Czym jest dieta rotacyjna? Korzyści i wady diety rotacyjnej

Fot. Astrakan Images / Getty Images

Dieta rotacyjna zakłada naprzemienne włączanie do codziennego jadłospisu i wyłączanie z niego określonych produktów żywnościowych. Wskazana jest dla osób z alergiami pokarmowymi i chorobami grzybiczymi. Powinna być ustalana przez wykwalifikowanego dietetyka.

Dieta rotacyjna polega na cyklicznym sposobie żywienia. Składa się z dwóch komponentów – eliminacji produktów szkodliwych z diety i rotacji produktów dozwolonych do spożycia. Pozwala na redukcję wagi i pomaga zachować dobrą kondycję fizyczną. Obniża ekspozycję na alergeny. Prekursorką diety rotacyjnej w Polsce jest Bożena Kropka – dyplomowany dietetyk i promotor zdrowia.

Czym jest dieta rotacyjna?

Dieta rotacyjna została stworzona przez specjalistę od ćwiczeń korekcyjnych i unikalnego podejścia do odnowy biologicznej – Paula Cheka. Polega na spożywaniu co 72 godziny, czyli raz na 4 dni, ściśle określonych produktów pochodzących z tej samej rodziny. Zdecydowanie rzadziej stosuje się cykl pięcio- i sześciodniowy. Składa się z dwóch komponentów:

  • eliminacji – sporządzenie listy produktów szkodliwych, które mogą stanowić źródło uczulenia i wykluczenie ich z diety,
  • rotacji produktów dozwolonych do spożycia – naprzemienne włączanie do codziennego jadłospisu i wyłączanie z niego produktów żywnościowych, które są dobrze tolerowane przez organizm.

Można wówczas mówić o diecie eliminacyjno-rotacyjnej. Dla przykładu: przez 3 kolejne dni wyklucza się z diety produkty żytnie i potrawy je zawierające, które wprowadza się ponownie do jadłospisu 4 dnia. Oznacza to, że robi się trzydniowe przerwy między jednym a drugim spożyciem produktów żytnich.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Korzyści i wady diety rotacyjnej

Dieta eliminacyjno-rotacyjna pomaga zidentyfikować, jakie produkty stanowią przyczynę reakcji alergicznej. Po dokładnej analizie czynników uczulających możliwa jest ich eliminacja. Pozwala na wyciszenie reakcji alergicznej, a wyraźne zmniejszenie objawów zauważalne jest już po 30 dniach stosowania diety. Przyspiesza proces odnowy morfologicznej i czynnościowej błony śluzowej przewodu pokarmowego, które są spowodowane odpowiednimi zmianami ilościowymi i jakościowymi w diecie. W opinii amerykańskiego pediatry i alergologa Marshalla Mandella dieta rotacyjna umożliwia spożywanie nawet 50–70% pokarmów, na które dana osoba była dotychczas uczulona.

Zmniejsza ryzyko rozwoju alergii pokarmowej na nowe produkty i pozwala uniknąć przeciążenia alergenami, które zaliczane są do jednej grupy produktów spożywczych. Pozwala na zrównoważone pozbycie się nadmiernych kilogramów. Zalecana jest zarówno osobom trenującym siłowo, jak i tym, które nie wykorzystują aktywności fizycznej w celu zmniejszenia wagi. Urozmaica dotychczasowy sposób odżywiania.

Dieta rotacyjna posiada także wady. Wiąże się z dużym zaangażowaniem. Prowadzenie jej wymaga bacznego obserwowania reakcji organizmu. Nie można przygotowywać posiłków na kilka dni do przodu, gdyż codziennie wykorzystywane są inne produkty. W tabelce rotacyjnej znajdują się pokarmy często trudno dostępne lub niewystępujące w polskich sklepach.

Zobacz film: Czy to, co jemy obroni nas przed chorobą? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Dla kogo przeznaczona jest dieta rotacyjna?

Z diety rotacyjnej mogą korzystać wszyscy, ale szczególnie zalecana jest osobom cierpiącym na choroby alergiczne – uczulonym na kilka lub kilkanaście produktów spożywczych, a także w przypadku alergii o nieznanej etiologii.

Powinny ją stosować osoby zmagające się z chorobami grzybiczymi i autoagresji, takimi jak stwardnienie rozsiane, choroba Hashimoto, zespół przewlekłego zmęczenia, bielactwo, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca i cukrzyca insulinozależna. Dodatkowo wskazana jest dla chorych po zabiegach onkologicznych i z czasową nietolerancją pokarmową. Według niektórych badaczy nie powinna być realizowana przez kobiety karmiące i ciężarne oraz dzieci.

Czy ograniczasz tłuszcz w diecie?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Kto ustala dietę rotacyjną?

Ułożenie jadłospisu diety rotacyjnej stanowi spore wyzwanie. W związku z tym warto zwrócić się o pomoc do wykwalifikowanego dietetyka, który odpowiednio poukłada produkty w jadłospisie oraz zbilansuje dietę w taki sposób, aby nie stała się niedoborowa, czyli nie brakowało w niej żadnych składników pokarmowych. Przy komponowaniu diety rotacyjnej można skorzystać z tabelki rotacyjnej i tabeli z podziałem produktów na rodziny, które można otrzymać razem z wynikami testu na alergie.

Plan rotacyjny jest czterodniowym rotacyjnym planem jedzenia. Codziennie dozwolone jest spożycie tego samego produktu w różnej postaci. Należy jeść 3 niezbyt obfite posiłki dziennie. W diecie eliminacyjno-rotacyjnej jak najwięcej potraw powinno być przyrządzanych z produktów z upraw biologicznych, niezawierających sztucznych dodatków chemicznych. Ważne jest, aby w trakcie stosowania diety rotacyjnej prowadzić dzienniczek żywienia i zapisywać w nim, jakie produkty były jedzone, wykluczone i jak to wpłynęło na samopoczucie.

Czym jest dieta rotacyjna węglowodanami?

Dieta rotacyjna węglowodanami wskazana jest dla osób, którym zależy na usprawnieniu odnowy powysiłkowej i przyspieszeniu spalania tłuszczu. Zakłada manipulację spożyciem kalorii pochodzących z węglowodanów. Podczas jej stosowania tydzień dzieli się na 3 grupy:

  • dzień z wysokim spożyciem węglowodanów – w ciągu tygodnia są 2 takie dni, podczas których wykonuje się trening mięśni, które najmocniej chce się rozwinąć;
  • dzień z umiarkowanym spożyciem węglowodanów – wykonuje się trening mięśni, które nie stanowią priorytetu;
  • dzień z niskim spożyciem węglowodanów – dni, w których nie wykonuje się treningu.

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Bibliografia:

1. Kropka B., Ugotuj sobie zdrowie. Najskuteczniejsza dieta rotacyjna, Bielsko-Biała, Pascal, 2017.

2. Jarosz M., Dzieniszewski J., Alergie pokarmowe, Warszawa, PZWL, 2004.

Data aktualizacji: 29.03.2019,
Opublikowano: 22.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej