Dieta a Hashimoto - jadłospis, co jeść przy chorobie Hashimoto? Co to za choroba?

Fot: StockPhotoPro / fotolia.com

Choroba Hashimoto powoduje ostre zapalenie tarczycy, co zaburza funkcjonowanie wydzielanych przez nią hormonów. Metodą wspomagającą leczenie schorzenia immunologicznego jest zastosowanie odpowiedniej diety, dobranej indywidualnie do potrzeb pacjenta. Produkty wskazane w diecie na Hashimoto to, np.: oleje roślinne nierafinowane, owoce, warzywa, chude ryby, skorupiaki, roślinne mleka oraz jaja. 

Ustalanie diety przy chorobie Hashimoto to sprawa indywidualna i powinna być zawsze konsultowana z wykwalifikowanym dietetykiem. W zależności od stanu zdrowia można wykluczyć bądź znacznie ograniczyć ilość konkretnych produktów w diecie.

Co to jest choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy, prowadzące do powiększenia się gruczołu tarczowego i powstania wola. Może też przebiegać z prawidłową objętością gruczołu lub jego zanikiem. W skutek rozwoju choroby układ odpornościowy człowieka zwraca się przeciwko własnym komórkom i atakuje białka tarczycowe, upośledzając tym samym syntezę hormonów tarczycy oraz niszcząc znaczną część gruczołu. Najczęstsze objawy Hashimoto to objawy niedoczynności tarczycy, np. zmęczenie, kłopoty z koncentracją, zaburzenia miesiączkowania, przesuszona skóra, wypadanie włosów, bóle stawów, przyrost masy ciała nieadekwatny do stosowanej diety.

Metody leczenia Hashimoto

W leczeniu choroby Hashimoto stosuje się przede wszystkim suplementy hormonów tarczycy (tyroksyna) jeśli dochodzi do jawnej niedoczynności tarczycy. Uzupełnieniem leczenia jest odpowiednia dieta, mająca przede wszystkim zapobiegać przyrostowi wagi ciała (do czego predysponuje zwolnienie metabolizmu), a także ograniczenie produktów upośledzających wchłanianie jodu, a tym samym negatywnie wpływających na funkcje czynnej części tarczycy. Ważna jest również modyfikacja stylu życia i rezygnacja z sytuacji stresowych.

Zobacz film: Przyczyny występowania choroby Hashimoto. Źródło: 36,6

Choroba Hashimoto – dieta i jej ogólne zasady

Dietoterapia to element wspomagający walkę z chorobą. Nie ma jednej sprawdzonej diety, ponieważ każda osoba to indywidualny przypadek.  U chorych ze schorzeniami z grupy autoagresji mogą rozwinąć się różne nietolerancje o różnym nasileniu. Najczęściej stosuje się normalne, zbilansowane żywienie, z ograniczeniem produktów przeciwwskazanych w niedoczynności tarczycy. Rzadziej konieczne są restrykcyjne diety eliminacyjne. Mówiąc o regularnej i zbilansowanej diecie należy stosować kilka zasad np.:

  • regularne jedzenie posiłków (zaleca się jeść od 4 do 5 dań dziennie, w odstępach maksymalnie 3 godzinnych),
  • dostarczanie odpowiedniej ilości białka w postaci drobiu, chudych ryb, chudego nabiału czy napojów mlecznych, jak mleko, jogurt lub kefir (często u osób z chorobą Hashimoto rozwija się nietolerancja na białko mleka krowiego, jednak czasami wystarczy ograniczenie, a nie eliminacja tych produktów),
  • jedzenie produktów pełnoziarnistych,
  • zastępowanie tłuszczów zwierzęcych – roślinnnymi,
  • w codziennych daniach nie może zabraknąć owoców i warzyw,
  • unikanie cukru prostego oraz soli,
  • rezygnacja z picia alkoholu,
  • codzienne picie wody niegazowanej (przynajmniej 1,5 l na dobę).

Zobacz także: Niedoczynność tarczycy – dieta i zdrowy tryb życia

Jaka dieta przy Hashimoto?

Kaloryczność diety przy Hashimoto powinna być ustalana indywidualnie, przy wzięciu pod uwagę ogólnego stanu zdrowia pacjenta, jego wieku, wagi, wzrostu czy codziennej aktywności fizycznej. Lekarze nie stosują diet niskokalorycznych u chorych na Hashimoto. Zbilansowana dieta opiera się na proporcjach wyrażonych procentowo w dziennym zapotrzebowaniu:

  • węglowodany – do 55 procent energii,
  • tłuszcze – 25-30 procent energii,
  • białka – 15-25 procent energii.

W diecie Hashimoto zaleca się jedzenie białka zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. Jest ono bowiem niezbędne do syntezy hormonów tarczycy, zwłaszcza tyrozyny. Tłuszcze zwierzęce powinno się zastąpić olejami roślinnymi, np. rzepakowym. W codziennej diecie należy również ograniczyć kwasy tłuszczowe nasycone na rzecz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to bardzo ważne u chorych na Hashimoto. Jakość i ilość tłuszczów w diecie wpływa bowiem, podobnie jak białko, na syntezę hormonów tarczycy, a także aktywność osi podwzgórzowo-przysadkowo-tarczycowej. Dieta na Hashimoto opiera się również na ograniczeniu w codziennym jadłospisie węglowodanów łatwoprzyswajalnych, na rzecz produktów z niskim indeksem glikemicznym.

Zobacz film: Diagnostyka choroby Hashimoto. Źródło: 36,6

Co można jeść przy Hashimoto? Jakie produkty są zalecane w codziennym jadłospisie?

W codziennym jadłospisie osoby chorej na Hashimoto nie może zabraknąć: warzyw i owoców, chudych ryb, tuńczyka, jaj, owoców morza, ziemniaków, mleka roślinnego, olejów roślinnych nierafinowanych, masła klarowanego oraz wody niegazowanej. Bardzo ważna jest odpowiednia podaż składników mineralnych jak selen czy żelazo, których niewystarczająca ilość może wpływać na nieprawidłową przemianę jodu w organizmie.

Dieta przy Hashimoto – jadłospis: produkty przeciwwskazane

W diecie na chorobę Hashimoto przeciwwskazane są produkty upośledzające wchłanianie jodu w organizmie. Mowa tu o brukselkach, kalafiorze, kapuście, orzeszkach ziemnych i roślinach strączkowych. Są to produkty bogate w siarkocyjaninę i hemoglutyniny, co niekorzystnie wpływa na metabolizm chorych. W diecie na Hashimoto nie powinno się spożywać produktów z cukrem bądź wysoko przetworzonych. Osoby chore powinny szczególnie unikać jedzenia: dań w proszku, produktów sojowych, parówek, konserw i wędlin przetworzonych, owoców z puszki, cukru, słodkich drożdżówek, gotowych sosów czy kostek rosołowych do zupy. W diecie na Hashimoto nie stosuje się również napojów gazowanych.

Zobacz film: Jak wygląda tarczyca zdrowa i z Hashimoto. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 06.01.2019,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (7)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Kdn 10.12.2018r.

Olej palmowy... Ludzie... Najgorszy z najgorszych.

Redakcja serwisu 20.08.2018r.

Dziękujemy za poprawkę. Niedopatrzenie - zbyt dużą tolerancję zakresu czasu - poprawiliśmy.

Fab 15.08.2018r.

W artykule jest napisane: regularne jedzenie posiłków (zaleca się jeść od 4 do 5 dań dziennie, w odstępach około 4 godzinnych),

Jezeli 5 posilkow powinno byc zjedzone co 4 godziny, to znaczy ze ma sie jesc przez 20 godzin na dzien, a 4 godziny spac?

Wprodzacie bledne informacje, 4-5 posilkow co max 3 godziny a nie 4.

Madziorek 02.07.2018r.

Oraz brak soli? Może u osób leżących, ponieważ u osoby ćwiczących słowo konieczna jest sól.

K 28.06.2018r.

Mleko, nabiał i produkty pełnoziarniste? ? W Hashimoto głównie jest brak tolerancji laktozy i glutenu!

Redakcja 05.01.2018r.

Dziękujemy za komentarz. W tekście podano pierwotnie 2 szklanki mleka jako zasady zdrowej diety, a nie ściśle diety w chorobie Hashimoto. Aby nie wprowadzać nieścisłości, zmieniliśmy ten fragment. Choroba Hashimoto jest autoimmunologiczną chorobą dotyczącą tarczycy. Często predysponuje do większego prawdopodobieństwa wystąpienia nietolerancji pokarmowych. Zdarza się często, że u osób z chorobą Hashimoto pojawia się nietolerancja na białko mleka krowiego czy gluten. Jednak tendencja do układania diet bezglutenowych i bezlaktozowych u osób niewykazujących tych nietolerancji jest błędem. Jeśli pacjent nie wykazuje nietolerancji, nie musi zupełnie eliminować mleka i produktów mlecznych z diety.

P89 29.11.2017r.

Cooooo??? 2 szklanki mleka na Hashimoto przy ktorym nie wolno nabiału?
Gratuluje pomyslowosci

Zobacz wszystkie 7 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej