Dieta alkaliczna, czyli skuteczny sposób na "zakwaszenie organizmu" i polepszenie samopoczucia. Produkty zalecane w diecie alkalicznej. Przykładowy dzienny jadłospis

Fot: Photographee.eu / fotolia.com

Dieta alkaliczna ma na celu wspomaganie utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Polega na ograniczeniu jedzenia z produktów o charakterze kwasowym, czyli mięs, wędlin i produktów zbożowych. W codziennym jadłospisie zaczynają dominować owoce, warzywa, tłuszcze roślinne oraz dodatki w postaci migdałów, orzechów i ziaren słonecznika.

Dieta alkaliczna, inaczej nazywana zasadową, stosowana jest w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Przyczynia się do zmniejszenia obciążenia organizmu substancjami kwasotwórczymi, a skutkiem tego jest poprawa stanu zdrowia oraz ogólnego samopoczucia.

Dieta alkaliczna: komu jest zalecana?

Dieta alkaliczna wykazuje właściwości odkwaszające. Obecnie w wielu źródłach można spotkać się z określeniem "zakwaszenie organizmu". Jest to błędne pojęcie, ponieważ nie ma nic wspólnego z kwasicą, czyli stanem chorobowym zagrażającym życiu. "Zakwaszenie organizmu" w przeciwieństwie do kwasicy nie wiąże się z obniżeniem pH krwi w badaniu gazometrycznym. Istnieje jednak pojęcie produktów kwasotwórczych i zasadotwórczych. Po spożyciu tych pierwszych organizm musi włożyć ogromny nakład energii w utrzymanie równowagi środowiska wewnętrznego organizmu. Użyte w tym artykule sformułowanie „zakwaszenie organizmu” jest określeniem potocznym, nie medycznym i nawiązuje do stanu obciążenia organizmu substancjami kwasotwórczymi i złego samopoczucia wynikającego ze złej diety i braku aktywności fizycznej.

Objawami "zakwaszenia" są: ogólne osłabienie, zwiększona podatność na infekcje, problemy skórne, zatrzymywanie wody w organizmie, obrzęki, przewlekłe zmęczenie, bezsenność, trudności z koncentracją oraz pogorszenie nastroju. Przewlekłe obciążenie organizmu substancjami kwasotwórczymi może prowadzić do rozwoju poważnych chorób, m.in. osteoporozy, cukrzycy, nadwagi, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Najczęstszą przyczyną zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej jest niewłaściwy styl życia, a zwłaszcza popełniane błędy żywieniowe. Szczególnie narażone na obciążenie zwane "zakwaszeniem organizmu" są osoby, które:

  • jedzą bardzo małe ilości warzyw i owoców,
  • piją duże ilości kawy oraz czarnej, mocnej herbaty,
  • jedzą duże ilości wysoko przetworzonej żywności, np. typu fast food, cukru oraz słodyczy,
  • używają nadmiernych ilości soli,
  • jedzą duże ilości mięsa, wędlin oraz produktów zbożowych, zwłaszcza pieczywa, makaronów, kasz i ryżu.

Dieta zasadowa wskazana jest wszystkim, a zwłaszcza osobom, które zauważają u siebie wspomniane objawy lub złe nawyki żywieniowe. Zalecana jest również osobom z częstymi wahaniami nastroju o charakterze depresyjnym, chorującym na artretyzm (podagrę) oraz chcącym poprawić swoje ogólne samopoczucie.

Zasady diety alkalicznej

Dieta alkaliczna jest oparta na zasadach zdrowego, racjonalnego żywienia, które powinny być przestrzegane przez każdego człowieka. W zdrowej diecie ważne jest, by przy komponowaniu posiłków złożonych z mięsa oraz produktów zbożowych uwzględnić również warzywa i owoce. W trakcie stosowania diety zasadowej zaleca się, by w jadłospisie przeważały produkty o działaniu alkalizującym (zasadowym). Ich udział powinien wynosić 60%. Pozostałe 40% stanowią produkty o charakterze kwasowym. Wśród zasad obowiązujących w diecie alkalicznej wyróżnia się przede wszystkim jedzenie regularnych, mniejszych objętościowo posiłków, najlepiej 4-5 w ciągu doby. Odstępy czasu pomiędzy poszczególnymi posiłkami powinny wynosić około 3-4 godzin. Bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Zaleca się pić duże ilości wody mineralnej z dodatkiem soku z cytryny. Należy ograniczać picie kawy oraz mocnej herbaty. W diecie powinno pojawić się dużo warzyw oraz owoców (ale należy ograniczyć owoce zawierające duże ilości cukru). Ograniczeniu podlegają: mięso, wędliny i produkty zbożowe. Należy zmniejszyć użycie soli oraz wyeliminować z codziennego jadłospisu produkty wysoko przetworzone, słodycze oraz słodkie napoje gazowane. 

Produkty alkalizujące: co jeść w diecie alkalicznej?

Produktami alkalizującymi, czyli o charakterze zasadowym, są przede wszystkim warzywa oraz owoce. Najlepiej, by były jedzone w postaci surowej. Silne właściwości odkwaszające wykazują takie warzywa, jak: buraki, brokuły, marchew, bakłażan, dynia, szpinak, seler oraz cukinia. W codziennych jadłospisie nie powinno zabraknąć owoców cytrusowych, zwłaszcza grejpfrutów i cytryn oraz bananów, kiwi i awokado. Polecane są też owoce sezonowe: maliny, truskawki i arbuzy. Niewskazane są borówki oraz żurawina. Zaleca się picie niegazowanej wody mineralnej, a także naturalnych soków warzywnych i owocowych. W diecie zasadowej powinny pojawić się również tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy i inne), nabiał: mleko, sery żółte i twarogowe, jogurty i kefiry oraz orzechy, migdały, pestki dyni oraz ziarna słonecznika. Z produktów zbożowych najbardziej zalecana jest kasza jaglana.

Zobacz film: Zakwaszenie organizmu – eksperyment. Źródło: 36,6

Dieta alkaliczna: jakie przynosi efekty?

Stosowanie diety alkalicznej prowadzi do polepszenia ogólnego samopoczucia, przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej oraz zwalczenia objawów towarzyszących zakwaszeniu organizmu. Przyczynia się również do zachowania prawidłowego poziomu wapnia w kościach, zapobiegając rozwojowi osteoporozy.

Przykładowy dzienny jadłospis w diecie alkalicznej

I śniadanie: kasza jaglana na mleku z dodatkiem jabłka, naturalnego miodu oraz cynamonu.

II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, sałatka z sezonowych warzyw z dodatkiem kiełków pszenicy polana sosem z oliwy z oliwek.

Obiad: zupa krem z brokułów, dorsz gotowany na parze, ziemniaki gotowane w wodzie, sałatka z zielonych warzyw lub buraków.

Podwieczorek: koktajl owocowo-warzywny, np. na bazie pomarańczy, banana, jarmużu z dodatkiem migdałów lub posiekanych orzechów włoskich.

Kolacja: pieczony bakłażan posmarowany oliwą z oliwek, doprawiany solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. 

Data aktualizacji: 11.05.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

emi 12.01.2020r.

Podobno szpinak zawiera dużo szczawianow i właśnie zakwasza organizm, obniża wchłanianie wapnia i z tego powodu powinien być jedzony tylko ok 2 lub 3 razy w tygodniu. Poza tym czytałam że stosunek produktów alkaicznych oraz zakwaszających organizm przy diecie odkwaszającej organizm to 80% do 20%, a nie jak w artykule 60% do 40% ?

Ortorex 06.10.2018r.

Wszystko fajnie, tylko nabiał a zwłaszcza mleko oraz mięso to silnie zakwaszajace produkty. Może ich być ok.5% w diecie. Nie można zapomnieć o rybach, bo to też kwasowe artykuły

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej