Dieta 5:2, czyli dieta dr Mosleya – jak ją prawidłowo stosować? Przykładowy jadłospis

Fot.: Kalim / stock.adobe.com

Dieta 5:2, nazywana też dietą dr Mosleya, jest opracowana dla osób, które nie potrafią całkowicie zrezygnować z ulubionych potraw. Zgodnie z jej zaleceniami przez 5 dni można spożywać dowolne posiłki, a podczas pozostałych 2 konieczne jest ograniczenie kalorii przyjmowanych wraz z pożywieniem.

Dieta 5:2 została opracowana przez doktora Michaela Mosleya i doktor Mimi Spencer, którzy po raz pierwszy zaprezentowali ją w książce „The Fast Diet”. Opiera się na tezie, którą autorzy potwierdzają badaniami, że krótkotrwałe głodówki pozwalają m.in. zredukować wagę ciała.

Dieta 5:2 – zasady

Dieta 5:2 określana jest też jako dieta postna. Jeżeli przestrzegane są zasady jej stosowania, to, zgodnie z przekonaniem autorów, nie tylko prowadzi do redukcji wagi organizmu, ale też obniża poziom cholesterolu we krwi i podnosi wrażliwość organizmu na działanie insuliny, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia np. zawału serca czy cukrzycy. Jej twórca, dr Mosley, zapewnia, że był jednym z pierwszych, którzy przetestowali jej działanie, po tym jak zdiagnozowano u niego zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi i podwyższony wskaźnik cukru. Zapewnia, że w ciągu 3-miesięcznej kuracji parametry wróciły do normy, a waga spadła o 8 kg.

Najważniejsza zasada diety 5:2 opiera się na tym, że przez 2 dni w tygodniu, kiedy stosowane są tzw. głodówki, nie należy całkowicie rezygnować z jedzenia, ale przestrzegać odpowiedniej liczby kalorii, która w przypadku mężczyzn wynosi 600 jednostek, a kobiet – 500. Są to wartości stanowiące około 1/4 dziennego zapotrzebowania zalecanego osobie dorosłej. Ponieważ są one znacznie obniżone, proponowane jest spożywanie przede wszystkich produktów białkowych, które są sycące, oraz tych o niskim wskaźniku glikemicznym. Jadłospis powinien opierać się na rybach morskich o białym mięsie, można jeść mięso drobiowe oraz warzywa. Należy spożywać dwa posiłki – śniadanie i kolację. Między nimi powinna wystąpić 12-godzinna przerwa, która stanowi swego rodzaju post. W międzyczasie nie należy zapominać o wskazanych ilościach wody. Jest też dostępna modyfikacja diety (stworzona przez dr Spencer), która pomiędzy głównymi posiłkami wprowadza jeszcze jeden dodatkowy w formie owocu lub warzywa. Dobrze jest, jeśli 2 dni postne nie występują bezpośrednio po sobie.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta 5 na 2 – zalety

Zalety diety 5 na 2 są związane nie tylko z dobroczynnym wpływem głodówek na organizm i spadkiem wagi (średnio około 0,5 kg na tydzień), ale podkreśla się także ich pozytywne działanie na psychikę. Przede wszystkim osobom przyzwyczajonym do określonego typu jedzenia łatwiej się na nią zdecydować, ponieważ nie jest aż tak restrykcyjna i pozwala na korzystanie z ulubionych produktów nawet w dni postne – oczywiście zgodnie z ograniczeniami co do kaloryczności posiłków. Powoduje to, że brak jest obsesyjnego myślenia o ulubionych potrawach, co często prowadzi do rezygnacji z odchudzania lub nadmiernego obżarstwa po nim, które szybko przeradza się w efekt jojo. Przytaczane w książce badania potwierdzają, że stosowanie jedynie 2 dni postnych, nie prowadzi do efektu nadmiernego objadania się w kolejnych dniach.

Zaletą jest też fakt, że podczas 5 dni normalnego odżywiania nie trzeba wykluczać z jadłospisu słodyczy, kawy czy ulubionego wina. Oczywiście wskazane jest spożywanie zdrowych posiłków, w których znaczną część będą stanowiły warzywa i produkty bogate w składniki odżywcze, ale nie jest to sztywna regułą. Zamysłem twórców diety jest wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych przez systematyczne wprowadzanie nowych produktów (lub ograniczanie tych „złych”) podczas krótkiego okresu postnego. Stosowanie diety dr Mosleya ma w zamyśle rozwinąć tzw. żywieniową inteligencję człowieka.

Dieta 5:2 jadłospis

Jadłospis diety 5:2 wcale nie musi bazować na prostych i mało smacznych produktach. Oczywiście trudno jest na początku kuracji samodzielnie liczyć kalorie, dlatego można skorzystać z gotowych przepisów. Przykładowo na posiłki do łącznej liczby 500 kalorii mogą składać się:

  • propozycja 1.

Śniadanie: ugotowane jajko, małe obrane mango oraz niewielkie jabłko – łącznie około 230 kalorii;

Obiadokolacja: tuńczyk z warzywami (np. z puszki w sosie własnym), do którego można dodać pół szklanki fasolki i połowę pokrojonego pomidora; całość doprawiamy sosem na bazie oliwy i soku z cytryny – łącznie około 270 kalorii.

  • propozycja 2.

Śniadanie: 10 gr płatków owsianych z wodą i pół szklanki np. jagód – łącznie około 190 kalorii;

Obiadokolacja: kurczak (150 g pokrojonej piersi, smażony w woku lub na patelni na łyżce rozgrzanej oliwy, skropiony sokiem z cytryny) z warzywami (podsmażone cienkie plastry marchwi z dodatkiem np. pół kubka grochu cukrowego i taką sama ilością poszatkowanej kapusty) – łącznie około 300 kalorii.

  • propozycja 3.

Śniadanie: ugotowane jajko, około 3 plastrów chudej szynki i np. mandarynka – łącznie około 140 kalorii;

Obiadokolacja: niskokaloryczna pizza z serem na bazie ciasta z mąki razowej ze szczyptą soli i 2 łyżeczkami oliwy z oliwek (najpierw do kubka ciepłej wody trzeba dodać 2 łyżeczki drożdży i łyżeczkę cukru – kiedy drożdże zaczną pęcznieć, należy dodać masę do mąki i w ten sposób przygotować spód pizzy); gotowe ciasto można posypać odtłuszczonym serem mozzarella.

Oczywiście początek diety zawsze jest trudny, ponieważ znaczne ograniczenie dziennej dawki pokarmów wymaga silnej woli. Dodatkowo posiłki, które opierają się na określonej liczbie kalorii, zawsze wiążą się z odpowiednim przygotowaniem produktów. Stąd też do każdej diety należy podchodzić z rozsądkiem, ale też pozytywnym nastawieniem.

Zobacz film: Na czym polega naturalny detoks? Źródło: Stylowy Magazyn


Data aktualizacji: 27.09.2018,
Opublikowano: 17.01.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej