Czy picie kawy jest bezpieczne dla zdrowia?

Zobacz film: Czy kawa jest zdrowa? Źródło: Zdrowie

Kawa to napój, który cieszy się złą sławą. Mówi się, że nie powinny go pić kobiety w ciąży ani osoby, które mają nadciśnienie tętnicze. Czy kawa faktycznie może szkodzić? Pytamy lek. Łukasza Durajskiego.

Odmian kawy jest bardzo wiele, może być też podawana na różne sposoby. Mimo że to właśnie od małej czarnej wiele osób zaczyna dzień, to wokół niej krąży wiele mitów. Co warto wiedzieć o kawie?

Czy osoby z nadciśnieniem mogą być kawę?

Najnowsze badania jednoznacznie pokazują, że kawa jest nie tylko bezpieczna dla osób z nadciśnieniem, ale także pomaga je wyregulować. Nie znaczy to jednak, że można ją pić w dowolnej ilości. Znaczenie ma także sam napój. Badania, które pokazują, że kawa ma korzystny wpływ na zdrowie odnoszą się do kawy parzonej, a nie kawy rozpuszczalnej, którą trzeba uznać raczej za napój kawowy niż kawę.

Kawa w ciąży - można czy nie?

Zdaniem lek. Łukasza Durajskiego kobiety w ciąży mogą bez obaw pić kawę. Badania pokazują, że przyszłe mamy, które regularnie piją kawę (i piły jeszcze przed zajściem w ciążę) znacznie lepiej znoszą ciążę. Wbrew obiegowej opinii kawa w żaden sposób nie wpływa na poród i nie wywołuje żadnych komplikacji.

Czy kawa chroni przed rozwojem raka?

Badania pokazują, że osoby, które regularnie piją kawę rzadziej chorują na nowotwory. Kawa chroni między innymi przed rakiem płuc. Trzeba jednak pamiętać, ze takie działanie wykazuje tylko prawdziwa kawa, a nie kawa rozpuszczalna.

Łukasz Durajski jest lekarzem rezydentem specjalizujący się w dziedzinie pediatrii w Klinice Endokrynologii i Diabetologii Dziecięcej Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. Jest członkiem: Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego (PTP) od I 2015 r., Polskiego Towarzystwa Endokrynologii i Diabetologii Dziecięcej (PTEiDD) od II 2015 r., Polskiego Towarzystwa Wakcynologii (PTW) od VIII 2015 r.,Polskiego Towarzystwa Medycyny Morskiej, Tropikalnej i Podróży (PTMMTiP) od III 2018 r. Członek Honorowy Studenckiego Koła Kardiochirurgii przy Klinice Chirurgii Serca, Naczyń i Transplantologii Szpitala im. Jana Pawła II w Krakowie.

Data aktualizacji: 30.03.2020,
Opublikowano: 30.03.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej