Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?

Fot: Zoryanchik / gettyimages.com

Wędliny, które możemy kupić w sklepie są pełne konserwantów. Nie lepiej wypada mięso wieprzowe, które dostarcza przede wszystkim tłuszczów zwierzęcych, które zatykają tętnice i przyczyniają się do rozwoju miażdżycy czy chorób serca. A co z pasztetem?

Choć – z założenia jest pieczony – wcale nie jest zdrowszym zamiennikiem dla wędlin czy kiełbas. Dostępny praktycznie w każdym supermarkecie pasztet to przede wszystkim tłuszcz i skóry wieprzowe. Producenci dodają do nich także cukier, sól i suszone warzywa. Zamiast mięsa jest odrobina wątróbki (która zaliczana jest do podrobów) i białko sojowe, które doskonale udaje mięso. Tego prawdziwego jest zaledwie 9 proc

Aby pasztet nabrał smaku „doprawia się” go glutaminianem sodu. Pięknego i apetycznego koloru nadaje mu sztuczny barwnik. Całości dopełnia woda, która stanowi aż 20 proc. pasztetu z kubeczka! 

Jak robi się pasztet? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie: 

Zobacz film: Czy w pasztecie sklepowym jest mięso? Źródło: Co nas truje?

Czy mięsa trzeba unikać?

Statystyczny Polak zjada ok. 40 kilogramów mięsa rocznie (więcej od nas zjadają tylko Hiszpanie i Austriacy). To zdecydowanie za dużo. Specjaliści podkreślają, że można je jeść maksymalnie dwa razy w tygodniu, tak, aby tygodniowe spożycie nie przekroczyło pół kilograma. Jeśli już mamy na nie ochotę wybierajmy mięso dobrej jakości i ze sprawdzonego źródła. To, które nie posiada żadnych atestów ani nie zostało sprawdzone przez lekarza weterynarii może zawierać w sobie groźne pasożyty (kiedy trafią do organizmu mogą doprowadzić do uszkodzenia płuc lub mózgu).

Trzeba sobie zdawać sprawę, że nadmiar mięsa w codziennej diecie to najprostsza droga do problemów z układem krążenia, ale nie tylko. Dieta bogata zwłaszcza w mięso wieprzowe sprzyja rozwojowi raka jelita grubego, który jest trzecim najczęściej diagnozowanym nowotworem.

Co zamiast mięsa?

Za obecnością mięsa w diecie przemawia fakt, że jest ono doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka i witamin, zwłaszcza witaminy B12, która uczestniczy m.in. w procesach krwiotwórczych. Tym samym jej niedobór sprzyja rozwojowi anemii czy problemów z wchłanianiem. Może także – podobnie jak braki wszystkich witamin z grupy B – zaburzać funkcjonowanie układu nerwowego. Na szczęście te same wartościowe związki można znaleźć w innych artykułach spożywczych. Doskonałym zamiennikiem dla mięsa mogą być warzywa strączkowe (np. ciecierzyca, fasola). To właśnie one dostarczą pełnowartościowego białka, bez którego organizm człowieka nie może się obejść. Niemal idealną kombinacją cennych białek są także jajka. Wbrew obiegowej opinii można je jeść bez obaw o wzrost złego cholesterolu (ale nie powinno się ich zjadać więcej niż dziesięć tygodniowo).

A co witaminą B12? Można ją znaleźć – poza mięsem – w niektórych rybach, owocach morza oraz przetworach warzywnych (kiszona kapusta i kiszone ogórki ze względu na obecność kwasu mlekowego), drożdżach spożywczych, płatkach śniadaniowych oraz produktach sojowych.

Czy mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: Czy jedzenie mięsa wieprzowego szkodzi zdrowiu? Źródło: Co nas truje?

Data aktualizacji: 10.07.2018,
Opublikowano: 10.07.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej