Czy zdrowe zamienniki słodyczy mogą być równie smaczne? Oto 9 dowodów na "tak"!

Getty Images

Czym zastąpić cukierki lub chipsy? Na to pytanie próbuje znaleźć odpowiedź pewnie każdy fan słodyczy i słonych przekąsek. Jeśli i tobie spędza ono sen z powiek, rzuć tylko okiem na 9 naszych zdrowych alternatyw. Gwarantujemy, że podziękuje ci za nie nie tylko twoja talia! 

Cukier uzależnia tak samo jak tytoń czy narkotyki. Jednak gdy przyjmuje on postać słodkich żelków, chrupiących ciastek czy rozpływającej się w ustach czekolady, nie widzimy w nim większego zagrożenia. Niemniej nie oznacza to, że ono zniknęło. Bo czy wiesz, że duże ilości cukru mogą nie tylko przyczynić się do nadwagi i próchnicy, lecz także spowodować choroby układu krążenia, doprowadzić do cukrzycy typu II, zmniejszyć efektywność pracy mózgu, pogorszyć stan naszej cery, zagwarantować pomarańczową skórkę, jak również zwiększyć ryzyko zachorowań na depresję? Nie trzeba więc chyba nikogo przekonywać, że słodycze poza krótkotrwała poprawą humoru i dobrym smakiem, nie dają nam nic korzystnego. Czy to oznacza, że należy je porzucić raz na zawsze? Tak byłoby najlepiej. Aby jednak przejść ten proces pomyślnie, dobrze jest je najpierw zastąpić zdrowymi odpowiednikami. Co zaliczymy do tej grupy produktów? Oto 9 smacznych i zdrowych propozycji.

1. Świeże owoce

Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Ponadto dzięki błonnikowi, pozwolą również zabić mały głód. Pamiętaj, że najlepiej sięgać po produkty sezonowe i najlepiej robić to do południa. Dobrym rozwiązaniem będzie także mus owocowy do picia – możesz kupić gotowy w sklepie (upewnij się, że jest bez dodatku cukru) lub przygotować samodzielnie.

2. Świeże warzywa

Te produkty, tak jak i owoce, są bogate w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Zapewnią ci więc nie tylko porządna dawkę zdrowa, ale i uczucie nasycenia. Dla urozmaicenia możesz spożywać je razem z hummusem czy sosem guacamole.

3. Koktajle owocowe lub warzywne

To doskonała alternatywa dla tych, którzy lubią słodkie napoje. Poza tym, do koktajlu możesz przemycić różne nasiona (w tym rewelacyjnie działające na skórę, włosy i żołądek siemię lniane). Dzięki temu uzyskasz mikstury, które będą prawdziwą bombą zdrowia.

4. Suszone owoce

Apetyt na słodycze zaspokoją również suszone owoce. Pamiętaj tylko, że nie powinno się jeść ich więcej niż garść, ponieważ są całkiem kaloryczne. Jednakże mała paczka może być doskonała przekąską podczas podróży.

5. Orzechy

Wspomagają prace mózgu i pomagają utrzymać prawidłową wagę ciała. Mało? Mają w sobie wiele witamin i składników mineralnych. Dają poczucie sytości, więc gdy złapie cię głód, mogą szybko go zaspokoić.

6. Gorąca czekolada

Coś dla fanów czekoladek. Weź jednak pod uwagę, że gorzka czekolada lub kakao zapewniają nam dawkę magnezu – pierwiastka, którego potrzebujemy, by walczyć ze stresem, lękiem czy depresją. Ponadto gorąca czekolada pomaga obniżać ciśnienie krwi, dodaje energii, poprawia nastrój, polepsza koncentrację i zapobiega wczesnemu starzeniu się.

7. Domowe ciasta czy batony wykonane na pełnoziarnistych produktach

Największy grzech słodkich wypieków? Duże ilości cukru i biała mąka. Jeśli jednak postawisz na brązową mąkę i cukier brzozowy stworzyć o niebo zdrowszy deser.

8. Mleczko kokosowe z dodatkami

Mleczko kokosowe schłodź najpierw w lodówce (aż do zagęszczenia), a później dodaj do niego nasiona chia, wiórki kokosowe, migdały i ulubiony owoc – gwarantujemy, że nie będziesz mógł oderwać się od miseczki.

9. Chipsy warzywne

W tym miejscu szczególnie polecamy sięgnąć po chipsy z jarmużu. Są proste w przygotowaniu i w smaku nie ustępują niczym klasycznym chrupkom, a dodatkowo zapewnią porcję witamin!

Zobacz film: Dlaczego zawsze mamy miejsce na deser?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 15.04.2020,
Opublikowano: 14.04.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej