Czy płatki na śniadanie to dobry wybór? Jak wybrać te najzdrowsze?

Fot: Hero Images / gettyimages.com

Płatki z mlekiem to zdrowe i szybkie śniadanie. Z takiego założenia wychodzi bardzo wielu rodziców. Niestety to przekonanie nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Płatki zawierają bardzo dużo cukru, którego nadmiar w codziennej diecie przyczynia się do rozwoju otyłości oraz cukrzycy. Co jeszcze znajduje się w popularnych płatkach śniadaniowych?

Płatki śniadaniowe cieszą się sporą popularnością. Zawierają błonnik i witaminy, których potrzebuje dziecko, dlatego chętnie podawane są na pierwsze śniadanie. Po płatki w wersji fit sięgają dorośli, którzy z ich pomocą mają nadzieję stracić kilka zbędnych kilogramów. Pytanie tylko, czy płatki śniadaniowe są faktycznie tak zdrowe i pomagają w odchudzaniu, jak zapewnia ich producent? Niekoniecznie.

Czy fit naprawdę odchudza?

Kiedy widzimy napis „fit” na opakowaniu od razu zakładamy, że produkt jest zdrowszy, a przede wszystkim mniej kaloryczny. Nic bardziej mylnego. Płatki śniadaniowe zawierają tyle cukry co pięć cukierków, a ich kaloryczność dorównuje kotletowi schabowemu. Dodatkowo zawierają sporo tłuszczu. Mają go znacznie więcej niż „zwykłe płatki”. A co z błonnikiem pokarmowym? Tu też wypadają blado. W 100 g płatków fit znajduje się zaledwie 5,7 gramów błonnika. Dla porównania w płatkach pszennych z rodzynkami jest go 11,5g, a w musli 11,7 gramów.

Co jeszcze trzeba wiedzieć o płatkach fit? Zobaczcie film, w którym Katarzyna Bosacka dlaczego lepiej ich unikać:

Zobacz film: Co zawierają płatki fit? Źródło: Wiem co jem.

Płatki na śniadanie – czy to dobry wybór?

A co z płatkami śniadaniowym, które wielu rodziców podaje swoim dzieciom na śniadanie? Przede wszystkim zawierają bardzo dużo cukru i sporo kalorii. Co gorsza zawarty w nich cukier jest szybko trawiony i uczucie głodu wraca. Wielu producentów dodaje do płatków syrop glukozowo fruktozowy, który jest szczególnie niebezpieczny dla zdrowia. Badania pokazują, że związek ten może przyczynić się nie tylko do szybszego przybierania na wadze, ale także do rozwoju cukrzycy, miażdżycy oraz nadciśnienia. Co jeszcze warto wiedzieć o płatkach śniadaniowych dedykowanych dzieciom? Koniecznie zobaczcie film:

Zobacz film: Słodkie płatki śniadaniowe - fakty i mity. Źródło: Wiem co jem.

Zatem co podawać dziecku na śniadanie? Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinno być zjedzone nie później niż godzinę po przebudzeniu. Aby było wartościowe i dostarczyło energii na cały poranek powinno być stosunkowo obfite. Dobrym rozwiązaniem będą kanapki. Im bardziej różnorodne i kolorowe – tym lepsze. Dlaczego jeszcze są lepszym rozwiązaniem niż słodkie płatki śniadaniowe? W filmie tłumaczy to prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska:

Zobacz film: Co podawać dzieciom na śniadanie? Źródło: Wiem co jem.

Nie znaczy to jednak, że z płatków na śniadanie trzeba całkowicie zrezygnować. Podczas zakupów dobrze jest spojrzeć na skład podany na opakowaniu i wybrać te, które zostały najmniej przetworzone, czyli mają najkrótszą listę składników. Tylko tak będziemy mieli pewność, że podajemy dziecko zdrowy i wartościowy posiłek, bez chemii i szkodliwego cukru. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Jak wybrać najlepsze płatki śniadaniowe? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Co zawierają płatki śniadaniowe? Źródło: Wiem co jem.

Czy musli są lepsze niż płatki?

Zamiast płatków można sięgnąć po musli, czyli sprasowane nasiona, orzechy i suszone owoce. Zawierają one znacznie więcej błonnika, wapnia oraz żelaza. Dostarczają także sporo cennego białka, dobre tłuszcze oraz pektyny, które obniżają poziom cholesterolu. Mimo że są zdrowsze niż płatki śniadaniowe to przy zakupie także trzeba zwrócić uwagę na ich skład. A z czym najlepiej jeść musli? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jak wybrać dobre musli? Źródło: Wiem co jem.

Data aktualizacji: 05.03.2019,
Opublikowano: 01.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej