Czym jest solanina i gdzie występuje? Jakie są objawy zatrucia tą substancją?

Fot. antova / Getty Images

Solanina to substancja toksyczna, której największe stężenie znajduje się w niedojrzałych ziemniakach. Jej spożycie powoduje poważne zatrucie, którego objawy to m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe, zawroty głowy, a w ciężkich przypadkach także napad drgawek i śpiączka. Aby uchronić się przed zatruciem solaniną, należy spożywać tylko dojrzałe i świeże warzywa.

Solanina występuje przede wszystkim z ziemniakach, także tych dojrzałych, świeżych, zdrowych, obranych i ugotowanych. Jednak jej stężenie jest na tyle niskie (0,001%), że nie ma żadnego wpływu na organizm człowieka. Dzienne spożycie solaniny i innych glikoalkaloidów nie przekracza 14 mg. Natomiast dawka uważana za toksyczną wynosi ok. 300 mg. Taka ilość tej niebezpiecznej substancji może znajdować się już w kilku niedojrzałych, kiełkujących i zzieleniałych ziemniakach.

Czym jest solanina?

Solanina jest toksyczną substancją chemiczną należącą do glikoalkaloidów, która w niewielkich ilościach naturalnie występuje w pędach roślin psiankowatych, do których zaliczają się m.in. ziemniaki. Jej zadaniem jest ochrona rośliny przed szkodnikami, chorobami i grzybami. Najwięcej solaniny znajduje się w skórce ziemniaka, bezpośrednio pod skórą i w pobliżu tzw. oczek.

W zdrowych i dojrzałych ziemniakach ilość solaniny jest na tyle nieznaczna, że nie stanowi ona żadnego zagrożenia dla zdrowia człowieka. Amerykańska Agencja ds. Żywności ustaliła, że jej maksymalna wartość w bulwach przeznaczonych do konsumpcji może wynosić 20–120 mg na kilogram. Jej stężenie wzrasta do wartości toksycznych w ziemniakach niedojrzałych, o zielonym miąższu lub kiełkujących. Nadmierna produkcja solaniny ma miejsce, kiedy warzywo jest uszkodzone lub odsłonięte i narażone na działanie promieni słonecznych. Dlatego ziemniaki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Właściwości solaniny

Synteza solaniny w ziemniaku rozpoczyna się w momencie kiełkowania. Jej stężenie osiąga maksimum w momencie kwitnienia rośliny i zaczyna obniżać się dopiero w momencie rozpoczęcia procesów starzenia się bulwy. Solanina w ziemniakach jest substancją, która nie rozpuszcza się w wodzie. Jest także związkiem chemicznym bardzo stabilnym w wysokich temperaturach. Jej stopniowy rozkład zaczyna się dopiero w temperaturach, które przekraczają 170℃. Podczas pieczenia w 210℃ po 10 minutach jej stężenie zmniejsza się o zaledwie 40%.

Zawartość solaniny zależy od odmiany rośliny, miejsca jej uprawy, stopnia dojrzałości bulw, używanych nawozów, rodzaju gleby oraz warunków przechowywania i narażenia na ewentualne uszkodzenia. Polskie odmiany ziemniaków zawierają średnio 33–89 mg na kg.

Gdzie występuje solanina?

Najwięcej solaniny występuje w ziemniakach. Jednak ten związek chemiczny można spotkać także w bakłażanach, dlatego nie należy spożywać ich na surowo, a przed przyrządzeniem warto pozbyć się skórki. Pewną ilość solaniny można spotkać w marchewce – w górnej części, tuż przy naci. Przed spożyciem należy odciąć ten fragment. Substancja chemiczna w bardzo niskim stężeniu może występować także w papryce, jabłkach, jagodach, wiśniach i burakach cukrowych.

Zobacz film i dowiedz się, które warzywa są najzdrowsze:  

Zobacz film: Które warzywa są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Zatrucie solaniną

Solanina w ziemniakach działa toksycznie na organizm człowieka i jest przyczyną poważnego zatrucia. Niebezpieczna dawka dla osoby dorosłej wynosi 300–400 mg. Taka ilość substancji może znajdować się zaledwie w kilku uszkodzonych lub zzieleniałych ziemniakach. Aby uchronić się przed zatruciem, należy dokładnie obrać ziemniaki i pozbyć się tzw. oczek oraz całkowicie odrzucić niedojrzałe i zepsute warzywa.

Pierwsze objawy zatrucia solaniną pojawiają się 4–14 godzin po spożyciu toksycznej dawki. Niekiedy lekkie dolegliwości zdarzają się już po upływie 30 minut. Mogą one przypominać infekcję lub grypę: podwyższona temperatura ciała, wzmożona potliwość, uczucie ogólnego rozbicia, osłabienie i zawroty głowy. Z czasem pojawiają się kolejne objawy zatrucia solaniną:

W cięższych zatruciach solaniną, kiedy jej wysokie stężenie we krwi utrzymuje się przez dłuższy czas, dochodzi do tachykardii (przyspieszone bicie serca), zaburzeń oddychania, zaburzenia pracy nerek, napadów drgawkowych, uszkodzenia układu nerwowego oraz śpiączki. W skrajnych przypadkach, szczególnie u osób niedożywionych, zatrucie solaniną może spowodować śmierć. Solanina może gromadzić się przez dłuższy czas w narządach wewnętrznych i powodować ich uszkodzenie.

Solanina w pomidorach

W pomidorach znajduje się związek bardzo podobny do solaniny – tomatyna. Występuje ona niedojrzałych i zielonych warzywach. Jej zadaniem jest ochrona warzywa przed szkodnikami i szkodliwym działaniem środowiska zewnętrznego. W wysokim stężeniu jest także szkodliwa dla człowieka i może powodować zatrucie. Jego objawy przypominają dolegliwości po zatruciu solaniną.

Data aktualizacji: 30.04.2019,
Opublikowano: 29.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej