Czym jest alanina? Rodzaje, wpływ na organizm i źródła w pożywieniu

Fot. designer491 / Getty Images

Alanina jest jednym z podstawowych aminokwasów, które budują białka w organizmie człowieka. Bierze czynny udział w procesach zachodzących w mięśniach podczas wysiłku fizycznego – zmniejsza zmęczenie i podnosi wytrzymałość. Jest suplementowana głównie przez osoby, które intensywnie trenują.

Alanina należy do aminokwasów endogennych, czyli takich, które są syntezowane samodzielnie przez organizm. Jednak dostarczanie jej z pożywieniem lub w formie suplementów u osób, które uprawiają sport, przyczynia się do zwiększenia ilości karnozyny – substancji występującej w mięśniach. Najbardziej znana jest B-alanina.

Co to jest alanina?

Alanina jest organicznym związkiem chemicznym i jednym z aminokwasów proteinowych, czyli tych, które budują białka ludzkiego ciała. Należy ona do grupy substancji endogennych. Oznacza to, że może być syntezowana samodzielnie przez organizm człowieka – w przeciwieństwie do aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Alanina występuje w osoczu krwi oraz płynie z gruczołu krokowego (prostaty).

Jednym z głównych rodzajów alaniny jest B-alanina, która wraz z histydyną (innym aminokwasem białkowym) tworzą karnozynę. Jest to powstający wewnątrz organizmu dipeptyd, który ma działanie antyoksydacyjne i zwiększające wydolność. Jej obecność stwierdza się w całym ciele, ale największa ilość znajduje się w miejscach wykazujących duże zapotrzebowanie na energię – w mięśniach szkieletowych, mózgu i mięśniu sercowym. Stężenie karnozyny maleje wraz z wiekiem, dlatego zalecana jest jej suplementacja np. poprzez dostarczanie alaniny wraz z pożywieniem lub suplementami diety.

Zobaczcie, jakie właściwości ma białko i jak się dzieli:

Zobacz film: Właściwości i podział białka. Źródło: Wiem, co jem

Znaczenie alaniny dla organizmu

W organizmie człowieka alanina bierze udział w tzw. cyklu glukozowo-alaninowym. Pracujące mięśnie wykorzystują aminokwasy jako źródło energii. Dzieje się to głównie wtedy, kiedy wysiłek jest długotrwały. Glikogen (wielocukier w mięśniach poprzecznie prążkowanych) podczas glikolizy przekształca się w kwas pirogronowy, który wraz z aminokwasem tworzy alaninę. Ponadto źródłem alaniny podczas długiego treningu są białka, które w momencie dużego zapotrzebowania także są zużywane przez mięśnie jako źródło energii.

Alanina jest transportowana wraz z krwią do wątroby, gdzie rozpada się do aminokwasu i kwasu pirogronowego. Następnie obie te substancje w wyniku B-oksydacji są przekształcane ponownie w glikogen, który powraca do tkanki mięśniowej i znów może zostać użyty jako źródło energii. Duża część powstałej w ten sposób glukozy jest wykorzystywana także przez mózg i erytrocyty. Jest to cykl procesów zachodzących na poziomie komórkowym, dzięki którym możliwe jest utrzymanie homeostazy, czyli równowagi organizmu podczas długotrwałego i intensywnego wysiłku fizycznego.

Dzięki B-alaninie wzrasta wytrzymałość i siła mięśniowa. Możliwa jest również poprawa pracy mięśni i zmniejszenie ich zmęczenia poprzez wpływ na tempo kurczliwości włókien mięśniowych i ich odżywienie. Dodatkowo zwiększa się gęstość i rozmiar mięśni. Skutkiem tego jest rozbudowa sylwetki i zwiększenie masy. Te wymienione właściwości alaniny mają szczególne znaczenie dla sportowców oraz osób, które intensywnie trenują.

Suplementacja alaniny

Alanina jest aminokwasem endogennym, dlatego bardzo rzadko stwierdza się jej niedobory. Występują one głównie u osób niedożywionych i wyniszczonych, które przez długi czas były narażone na niedobór białka. Jej wysoki poziom ma znaczenie dla osób, które intensywnie uprawiają sport, dlatego mogą one wspomóc jej produkcję, a jednocześnie zwiększyć poziom karnozyny, włączając do swojego jadłospisu produkty, które zawierają dużą ilość protein. Należą do nich: mięso (wołowina, cielęcina, baranina, drób, wieprzowina), ryby, sery żółte, jaja oraz żelatyna. Alanina zawarta jest także w kaszy jaglanej, otrębach pszennych, zarodkach pszennych, nasionach roślin strączkowych, chrupkach kukurydzianych oraz orzechach, nasionach dyni i słonecznika.

Alaninę i B-alaninę można dostarczyć do organizmu wraz z suplementami diety. Zwykle ta substancja jest jednym ze składników odżywek dla sportowców, które są spożywane w celu zmniejszenia zmęczenia potreningowego, ograniczenia występowania tzw. zakwasów po ćwiczeniach i podniesienia wytrzymałości mięśni. Dawkowanie tego rodzaju preparatów z alaniną jest ściśle określone przez producenta na ulotce.

B-alanina a L-alanina

L-alanina podobnie jak B-alanina jest jednym z izomerów alaniny. Obie substancje różnią się od siebie budową cząsteczki, co wpływa na jej właściwości i pełnione funkcje. Nie ma także fizycznej możliwości, aby L-alanina została przekształcona w beta-alaninę.

Bibliografia:

  1. D. A. Bender, P. A. Mayes, Glukoneogeneza i kontrola stężenia glukozy we krwi [w:] Biochemia Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1995, s. 226–238.
Data aktualizacji: 24.05.2019,
Opublikowano: 25.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej