Dieta bez cukru, polegająca na eliminacji wszystkich węglowodanów lub znacznym ograniczeniu ich spożycia, nie powinna być stosowana przez długi czas. Organizm potrzebuje paliwa i rezerw energetycznych, którego głównym źródłem są węglowodany. Stąd znacznie częściej dietetycy zalecają tzw. detoks cukrowy, czyli ograniczenie spożycia wyłącznie cukrów prostych, bez eliminacji węglowodanów złożonych.
Dieta bez cukru – czy jest bezpieczna?
Ponieważ węglowodany są przez ludzi spożywane w nadmiarze, każde ich ograniczenie będzie korzystne dla organizmu. Co prawda można stosować dietę bez cukru, jeżeli nie ma ku temu przeciwwskazań, ale ważne jest, aby odstawianie tej substancji następowało powoli i prowadzone było etapami. Niestety cukier stanowi używkę, od której organizm się uzależnia, więc nagłe zmniejszenie jego spożycia może spowodować objawy np. wilczego głodu. Jeżeli jednak cukry proste są ograniczane etapami, wówczas dieta sprzyja redukcji nadwagi, pozwala zapobiec otyłości, zmniejsza ryzyko chorób serca i ogranicza problemy trawienne. Pozwala też uniknąć próchnicy, która nie jest tylko przypadłością dzieci. W przypadku całkowitego wyeliminowania z jadłospisu węglowodanów może dojść do znacznego pogorszenia samopoczucia.
Podsumowując, dieta bezcukrowa jest dobra dla organizmu, ale trzeba wiedzieć, że nie oznacza ona całkowitego wyeliminowania węglowodanów, które stanowią źródło energii. Dieta powinna opierać się na wiedzy, jakie substancje są wskazane, a jakie nie. Organizm potrzebuje węglowodanów złożonych, które powinny zastąpić niewskazane cukry proste.
Dieta bez cukru – co jeść?
Co jeść podczas stosowania diety bez cukru, aby skorzystać z pozytywnych efektów, a jednocześnie zapewnić mięśniom i komórkom niezbędne paliwo? Przede wszystkim konieczna jest stopniowa eliminacja białego cukru, który nie jest człowiekowi do niczego potrzebny. Dobrze jest zacząć od rezygnacji z dosładzania kawy czy herbaty. Zamiennikiem białego cukru są np. słodziki lub stewia, ale trzeba pamiętać, że ideą diety jest odzwyczajenie się przede wszystkim od słodkiego smaku. W jadłospisie należy unikać cukrów prostych, które znajdują się np. w białym pieczywie, jasnych makaronach i wyrobach cukierniczych. Można zastąpić je produktami pełnoziarnistymi, bogatymi w węglowodany złożone, które, w przeciwieństwie do prostych, nie odkładają się w formie tkanki tłuszczowej. Konieczna jest rezygnacja z ulubionych słodyczy, zwłaszcza jeśli spożywane są one w nadmiarze. Jest to bardzo ciężki krok, dlatego na początku dobrze będzie znaleźć dla nich alternatywę, np. suszone owoce, których podjadanie jest znacznie zdrowsze.
Pomimo że są bogatym źródłem cukrów prostych, w diecie wskazane są też świeże owoce. Mają one, w przeciwieństwie do produktów przetworzonych, błonnik, witaminy i minerały, a zawarte w nich węglowodany są nieco innej jakości, a ich niepożądane działanie redukowane jest przez tzw. substancje osłonowe.
Dieta bez cukru – jadłospis
Jadłospis w diecie bez cukru powinien zawierać jak największą liczbę produktów, które mogą go zastąpić bądź zawierają ten wskazany rodzaj substancji energetycznej. Są to wszelkiego rodzaju mięsa i wędliny ze sprawdzonych źródeł i dobrej jakości. Należy wprowadzić do jadłospisu ryby, mleko i jego naturalne przetwory (np. jogurty, kefiry, twarogi, chude sery) oraz jaja. Organizm potrzebuje do poprawnego funkcjonowania tłuszczów, zarówno tych pochodzenia zwierzęcego (jak masło), jak i roślinnego (oliwa, oleje czy margaryny). Jako dodatek do potraw wskazane są orzechy i nasiona, a także niektóre z warzyw np.: brokuły, kalafior, brukselka, sałata, szparagi oraz ogórki i pomidory. Należy też zwrócić uwagę, aby większość spożywanych owoców stanowiły te o niskiej zawartości cukrów, czyli w szczególności owoce.
Dobrym nawykiem jest czytanie etykiet, ponieważ cukier jako substancja wzmagająca apetyt znajduje się w wielu beztłuszczowych produktach, np. jogurcie, mleku itp. Znaczną ilość tej substancji mają płatki śniadaniowe, przetwory czy produkty konserwowe.
Dieta bez cukru i glutenu
Dieta bez cukru i glutenu może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które spożywają duże ilości produktów przetworzonych, zwłaszcza konserwowych. O ile eliminacja cukru może być wprowadzona przez każdego człowieka, o tyle eliminacja glutenu nie jest zalecana dla wszystkich. Warto skonsultować się z dietetykiem, który ustali, czy dieta bezglutenowa jest rozwiązaniem dla danej osoby. Często ludzie nie zdają sobie sprawy, że np. bóle stawowe, przewlekłe zmęczenie, ogólne osłabienie, spadek odporności czy rozdrażnienie mogą wiązać się z nieodpowiednim jedzeniem. Odstawienie cukru, glutenu i np. mleka może znacząco wpłynąć na poprawę samopoczucia i kondycję organizmu. Ważne jest, aby wszelkiego typu kuracje odchudzająco-oczyszczające wybierać i prowadzić z rozsądkiem, zawsze wcześniej zapoznając się z listą przeciwwskazań.
Rafał 28.08.2019r.
Zanim odstawiłem cukier (od kilku miesięcy nie spożywam nic co ma w składzie cukier, nie rezygnując z produktów zawierających cukier naturalnie) i wcale nie jest to ciężkie. Wcześniej jadłem normalnie słodycze itp. Słyszałem wcześniej o efektach ubocznych typu pogorszenie nastroju, zmęczenie czy rozdrażnienie, jednak w moim (i mojej partnerki) przypadku, okazało się to całkowitą bzdurą. Najbardziej upierdliwe jest czytanie etykiet wszystkiego co się kupuje ale można się przyzwyczaić. Przez pierwszy tydzień nie zauważyłem wyraźnych zmian w organizmie ale po tygodniu zauważyłem, że mam więcej energii i lepsze samopoczucie. Wtedy tes zaczęła spadać waga. Poza cukrem nie odmawiam sobie niczego a waga dalej spada. Polecam wszystkim. Zacząłem od wyrzucenia do śmieci, wszystkiego co miałem w domu, co zawierało cukier. Okazało się, że właściwie wszystko co miałem wylądowało w koszu. To był moment odcięcia się od cukru. Wyrzuciłem produkty warte majątek i to był dla mnie impuls dla zachowania konsekwencji. Nie jest to nic trudnego a efekty są na prawdę zadowalające. Wcześniej zdarzyło mi się odchudzać (zrzuciłem kiedyś grubo ponad 20 kg w kilka miesięcy) i wiem, że są bardziej efektywne metody, jednak zauważyłem, że bez cukru, odchudzanie jest "ładniejsze", ładnie schodzą boczki i brzuch, które przy efektywniejszych metodach nie wyglądają za dobrze. Reasumując, nie jest to najbardziej efektywna metoda, jednak na pewno taka, która najlepiej wpływa na organizm i nie odbiera nic z radości życia, a każdy dzień bez cukru jest takim małym sukcesem.
Polecam, Rafał.
Redakcja serwisu 15.10.2018r.
W akapicie „dieta bez cukru – jadłospis" wskazane są dokładne produkty, które można jeść, a właściwie grupy produktów. Ryby, wędliny itd. to konkretne grupy produktów. Trudno o dokładną listę zalecanych produktów. W tym celu należy skonsultować się z dietetykiem, który ułoży zindywidualizowany jadłospis. Najprościej powiedzieć, by nie jeść słodyczy, nie słodzić, co jest dietą bez cukru. Jednak należy pamiętać, ze wiele produktów spożywczych z innych grup jest czasami polepszanych i mają w swoim składzie cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Tym samym należy czytać etykiety i unikać tych, mających cukier w składzie. Konkretne podanie marek jogurtów bez cukru itd, czyli produktów, które często posiadają dodatkowo wsady owocowe, czyli cukier, to już lokowanie produktów i reklama, czego robić tu nie wolno.
Emilia 18.08.2018r.
Czy tak trudno jest poinformować ludzi w czym jest mało cukru?! Same ogólniki tutaj przedstawiliście, coś co nawet dzieci wiedzą. Mając taki szereg specjalistów moglibyście ich pociągnąć za języki i dać te informacje, po które czytelnik tak naprawdę tu wszedł.