Czym są katechiny i jaki mają wpływ na zdrowie? Czy warto je dostarczać do organizmu?

Fot: solidcolours / gettyimages.com

Katechiny to związki polifenolowe, które wykazują działanie przeciwutleniające, hipotensyjne, przeciwnowotworowe. Występują naturalnie w roślinach, ale i stanowią częsty składnik suplementów diety. Najlepszymi ich źródłami są zielona herbata i kakao.

Katechiny od wielu lat stanowią przedmiot licznych badań ze względu na szerokie spektrum działania. Podkreśla się przede wszystkim ich silne właściwości antyoksydacyjne i zdolność do zmniejszania ryzyka wystąpienia chorób układu krwionośnego. Zapobiegają arteriosklerozie, atakom serca, zakrzepicom, urazom mózgu. Dodatkowo katechiny spowalniają procesy starzenia i intensyfikują pracę układu odpornościowego.

Czym są katechiny?

Katechiny to grupa organicznych związków chemicznych zaliczanych do polifenoli, które należą do flawonoidów, zwanych też związkami flawonowymi. Wśród nich wymienia się wolne katechiny, jak: katechina (C), galokatechina (GC), epikatechina (EC), epigalokatechina (EGC), i katechiny w formie związanej, jak: galusan epikatechiny (ECG), galusan galokatechiny (GCG), galusan pigalokatechiny (EGCG). Spośród nich najsilniejszą katechiną jest EGCG. Katechiny ze względu na cenne właściwości wykorzystywane są przez przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny. Związki te znaleźć można w składzie leków, suplementów diety i kosmetyków.

Gdzie występują katechiny?

Katechiny znajdują się w wielu elementach codziennej diety człowieka, m.in. w: kakao, czekoladzie, czerwonym winie, roślinach strączkowych (fasola, bób, soczewica). owocach (śliwki, jabłka, brzoskwinie, wiśnie, truskawki). Jednak najbardziej znanym źródłem katechin jest zielona herbata (z ang. green tea catechins, GTC). Związki te stanowią 30–40% rozpuszczalnych substancji zielonych liści herbaty, jednak ich zawartość różni się w zależności od pory zbioru (im późniejszy zbiór, tym więcej katechin). W nieco mniejszej ilości występują w herbacie czarnej i owocowej.

Wpływ katechin na zdrowie

Katechiny wykazują rozmaite pozytywne działanie na ludzki organizm. Znane są przede wszystkim z aktywności antyoksydacyjnej, dzięki czemu wspierają usuwanie wolnych rodników i zapobiegają zjawisku stresu oksydacyjnego. Bezpośrednio z tym związane jest spowolnienie procesu starzenia się organizmu i działanie antynowotworowe.

Katechiny wykorzystywane są w zwalczaniu nadwagi i otyłości. Badacze informują, że włączenie suplementacji katechin do diety o obniżonej podaży kalorii wpływa na zmniejszenie zawartości tkanki tłuszczowej na skutek hamowania absorpcji lipidów. Katechiny przyśpieszają tempo metabolizmu spoczynkowego. Poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają namnażaniu się szkodliwych bakterii i zwiększają liczbę potrzebnych bakterii flory jelitowej.

Katechiny wpływają na obniżenie poziomu glukozy, insuliny i insulinooporności. Podnoszą ogólną odporność organizmu. Usprawniają proces detoksykacji, czyli usuwania szkodliwych substancji i produktów przemiany materii. Katechiny wchodzą w reakcje z toksynami utworzonymi przez szkodliwe bakterie i metalami, takimi jak: chrom, kadm, ołów, rtęć, rozkładając je. Dodatkowo działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, co wykorzystane zostało w terapii AIDS w celu ograniczenia namnażania się wirusa.

Katechiny a choroby układu krążenia

Katechiny odgrywają istotną rolę profilaktyczną w przeciwdziałaniu chorobom układu sercowo-naczyniowego. Podkreśla się ich właściwości przeciwpłytkowe. Szczególne znaczenie mają katechiny zielonej herbaty, które działają przeciwzakrzepowo, co związane jest z hamowaniem agregacji płytek krwi. Katechiny znane są również z działania przeciwzapalnego i hamowania proliferacji komórek mięśni gładkich ścian naczyń krwionośnych, w związku z czym są ważnym czynnikiem zapobiegającym miażdżycy. Badania donoszą, iż spożywanie zielonej herbaty zmniejsza poziom całkowitego cholesterolu i lipoprotein frakcji tzw. złego cholesterolu (LDL) w osoczu krwi. Katechiny przeciwdziałają nadciśnieniu tętniczemu krwi. Ich działanie hipotensyjne wynika z regulowania stężenia tlenku azotu, który odpowiada za napięcie naczyń krwionośnych.

Jak jeść zdrowo? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Wpływ katechin na skórę

Katechiny wykazują ochronę skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Pochłaniają nadmiar promieni UV przez co zapobiegają drastycznemu spadkowi nawodnienia skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju raka skóry i innych zmian chorobowych w jej obrębie. Katechiny określane są „polifenolami piękna i młodości”.

Czy katechiny są szkodliwe dla człowieka?

Liczne badania udowodniły, że katechiny nie powodują niepożądanych skutków ubocznych. Potwierdzają to eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, z ang. European Food Safety Authority), którzy oceniali bezpieczeństwo katechin pochodzących z zielonej herbaty ze względu na obawy co do ich szkodliwego działania na wątrobę. Zastrzeżenia zdrowotne mogą wzbudzać katechiny spożywane w formie suplementów diety w ilości powyżej 800 mg/dzień.

Co to jest epikatechina?

Epikatechina to związek polifenolowy, który znalazł zastosowanie w suplementach diety wspomagających szybszy przyrost masy mięśniowej. Jego działanie opiera się na zwiększeniu poziomu folistatyny, blokującej aktywność miostatyny na poziomie komórki mięśniowej. Miostatyna jest białkiem ograniczającym rozwój mięśni, a w związku z tym uniemożliwiającym budowanie ponadprzeciętnej masy mięśniowej. Epikatechina w suplementach jest szczególnie popularna wśród kulturystów. To najpopularniejszy naturalny środek poprawiający stosunek folistatyny do miostatyny. Za opakowanie 60 kapsułek zapłaci się ponad 200 zł.

Bibliografia:

1. Mirecka A.A., Kołodziejczyk-Czepas J., Wachowicz B., Katechiny — aktywność biologiczna i rola w profilaktyce chorób układu krążenia, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych”, 2013, 62(1), s. 77-85.

2. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Warszawa, PZWL, 2007.

3. Biegańska-Hensoldt S., Rosołowska-Huszcz D., Polifenole w zapobieganiu dysfunkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej”, 2017, 71, s. 227–235.

4. Cichoń Z., Miśniakiewicz M., Szkudlarek E., Właściwości zielonej herbaty, „Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie”, 2007, 743, s. 59-90.

Opublikowano: 04.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej