Czym są cukry proste? Przykłady, występowanie, cukry proste a złożone

Fot.: MichellePatrickPhotographyLLC / Getty Images

Cukry proste, czyli monosacharydy, należą do węglowodanów. Produkty zawierające cukry proste to przede wszystkim słodycze, owoce, soki owocowe, miód. Stanowią dobre źródło energii, jednak spożywanie ich w nadmiarze jest dla zdrowia niekorzystne.

Węglowodany (cukry, sacharydy) stanowią podstawę diety człowieka – to najważniejsze źródło energii dostarczanej z pożywieniem. Dzielą się na jednocukry (cukry proste, monosacharydy), dwucukry (disacharydy), wielocukry (cukry złożone, polisacharydy) oraz oligosacharydy (złożone z kilku, maksymalnie 10 monosacharydów). Do węglowodanów zalicza się także skrobię oraz błonnik pokarmowy.

Co to są cukry proste?

Cukry proste mają od 3 do 7 atomów węgla (stąd ich nazwy – triozy, tetrozy, pentozy, heksozy i heptozy). Nie ulegają hydrolizie pod wpływem działania rozcieńczonych kwasów, natomiast rozpuszczają się w wodzie. Są bezbarwne i bezwonne, o słodkim smaku. Cukry proste stanowią szybki zastrzyk energii, jednak jest to energia krótkotrwała. Wkrótce pojawia się uczucie głodu i zmęczenie. Cukry proste nie zawierają witamin i minerałów. Ich największą zaletą jest fakt, że poprawiają smak produktów.

Zobacz film: Cukier ukryty w produktach spożywczych. Źródło: 36,6.

Podział cukrów prostych:

Cukry proste i złożone

Monosacharydy wchłaniane są bezpośrednio z przewodu pokarmowego. Po spożyciu cukrów prostych, szczególnie w dużej dawce, dochodzi do nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Oznacza to intensywną pracę, którą musi wykonać trzustka, aby uwolnić odpowiednie dawki insuliny regulującej poziom glukozy.

Z cukrami złożonymi sytuacja wygląda inaczej, co wynika z ich zróżnicowanej budowy (zbudowane są z łańcuchów – merów, czyli najprostszych, powtarzających się stale fragmentów cząsteczek polimerów, na które składają się cukry proste połączone wiązaniami glikozydowymi). Proces trawienia cukrów złożonych jest dłuższy niż cukrów prostych, czego skutkiem jest stopniowe uwalnianie glukozy. Cukry złożone, w przeciwieństwie do cukrów prostych, dają energię na dłużej i skuteczniej sycą. Przemiany zachodzące z udziałem cukrów złożonych są dla organizmu korzystne.

Zobacz film: Czy dziecko powinno jeść słodycze? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Cukry proste – przykłady i występowanie

Różne są źródła monosacharydów. Produkty, w których znajdują się cukry proste, obejmują zarówno te naturalne (owoce, miód), jak i sztuczne, wytworzone przez człowieka (słodycze).

  • Glukoza – nazywana jest również cukrem gronowym, głównie dlatego, że w znacznych ilościach występuje w owocach, a szczególnie w winogronach (w tym również w sokach owocowych). Glukoza znajduje się w miodzie oraz w wielu produktach spożywczych, m.in. w pieczywie, płatkach zbożowych, jogurtach, ryżu, makaronie. Organizm wykorzystuje ją głównie w procesach energetycznych – z 1 g glukozy można uzyskać ok. 4 kcal. Pełni istotną rolę w prawidłowej pracy mózgu.
  • Fruktoza (cukier owocowy) – występuje w owocach, sokach owocowych, miodzie, nektarze kwiatów, warzywach korzeniowych. Stanowi składnik cukru buraczanego. Fruktoza wykorzystywana jest do produkcji glikogenu, zwłaszcza po intensywnym wysiłku albo długim śnie. Jest znacznie słodsza od glukozy i nieco słodsza od sacharozy.
  • Galaktoza – jest jednym ze składników laktozy. Przykłady występowania galaktozy to nasiona lnu, łodygi kukurydzy. Galaktoza to także skład agar-agar, wegańskiego odpowiednika żelatyny. W wątrobie dochodzi do jej przekształcenia w glukozę.

Polecamy: Uzależnienie od słodyczy, cukru i czekolady – objawy i jak je leczyć

Cukry proste w diecie – groźny nadmiar

Słodki to naturalny smak w diecie człowieka, kojarzy się z bezpieczeństwem i nagrodą. Słodkie, ze względu na obecność cukrów, jest mleko matki. Jednak nadmiar cukrów prostych w diecie jest bardzo groźny dla zdrowia. Zbyt duże spożycie glukozy powoduje nagły wzrost jej stężenia we krwi (mówi się wtedy o „poziomie cukru”). Dla uzyskania równowagi trzustka zaczyna wytwarzać insulinę. Nadmiar glukozy zostaje zmagazynowany w komórkach tkanki tłuszczowej. Z tego samego względu groźne jest nadmierne spożycie fruktozy. Jej nadwyżka natychmiast zostaje zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Nadmiar fruktozy może ponadto powodować dnę moczanową.

Najbardziej szkodliwe dla zdrowia jest spożywanie cukrów przetworzonych znajdujących się przede wszystkim w słodyczach, słodkich napojach gazowanych, deserach i innych dosładzanych produktach spożywczych. Należy czytać etykiety i zwrócić uwagę również na inny częsty składnik – syrop glukozowo-fruktozowy, oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych. Pozbawiony jest on wartości odżywczych, stanowi źródło tzw. pustych kalorii, nadaje słodki smak.

Warto wiedzieć: Cukier brązowy trzcinowy i buraczany – właściwości i różnice

Nadmiar cukrów prostych w diecie może prowadzić do nadwagi i otyłości, problemów z uzębieniem, obniżenia nastroju, stanów zapalnych stawów, nieestetycznych zmian skórnych, nadmiernej pobudliwości, spadku odporności organizmu. Wzrost stężenia glukozy we krwi ponad górną granicę normy to hiperglikemia, która może być definiowana jako stan przedcukrzycowy albo cukrzyca. Najlepszym źródłem energii w diecie człowieka są węglowodany złożone.

Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 04.07.2019,
Opublikowano: 21.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej