Dieta 5 przemian – filozofia, zasady, jadłospis, efekty

Fot: Morsa Images / gettyimages.com

Dieta pięciu przemian wywodzi się z chińskiego systemu filozoficzno-religijnego – taoizmu. Zakłada odżywianie się zgodne z porządkiem natury – oparte o dostępne lokalnie, sezonowe produkty. Nie jest dietą odchudzającą, ale uczy zdrowych nawyków żywieniowych, co pozwala na redukcję wagi.

Tradycja diety pięciu przemian sięga czasów starożytnych. Opiera się na obserwacji cyklicznych zmian, którym – zgodnie z taoizmem – przyporządkowane są wszystkie zachodzące we wszechświecie zjawiska. Człowiek jest elementem przyrody. Powinien żyć z nią w harmonii, aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta 5 przemian a pory roku

Kuchnia pięciu przemian to nieodłączny element sposobu życia w zgodzie z cyklem natury. Podstawę tak pojętej diety stanowią dostępne lokalnie (właściwe dla regionu geograficznego) produkty sezonowe. Ich wybór ma związek z funkcjonowaniem organizmu, którego potrzeby zmieniają się w zależności od pór roku – aby utrzymać zdrowie, w każdym okresie należy wzmacniać inne organy.

Dieta według zasady pięciu przemian utożsamia każdy z okresów naturalnych zmian w przyrodzie z jednym z żywiołów (Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda). Te odpowiadają pięciu smakom i związanym z nimi produktom. Smaki pobudzają funkcje życiowe organizmu w sposób odpowiedni do pory roku.

Kwaśny to smak wiosny. Spożywany w tym okresie pokarm ma stymulować pracę wątroby i woreczka żółciowego. Odpowiednie produkty to jogurty, kefiry, sery twarogowe, kwaśne owoce i soki owocowe, kiszone warzywa, kiełki, wyroby pszenne, białe wino, zielona herbata.

Gorzki smak wiąże się z latem. To czas wzmożonej aktywności, w którym wzmocnienia wymaga serce, a także (w związku z procesami trawienia) jelito cienkie. Żywność okresu lata to brukselka, słodka papryka, kasza gryczana, kozie mleko i jego przetwory, produkty żytnie, orzechy włoskie, zioła (np. bazylia, tymianek), kawa, czarna herbata.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Kolejną porą roku jest późne (babie) lato, któremu odpowiada smak słodki, a powiązane z nim produkty mają regulować pracę żołądka i śledziony. Należą do nich słodkie owoce (czereśnie, jabłka, śliwki), buraki, marchew, ziemniaki, groch, grzyby, miód, jaja, oleje roślinne, słodkie wino. Dieta pięciu przemian dla dzieci uwzględnia także słodkie, krowiemleko, niewskazane dla osób dorosłych.

Jesień to czas na smak ostry. Jadłospis tej pory roku służy zdrowiu płuc i jelita grubego. Zalecane produkty to czosnek, cebula, szczypiorek, jarmuż, kalafior, rzodkiew, mięso drobiowe, ostre przyprawy. 

Zimie przyporządkowany jest smak słony. Spożywana w tym okresie żywność ma wzmacniać, rozgrzewać i oczyszczać organizm, w szczególności stymulując pracę pęcherza moczowego i nerek. Taką funkcję pełnią nasiona roślin strączkowych, ryby i owoce morza, sery pleśniowe, czerwone mięso.

Dieta 5 przemian – zasady komponowania posiłków

Fakt, że o każdej porze roku dostępne są inne produkty sezonowe, nie oznacza potrzeby ograniczania do nich jadłospisu. Dieta pięciu przemian wymaga różnorodnego menu, które, bez zaniedbywania pozostałych, posłuży najważniejszym bieżącym potrzebom organizmu. Potrawy powinny być zrównoważone pod względem smaków, a im więcej z nich znajdzie się w jednym daniu, tym bardziej korzystne będzie ono dla zdrowia.

Dieta pięciu przemian zakłada łączenie produktów ze wszystkich grup (samodzielnie mogą występować jedynie pokarmy „słodkie”). Proces przygotowania potraw powinien przebiegać według określonego cyklu, analogicznego do kolejności następowania po sobie pór roku. Nie ma znaczenia, od którego smaku rozpocznie się gotowanie, ale kolejne składniki trzeba dodawać w kolejności zgodnej ze schematem: kwaśny – gorzki – słodki – ostry – słony – kwaśny itd. Zalecane jest przejście całego cyklu przynajmniej raz. Celem uzyskania pożądanych walorów smakowych można powtórzyć go kilkukrotnie. W daniu dominować będzie działanie ostatniego z dodanych składników.

Konieczność zachowania odpowiedniego schematu gotowania to w zasadzie jedyna wada diety pięciu przemian. Komponowanie potraw jest pracochłonne, wymaga sporo czasu i doświadczenia. Z drugiej strony można uznać to za walor, ponieważ istotnym elementem zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze powinno być świadome, uważne dobieranie jadłospisu, do czego zmuszają zasady diety pięciu przemian.

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Dieta 5 przemian – jadłospis

Codzienne menu diety pięciu przemian powinno składać się z 3 zasadniczych posiłków i 2 przekąsek. W związku z faktem, że metabolizm zwalnia w miarę upływu dnia, każde kolejne danie powinno być mniej obfite. Najważniejszym, najbardziej sycącym posiłkiem w diecie pięciu przemian jest śniadanie. Najlepiej aby zostało przyrządzone na ciepło i zjedzone po wypiciu szklanki gorącej wody. Najpóźniej około godziny 18.00 należy spożyć lekkostrawną kolację.

Najzdrowsza dla organizmu jest żywność niskoprzetworzona (dlatego warto korzystać z produktów sezonowych, występujących regionalnie, choć oczywiście równie wartościowy jak gruszka jest np. banan). Należy ograniczać spożycie tłuszczu zwierzęcego i najlepiej całkowicie wykluczyć z diety rafinowany cukier. Nie wolno jeść w pośpiechu – by uniknąć niestrawności, trzeba dokładnie przeżuwać każdy kęs.

Efekty diety 5 przemian

Przepisy diety pięciu przemian oferują bogactwo smaków, dlatego wdrożenie taoistycznej kuchni nie musi wiązać się z kulinarną nudą czy wyrzeczeniami. Ze względu na określony dobór składników, wśród których przeważają produkty roślinne, dieta pięciu przemian wspomaga odchudzanie, choć nie wymaga liczenia kalorii. Regularne, odpowiednio zbilansowane posiłki przygotowane z naturalnych składników nie wywołują problemów trawiennych i zapewniają właściwą podaż substancji odżywczych. Efektem diety pięciu przemian jest prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, młody wygląd i dobre samopoczucie.

Zobacz film: Odchudzanie - fakty i mity. Źródło: Stylowy Magazyn.

Data aktualizacji: 06.02.2019,
Opublikowano: 14.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej