Dieta antycellulitowa - jadłospis na tydzień

Fot: Pixabay / pixabay.com

Dieta antycellulitowa powinna zawierać duże ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów. Ważne jest picie przynajmniej 2 litrów wody dziennie i zrezygnowanie z picia kawy oraz palenia papierosów.

Cellulit zwany jest też skórką pomarańczową i pojawia się zazwyczaj na udach, pośladkach i ramionach. Jego przyczyną jest nierównomiernie rozłożona tkanka tłuszczowa.  Można zmniejszyć go za pomocą diety antycellulitowej. 

Zasady diety antycellulitowej

Aby zmniejszyć cellulit bądź się go pozbyć, należy ograniczyć ilość soli w diecie. Powoduje ona obrzęki, sprzyjając zatrzymywaniu wody w organizmie. Można ją z powodzeniem zastąpić ziołami. Trzeba też zmniejszyć udział potraw typu fast-food i słodyczy

Najlepiej wyeliminować z jadłospisu dania zawierające duże ilości tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Zamiast nich warto włączyć potrawy z kwasami tłuszczowymi omega-3, omega-6 i omega-9. Zapobiegają one odkładaniu się tkanki tłuszczowej i przyspieszają jej spalanie. Źródła tych substancji to: orzechy, miękkie margaryny, oliwa roślinna i oleje oraz ryby. 

Zobacz film: Czy mięso jest zdrowe? Źródło: 36,6

Dieta antycellulitowa powinna się opierać na 4 lub 5 niewielkich posiłkach. Dobrze jest jadać je o stałych porach dnia. Najlepiej sięgać po lekkostrawne dania, które zwiększają tempo przemiany materii. Warto zróżnicować swoją dietę, co także przyspieszy metabolizm. 

Zielona herbata to kolejny składnik diety, który zwiększa tempo przemian metabolicznych. W jadłospisie antycellulitowym powinna znaleźć się duża ilość warzyw i owoców bogatych w witaminy i minerały. Dietetycy polecają szczególnie truskawki, maliny, pomarańcze, porzeczki, jeżyny i jagody, grejpfruty, wiśnie, czereśnie, jabłka, a także marchew, szpinak, koper, pomidory i paprykę. 

Istotny udział mają też pietruszka, arbuz i seler, które mają działanie moczopędne. Ich jedzenie pozwala uniknąć powstawania obrzęków, podobnie jak spożywanie sałaty, pomidorów i ziemniaków bogatych w potas. To pierwiastek, który zapobiega obrzękom. Należy zadbać o odpowiednią ilość wypijanej wody – minimum 2 litry dziennie. Najlepiej zrezygnować z picia kawy bądź ograniczyć ją do jednej filiżanki na dzień. 

Warto również rzucić palenie, które może powodować obrzęki. Dzieje się tak, ponieważ substancje zawarte w papierosach osłabiają naczynia krwionośne.

Zobacz film: Odżywczy okład na piękne nogi, bez cellulitu. Źródło: Klinika urody

Dieta antycellulitowa – jadłospis na tydzień

Aby zacząć stosować dietę antycellulitową, można skorzystać z gotowych jadłospisów bądź inspirować się nimi i samemu je tworzyć.

Dzień 1

Śniadanie:

pełnoziarnista bułka, 50 g chudego białego sera z łyżką jogurtu naturalnego i łyżeczką pestek słonecznika, kiełkami pszenicy oraz łyżeczką sezamu.

Przekąski:

1/2 szklanki agrestu bądź porzeczek, 3 śliwki bądź 2 mandarynki.

Obiad:

tofu z grilla i sałatka z pomidorów, sałatka warzywna lub zielone spaghetti.

Kolacja:

2 kromki chleba żytniego, 2 plasterki wędzonej piersi drobiowej, 5 rzodkiewek, 4 liście sałaty i filiżanka zielonej herbaty.

Dzień 2

Śniadanie:

2 łyżki płatków owsianych i 150 g (opakowanie) jogurtu naturalnego, 1 kromka chleba żytniego z cienką warstwą miękkiej margaryny, 2 plasterki kiełbasy z drobiu, 1/2 opakowania kiełków rzeżuchy i 2 liście cykorii.

Przekąski:

2 łyżki płatków kukurydzianych, 50 g niesłodzonego serka waniliowego bez tłuszczu.

Obiad:

sushi, ryba z curry lub zupa z porów i tofu z dodatkiem glonów.

Kolacja:

placki ziemniaczane z 3 ziemniaków i małej cebuli z 10 g duszonych pieczarek, 3 łyżkami jogurtu naturalnego i przyprawami.

Dzień 3

Śniadanie:

omlet z 1 jaja, 1/4 szklanki mleka i 1 łyżeczką mąki razowej posmarowany 2 łyżeczkami niskosłodzonego dżemu truskawkowego.

Przekąski:

kiwi, 1 łyżeczka pestek dyni, orzechów, 1 szklanka kefiru z 1 łyżką muesli.

Obiad:

3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej, 1/2 szklanki gotowanej fasolki szparagowej, 1 pieczona pierś kurczaka, 1 czerwona papryka z 1 łyżką oleju i kiełkami pszenicy.

Kolacja:

2 naleśniki z farszem z 2 czubatych łyżek białego chudego sera posłodzonego ksylitolem i 1 plaster ananasa pokrojony w cząstki.

Dzień 4

Śniadanie:

2 kromki chrupkiego pieczywa, sałatka z 1/2 opakowania jogurtu naturalnego, ziołami, kapusty pekińskiej, małej cebuli, pomidora i 2 kiszonych ogórków.

Przekąski:

koktajl z 1 łyżki płatków owsianych, jabłka i 1/2 szklanki kefiru.

Obiad:

bułka pełnoziarnista z cienką warstwą margaryny, sałatka wielowarzywna.

Kolacja:

kolorowe spaghetti lub 100 g pieczonego dorsza.

Dzień 5

Śniadanie:

melon z musem pistacjowym koktajl z jagód z imbirem bądź smoothie z truskawek i kiwi.

Przekąski:

brokułowa zupa krem z 1 łyżką sezamu.

Obiad:

1/2 szklanki gotowanego brązowego ryżu, papryka faszerowana mielonym mięsem z indyka z jajkiem, surówka z kapusty pekińskiej, czerwonej cebuli, czosnku oraz 1 łyżeczki oleju słonecznikowego.

Kolacja:

3 ziemniaki i 100 g grillowanego łososia ze szparagami.

Dzień 6

Śniadanie:

1 kromka żytniego chleba, 1 plaster wędzonego łososia, kilka liści sałaty, średnia gruszka.

Przekąski:

2 plasterki awokado, 1 grejpfrut, 1 plaster melona.

Obiad:

1/2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu, 2 gotowane brokuły z czerwoną cebulą, 2 pomidorami, czosnkiem, octem winnym, 1 łyżeczką oliwy i czosnkiem.

Kolacja:

1 kromka razowego chleba z hummusem, sałatka z awokado, pomidorem i kiełkami.

Dzień 7

Śniadanie:

1/2 bułki grahami, 1 gotowane jajko na twardo, 1 łyżka jogurtu, posiekany szczypior, mały pomidor, 4 liście cykorii.

Przekąski:

1 łyżka orzechów macadamia, plaster ananasa, 1 mały ogórek.

Obiad:

2 gotowane ziemniaki z koperkiem, filet z dorsza pieczony w folii, 1/2 szklanki gotowanych brokułów, 3 łyżki surówki z kiszonej kapusty, cebuli, marchwi i olejem słonecznikowym.

Kolacja:

ugotowany ziemniak, 2 marchewki, 4 różyczki kalafiora, 6 łyżek fasolki szparagowej i dip czosnkowy.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 23.05.2018,
Opublikowano: 05.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej