Czy picie napojów energetycznych jest bezpieczne dla zdrowia?

Fot: FikMik / gettyimages.com

Napoje energetyczne można dostać w każdym sklepie i może je kupić praktycznie każdy. Ale to, że są tak łatwo dostępne wcale nie oznacza są też bezpieczne i można po nie sięgać bez konsekwencji dla zdrowia. Co tak naprawdę znajduje się w popularnych energetykach i do czego może doprowadzić sięganie po nie zbyt często?

Polacy pokochali napoje energetyczne! Najlepszym tego dowodem są statystyki, które pokazują, że przeciętny Polak wypija trzy litry energetyków rocznie i wydaje na nie ok. 34 złotych. W sumie daje to kwotę dwóch miliardów złotych! Ale czy ich picie jest bezpieczne?

Jak często Polacy sięgają po napoje energetyczne? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Energetyki - jak często sięgają po nie Polacy? Źródło: Co nas truje?

Co siedzi w energetyku?

W skład napojów energetycznych wchodzi przede wszystkim cukier, kofeina, witaminy z grypy B (B1, B6 oraz B12) oraz tauryna. Ta ostania substancja to neuroprzekaźnik, który w niewielkich ilościach wytarzany jest przez organizm. Kiedy stężenie tauryny rośnie za sprawą napojów energetycznych do mózgu dociera wiadomość, że jest sprawniejszy, może działać szybciej i zrobić więcej. Niestety to tylko złudzenie, w rzeczywistości energetyki jedynie oszukują układ nerwowy, a osoby, które piją ich zbyt dużo i zbyt często płacą za to wysoką cenę.

Do czego może doprowadzić picie energetyków?

Mało, który miłośnik napojów energetycznych zastanawia się nad konsekwencjami, które idą za sięganiem po tego rodzaju napoje. Bardzo duża zawartość kofeiny sprawia, że serce bardzo przyspiesza. Rośnie nie tylko tętno, ale także ciśnienie. Zdarza się, że wypicie energetyku wywołuje drżenie rąk oraz nudności. Ale to nie koniec problemów! Napoje energetyczne zawierają inozytol – związek, który poważnie zaburza pracę wątroby i przyczynia się do stłuszczenia narządu.

Zobacz film i przekonaj się jak działają napoje energetyczne

Zobacz film: Jak działają napoje energetyczne? Źródło: Co nas truje?

Dodatkowo w tego rodzaju napojach znajdziemy barwnik -karmel amoniakalno-siarczynowy, który bardzo często wywołuje nadpobudliwość oraz biegunki. Ale największym zagrożeniem są witaminy. Jedna puszka dostarcza aż 250 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B!

Takie stężenie prędzej czy później odbije się nie tylko na pracy wątroby, ale całego organizmu. Warto sobie o tym przypomnieć zanim sięgniemy po kolejną puszkę napoju.

Energetyki to także bardzo dużo cukru. Jego nadmiar w diecie to najprostsza droga do otyłości, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów.

Lubisz energetyki? Zobacz film i dowiedz się co się może stać jeśli pijesz ich za dużo

Zobacz film: Czy napoje energetyczne mogą szkodzić? Źródło: Co nas truje?

Data aktualizacji: 05.10.2018,
Opublikowano: 05.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej