Czym jest protokół autoimmunologiczny? Lista produktów zakazanych i wskazanych w AIP

Fot: Foxys_forest_manufacture / gettyimages.com

Protokół autoimmunologiczny to sposób odżywiania stosowany w celu łagodzenia przebiegu chorób o autoimmunologicznym podłożu. W sposób szczególny wskazany jest chorym na zapalenie tarczycy Hashimoto. Bardzo ważne miejsce w jadłospisie AIP odgrywają warzywa.

Protokół autoimmunologiczny uważa się za restrykcyjną odmianę diety paleo. W tym sposobie odżywiania kładzie się nacisk na wysoką wartość odżywczą i różnorodność pokarmów oraz eliminację produktów zapalnych. Mogą one powodować nieszczelność jelit (uszkadzać barierę jelitową) i w nadmiernym stopniu stymulować układ immunologiczny.

Czym jest protokół autoimmunologiczny?

Protokół autoimmunologiczny (z ang. Autoimmune Protocol, AIP) to sposób odżywiania wskazany osobom zmagającym się z chorobami autoimmunologicznymi, zwanymi też autoimmunizacyjnymi. W schorzeniach tych układ odpornościowy niszczy własne komórki i tkanki. Protokół autoimmunologiczny to dieta polecana chorym m.in. na: zapalenie tarczycy Hashimoto, chorobę Gravesa-Basedowa, chorobę Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń rumieniowaty. Specjaliści podkreślają, że zanim wprowadzi się protokół autoimmunologiczny, warto przeprowadzić testy w kierunku nietolerancji pokarmowych, dzięki czemu dokładnie określone zostaną produkty szkodzące.

Jak nadmiar cukru w diecie wpływa na wygląd skóry? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jak nadmiar cukru w diecie wpływa na wygląd skóry? Źródło: Co nas truje? 

Jakie są cele protokołu autoimmunologicznego?

Dieta w postaci protokołu autoimmunologicznego podejmowana jest w celu złagodzenia objawów chorób autoimmunologicznych, a w konsekwencji stanów remisji (okresów charakteryzujących się brakiem objawów chorobowych). Restrykcyjna dieta paleo, jaką jest protokół autoimmunologiczny, dąży do wyeliminowania czynników prozapalnych, drażniących układ immunologiczny, a dzięki temu do wygaszenia osłabiającego organizm stanu zapalnego. Dodatkowo ukierunkowana jest na odbudowanie organizmu, a zwłaszcza regenerację jelit, w których znajduje się znaczna ilość limfocytów, czyli komórek układu odpornościowego. Dieta ta pomaga stracić nadmierną masę ciała, korzystnie wpływa na trawienie, poprawia witalność i ogólne samopoczucie.

Należy jednak zaznaczyć, że protokół autoimmunologiczny w chorobie Hashimoto czy innej chorobie autoimmunologicznej stanowi tymczasowe rozwiązanie. W zależności od stopnia zaawansowania choroby i ogólnego stanu zdrowia stosuje się go 30–90 dni. Do spodziewanych efektów tej diety paleo należą: odbudowa mikrobiomu, uszczelnienie bariery jelitowej, uzupełnienie niedoborów żywieniowych, wyciszenie systemu odpornościowego, co łącznie prowadzi do zregenerowania organizmu. Po uzyskaniu tych efektów należy pojedynczo i w małych, stopniowo zwiększanych, ilościach wprowadzać do codziennego jadłospisu produkty dotychczas wykluczone. Ogromne znaczenie ma obserwacja ciała. Objawy, takie jak wzdęcia, zaparcia lub biegunka, zmiany nastroju, zmęczenie, spadek energii, problemy ze snem, zawroty głowy, świadczą o negatywnym wpływie produktu na organizm. Należy ponownie z niego zrezygnować na jakiś czas.

Produkty polecane i wykluczone w protokole autoimmunologicznym

Kształtując jadłospis w protokole autoimmunologicznym, uwzględnić należy listę produktów zakazanych i polecanych. Przepisy protokołu autoimmunologicznego nie powinny zawierać zwłaszcza:

  • zbóż,
  • roślin strączkowych i psiankowatych (ziemniaków, pomidorów, bakłażanów, papryki, chili, jagód goji, pieprzu cayenne),
  • jajek,
  • nabiału,
  • alkoholu,
  • kawy,
  • rafinowanych olejów z nasion oraz ziaren,
  • cukru,
  • substancji konserwujących,
  • orzechów,
  • ziaren,
  • przetworzonych soków owocowych.

Podstawowe produkty w AIP to warzywa – powinny stanowić około 75% jadłospisu. Należy spożywać:

  • zielone warzywa liściaste (rukolę, sałatę rzymską, roszponkę, sałatę masłową, liście botwiny, szpinak, jarmuż),
  • warzywa skrobiowe (marchew, dynię, bataty, pietruszkę, plantan),
  • warzywa bogate w siarkę, takie jak cebula, kapusta, czosnek, brokuł, szparagi,
  • warzywa bogate w inulinę, np. szparagi, topinambury, karczochy, pory.

Do innych zalecanych produktów, które stanowić powinny pozostałe 25% jadłospisu, należą:

  • podroby,
  • owoce morza,
  • kiszonki,
  • żelatyna,
  • rosół,
  • dobrej jakości mięsa pochodzące ze sprawdzonego źródła – dostarczają witamin z grupy B, witaminy K2, żelaza, cynku, kwasów omega-3 i kwasu linolowego (CLA),
  • zdrowe tłuszcze,
  • zioła,
  • przyprawy.

Z tłuszczów zaleca się:

  • olej kokosowy,
  • gęsi smalec,
  • oliwę z oliwek,
  • czerwony olej palmowy,
  • olej z awokado.

Z kolei wśród ziół i przypraw wymienia się:

  • imbir,
  • cynamon,
  • kurkumę,
  • wszystkie liściaste zioła.

Na kolejną grupę produktów zalecanych w diecie autoimmunologicznej składają się owoce, zwłaszcza jagodowe (jeżyny, borówki, jagody, maliny, poziomki), a dodatkowo: jabłka, awokado, morele, czereśnie, wiśnie, kokosy, mandarynki, grejpfruty, kiwi, limonki, nektarynki, papaje, brzoskwinie, śliwki, truskawki. Okazjonalnie można spożyć zdrowy deser.

Protokół autoimmunologiczny – suplementacja, nawadnianie

Bardzo ważne miejsce w protokole autoimmunologicznym stanowi suplementacja indywidualnie dobrana przez lekarza lub dietetyka. Najczęściej jej podstawą są: selen, cynk, magnez, witaminy D3, K2, C, B12, B9. Istotne w AIP jest nawadnianie organizmu. Zaleca się spożywać wodę na 30 minut przed posiłkiem i 2,5 godziny po nim. Minimalna ilość wody spożytej w ciągu dnia to 2 l.

Należy pamiętać, że dieta jest uzupełnieniem i wspomaganiem leczenia wyżej wymienionych chorób. Podstawą leczenia pozostaje farmakoterapia oraz ścisłe przestrzeganie zaleceń lekarskich.

Bibliografia:

1. Dronka-Skrzypczak J., Dieta w chorobach autoimmunologicznych, Warszawa, PZWL, 2018.

2. Konijeti G.G., Kim N., Lewis J.D. i wsp., Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease, „Inflammatory Bowel Diseases”, 2017, 23(11), s. 2054-2060.

3. Wentz I., Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie, Kraków, Wydawnictwo Otwarte, 2017.

Data aktualizacji: 04.07.2019,
Opublikowano: 16.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej