Czy łączyć soczysty stek z czerwonym winem?

Zobacz film: Czy łączyć soczysty stek z czerwonym winem? Źródło: 36,6

Stek, czyli smażone mięso wołowe, nie jest zbyt zdrową potrawą. Spożywany raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a pomoże w dostarczeniu organizmowi sporej ilości żelaza. Stek dobrze smakuje z czerwonym winem. Czy po takim połączeniu nadal zawiera w sobie dużo żelaza?

Stek - wartości odżywcze

W 100 gramach mięsa wołowego znajdziemy:

Stek o wadze 100g dostarczy nam 270 kalorii oraz 78 mg cholesterolu.

Jak przyrządzić idealny stek?

Usmażenie steku wcale nie jest proste - należy pamiętać, by mięso było dokładnie oczyszczone ze wszystkich błon i umyte. Wykładamy je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przed smażeniem należy je tylko posolić. Ważne, aby w trakcie smażenia nie ruszać mięsa, bo straci aromat i będzie suche w środku. Podobnie w przypadku obracania go na drugą stronę - najlepiej użyć szczypców, gdyż nakłucie steku sprawi, że straci aromat!

Zobacz także: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem?

Mięsa wołowego nie można smażyć pod przykryciem, kroić od razu po zdjęciu z patelni i pieprzyć przed wyłożeniem na patelnię. Stek doprawia się pieprzem przed samym podaniem.

Stopnie wysmażenia mięsa: rare – krwisty stek z surowym w środku mięsem, medium rare – średnio krwisty stek, mięso w środku ma jasnoczerwony kolor, medium – średnio wysmażony, z brunatnym mięsem w środku oraz well done – z całkowicie wysmażonym mięsem w środku.

Test: stek i wino

Zobaczcie na filmie, czy stek i czerwone wino to dobre połączenie. O wiele zdrowiej popić potrawę wodą. Żelazo zawarte w mięsie wchodzi bowiem w reakcję z garbnikami z wina.

Data aktualizacji: 15.12.2017,
Opublikowano: 15.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

123123 10.12.2017r.

łączyć łączyć

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej