Czym jest dieta aspirynowa? Lista produktów ubogich w salicylany

Fot. ansonmiao / Getty Images

Dieta aspirynowa stanowi jeden z elementów leczenia i zapobiegania powstawaniu reakcji alergicznej u osób uczulonych na kwas salicylowy. Polega na wykluczeniu z codziennego jadłospisu produktów zawierających salicylany, a także leków posiadających je w swoim składzie.

Dieta aspirynowa wiąże się z ryzykiem wystąpienia niedoborów składników pokarmowych, dlatego powinna być opracowana przez wykwalifikowanego dietetyka. Pomocniczo w przygotowaniu jadłospisu można korzystać ze specjalnych tabel czy list zawierających informacje o zawartości salicylanów w poszczególnych składnikach spożywczych. Wśród bezpiecznych produktów dla osób uczulonych na salicylany wymienia się m.in.: mięso, ryby, skorupiaki, mleko, jaja, pszenicę, jęczmień, owies, żyto i ryż.

Zobacz film: 5 najbardziej niezdrowych produktów, po które sięgamy każdego dnia. Źródło: Stylowy Magazyn

Czym jest dieta aspirynowa?

Kwas salicylowy to składnik wielu leków, a zwłaszcza aspiryny i innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych, a nawet kosmetyków. Dodatkowo salicylany można znaleźć w niektórych produktach spożywczych. Niestety istnieją liczne doniesienia na temat nietolerancji kwasu salicylowego przez sporą część społeczeństwa. W Polsce nadwrażliwość na salicylany występuje u 0,6% populacji ogólnej i u 4,3% astmatyków. Częściej dotyka kobiety niż mężczyzn.

U osób uczulonych na tę substancję mogą pojawić się liczne konsekwencje zdrowotne po spożyciu kwasu salicylowego. Najczęściej występującymi dolegliwościami są: skurcz oskrzeli określany często jako astma aspirynowa, kichanie, wodnisty wyciek z nosa, świąd i obrzęk nosa, łzawienie, zaczerwienienie spojówek, pokrzywka, ucisk w klatce piersiowej, mdłości, wymioty i biegunka. Dietę ubogą w salicylany proponuje się również w terapii ADHD. Zdaniem niektórych badaczy dieta ta poprawia kondycję zdrowotną u chorych na astmę oskrzelową.

Jednym z podstawowych elementów terapii uczulenia na salicylany jest dieta ubogosalicylanowa, określana inaczej jako dieta niskosalicylanowa lub dieta aspirynowa. Należy do diet lekkostrawnych i eliminacyjnych. Polega na zmniejszeniu podaży produktów bogatych w salicylany. Zaleca się, aby na około 14 dni wykluczyć z jadłospisu wszelkie źródła salicylanów, w tym także leki posiadające je w swoim składzie. Po upływie tego czasu stopniowo wprowadza się do diety produkty początkowo o niskim, a następnie średnim poziomie zawartości salicylanów i obserwuje reakcje organizmu. Dzięki temu możliwe staje się określenie stopnia tolerancji organizmu na produkty zawierające salicylany.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Czego należy unikać w diecie aspirynowej?

W diecie bez salicylanów należy ograniczyć spożycie produktów zawierających konserwanty (benzoesan sodu) i barwniki spożywcze. Ponadto z jadłospisu trzeba wykluczyć czerwone i czarne porzeczki, jabłka, jeżyny, wiśnie, borówki, maliny, śliwki, żurawinę, pomarańcze, winogrona, ananasy, morele, grejpfruty, mandarynki, morwę, brzoskwinie, arbuzy, truskawki, brokuły, cykorię, ogórki, rzodkiewki, oliwki, kukurydzę, bób, pomidory, szpinak, syropy i soki owocowe oraz warzywne.

Uczulonym na salicylany nie wolno spożywać wielu ziół i przypraw, w tym: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, anyżu, goździków, kardamonu, cynamonu, pieprzu cayenne, curry, kminku, kopru, kozieradki, majeranku, imbiru, kurkumy, lukrecji, gorczycy, mięty, oregano, rozmarynu, papryki, szałwii, tymianku, estragonu, chili, liścia laurowego, białego pieprzu, esencji waniliowej i bazylii. Jadłospis w diecie aspirynowej nie powinien zawierać produktów takich jak: marynaty, ocet winny i jabłkowy, miód, herbata, suszone daktyle, śliwki, morele, rodzynki, orzeszki ziemne, brazylijskie, makadamia, włoskie, kokosowe, piniowe, pistacje i migdały. Do przygotowania posiłków nie należy używać oleju migdałowego, kukurydzianego, sezamowego, arachidowego i oliwy z oliwek.

Lista produktów dozwolonych w diecie aspirynowej

Lista produktów dozwolonych w diecie aspirynowej jest bardzo przydatna, żeby w największym stopniu ograniczyć ryzyko wystąpienia niedoborów składników pokarmowych i objawów reakcji alergicznej. To, co można jeść w diecie aspirynowej, powinien ustalić lekarz lub dietetyk. Poniżej przedstawiono tabelę produktów możliwych do spożywania w diecie aspirynowej, przy czym produkty o śladowej, bardzo niskiej i niskiej zawartości salicylanów można spożywać codziennie, a produkty ze średnią zawartością salicylanów tylko od czasu do czasu.

Produkty spożywcze Śladowa zawartość salicylanów Bardzo niska zawartość salicylanów Niska zawartość salicylanów Średnia zawartość salicylanów
Warzywa zielona i biała kapusta, suszona fasolka, seler, fasolka z puszki bez dodatku soli i cukru, białe ziemniaki bez skórki brukselka, suszony żółty groch, świeży szczypiorek, pietruszka, szalotka, czosnek, por, czerwona kapusta świeże szparagi, dynia, buraki czerwone, cebula, kalafior, białe ziemniaki ze skórką, rzepa, zielona fasolka szparagowa, kabaczek marchewka, grzyby, obrane ze skórki bakłażany, sałata (z wyjątkiem lodowej), puszkowane szparagi, czerwone ziemniaki
Owoce banany, mango, gruszki obrane ze skórki, granat, lima, papaja melon świeże figi, cytryna, mango, rabarbar, marakuja, kaki kiwi, gruszka ze skórką, liczi chińskie
Mięso, drób, ryby, jaja każde mięso nieprzetworzone fabrycznie, ryby, drób, jajka
Mleko i jego przetwory mleko, jogurt naturalny, sery (z wyjątkiem pleśniowych)
Produkty zbożowe gryka, owies, proso, ryż, żyto, pszenica, orkisz
Nasiona i orzechy mak orzechy nerkowca orzechy laskowe, słonecznik, orzesznik jadalny sezam, suche wiórki kokosowe
Środki słodzące cukier, syrop klonowy melasa
Tłuszcze olej słonecznikowy i sojowy tłoczone na zimno i bez dodatku konserwantów, masło masło klarowane

Bibliografia:

1. Kupczyk M., Kuna P., Nadwrażliwość na aspirynę i inne niesteroidowe leki przeciwzapalne — mechanizmy, diagnostyka, terapia, „Pneumonologia i Alergologia Polska”, 2008, 76, s. 366–377.

2. Szczuko M., Romaniuk R., Dieta niskosalicylanowa a możliwość występowania niedoborów składników pokarmowych, „Pomeranian Journal of Life Sciences”, 2016, 62(4), s. 18-24.

3. Ignacak M., Mastalerz L., Dieta ubogosalicylanowa w nadwrażliwości na niesteroidowe leki przeciwzapalne, „Przegląd Lekarski”, 2015, 72(12), s. 759-762.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 13.09.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej