Czy pleśń jest w całym produkcie - test

Zobacz film: Czy pleśń jest w całym produkcie? Źródło: 36,6

Pleśń bywa bardzo niebezpieczna. Czy usunięcie jej widocznej warstwy pozwala na spożycie reszty produktu? Sprawdziliśmy, czy zarodniki pleśni zainfekowały cały produkt, czy tylko miejsce, gdzie pojawił się biały kożuch!

Pleśnie to nic innego jak grzyby, znane ludzkości od wieków. Charakterystyczny biały kożuch często pojawia się na produktach spożywczych, bowiem grzybnia pleśni najlepiej rozwija się na różnych związkach organicznych. Niska temperatura nie niszczy pleśni, sprawia jedynie, że ta wolniej się rozwija - stąd produkty przechowywane w lodówce również są narażone na spleśnienie. Ba! Co więcej produkty, które spleśnieją w lodówce mogą narazić inne rzeczy na zainfekowanie toksynami. Dlatego o wiele lepiej zjadać wszystko na bieżąco i nie dopuścić do rozwoju pleśni.

Niektóre gatunki i odmiany pleśni szlachetnych (np. pędzlaków, kropidlaków) stosuje się w technologii żywności. Głównie wykorzystuje się je w produkcji serów pleśniowych i win. Pleśnie stosuje się też do produkcji antybiotyków, np. penicyliny. 

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Czy pleśń jest w całym produkcie?

Aby dowiedzieć się, czy pleśń jest w żywności pobraliśmy do analizy laboratoryjnej fragmenty różnych zainfekowanych pleśnią produktów. Efekty badań zaskakują! Zapoznajcie się z naszym testem i jego wynikami na filmie. 

Czy pleśń jest groźna?

Pleśnie wytwarzają mykotoksyny, niebezpieczne dla zdrowia toksyny, odpowiedzialne m. in. za powstawanie nowotworów i będące substancjami mutagennymi.

Mykotoksyn nie niszczy obróbka termiczna, zatem gotowanie i pieczenie spleśniałych produktów nie uratuje nas przed zgubnym działaniem toksyn.

Data aktualizacji: 24.08.2018,
Opublikowano: 06.09.2017 r.

Komentarze (8)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Hania48 23.08.2018r.

Pytanie, dlaczego te produkty ze sklepu tak się psują. Ja to mam swój własny ogródek i mnóstwo warzyw i owoców. Dojrzałe pomidory zerwane z krzaczka mogą nawet dłużej niż tydzień stać i nic się im nie dzieje. Jak zimą kupuje w sklepie to czasem po 3 dniach wyrzucam, bo pleśń się rozwija. Ktoś mi powie dlaczego?

Kamila 22.09.2017r.

A sery pleśniowe ... ta pleśń jest inna? ....

Krynia 22.09.2017r.

A ser plesniowy nie szkodzi zdrowiu ?

Martynka 19.09.2017r.

Próba z wnętrza chleba źle poprana, z jabłka i śmietany pewnie też :P. Nie twierdzę, że pleśń nie przechodzi, pewnie tak, ale to badanie jest źle zrobione. Powinni pokroić sterylnym nożem na plastry w różnych odległościach od ogniska pleśni z określić ile jest pleśni w kolejnych kromkach a nie pincetą wyciągać smarując wyjmowaną próbę tym co ją otacza, z pleśnią na wylocie włącznie :). Ktoś może podesłać dobre źródło (publikacja naukowa), że faktycznie tak jest i jak zwiększa się ilość pleśni wraz z odległością od jej ogniska.

boo 19.09.2017r.

zwizualizowało niekumatym to co wiadomo od dawna - gdy widać pleść na produkcie, jest już od dawna w środku (zazwyczaj jak w przysłowiu produkt psuje się wpierw wewnątrz).

wabwab 18.09.2017r.

Z dup.... to badanie. Niech wezmą co 1cm odległości od pleśni, i zrobią wykres zawartości pleśni w zależności od odległości. Jeśli badanie było robione tak jak to pokazywał "doktor" to w zasadzie to badanie NIC nie pokazało.

Zjawa 16.09.2017r.

Właściwsze byłoby pobranie próbek z drugiego końca jabłka (nawet bez odkrajania pleśni) i drugiego końca bochenka...

Zdrowie jest ważne 10.09.2017r.

Bardzo mądry artykuł. Super, że wystartowała taka strona!

Zobacz wszystkie 8 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej