało się to całkowitą bzdurą. Najbardziej upierdliwe jest czytanie etykiet wszystkiego co się kupuje ale można się przyzwyczaić. Przez pierwszy tydzień nie zauważyłem wyraźnych zmian w organizmie ale po tygodniu zauważyłem, że mam więcej energii i lepsze samopoczucie. Wtedy tes zaczęła spadać waga. Poza cukrem nie odmawiam sobie niczego a waga dalej spada. Polecam wszystkim. Zacząłem od wyrzucenia do śmieci, wszystkiego co miałem w domu, co zawierało cukier. Okazało się, że właściwie wszystko co miałem wylądowało w koszu. To był moment odcięcia się od cukru. Wyrzuciłem produkty warte majątek i to był dla mnie impuls dla zachowania konsekwencji. Nie jest to nic trudnego a efekty są na prawdę zadowalające. Wcześniej zdarzyło mi się odchudzać (zrzuciłem kiedyś grubo ponad 20 kg w kilka miesięcy) i wiem, że są bardziej efektywne metody, jednak zauważyłem, że bez cukru, odchudzanie jest "ładniejsze", ładnie schodzą boczki i brzuch, które przy efektywniejszych metodach nie wyglądają za dobrze. Reasumując, nie jest to najbardziej efektywna metoda, jednak na pewno taka, która najlepiej wpływa na organizm i nie odbiera nic z radości życia, a każdy dzień bez cukru jest takim małym sukcesem.
Polecam, Rafał.

Redakcja serwisu 15.10.2018r.

W akapicie „dieta bez cukru – jadłospis" wskazane są dokładne produkty, które można jeść, a właściwie grupy produktów. Ryby, wędliny itd. to konkretne grupy produktów. Trudno o dokładną listę zalecanych produktów. W tym celu należy skonsultować się z dietetykiem, który ułoży zindywidualizowany jadłospis. Najprościej powiedzieć, by nie jeść słodyczy, nie słodzić, co jest dietą bez cukru. Jednak należy pamiętać, ze wiele produktów spożywczych z innych grup jest czasami polepszanych i mają w swoim składzie cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Tym samym należy czytać etykiety i unikać tych, mających cukier w składzie. Konkretne podanie marek jogurtów bez cukru itd, czyli produktów, które często posiadają dodatkowo wsady owocowe, czyli cukier, to już lokowanie produktów i reklama, czego robić tu nie wolno.

Emilia 18.08.2018r.

Czy tak trudno jest poinformować ludzi w czym jest mało cukru?! Same ogólniki tutaj przedstawiliście, coś co nawet dzieci wiedzą. Mając taki szereg specjalistów moglibyście ich pociągnąć za języki i dać te informacje, po które czytelnik tak naprawdę tu wszedł.

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej