Czy kawa rzeczywiście podnosi ciśnienie? Ile filiżanek nam nie zaszkodzi

hxyume/getty images

Kawa to napój bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Powszechnie uznaje się, że kawa podnosi ciśnienie. Czy rzeczywiście tak jest? Przez wiele lat uważano także, że kawa może szkodzić zdrowiu, ponieważ powoduje nadciśnienie tętnicze. Badania naukowe rozwiewają wszelkie wątpliwości – to mit. Co więcej, filiżanka kawy pita regularnie może uchronić nas przed wieloma chorobami układu krążenia.

Czy kawa jest zdrowa

Dyskusja na temat wpływu kawy na nasze zdrowie toczy się od wielu lat. Przypisywano jej między innymi niekorzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zawarta w kawie kofeina miała przyczynić się do rozwoju nadciśnienia. Jednak wieloletnie badania potwierdzają, że to nieprawda. W rzeczywistości wpływ kawy na ciśnienie krwi jest znacznie mniejszy, niż uważa większość społeczeństwa. Spożywana w określonych ilościach może chronić przed chorobami układu krążenia. Co więcej regularne picie kawy polepsza pamięć, koncentrację, pobudza oraz zwiększa tolerancję na wysiłek fizyczny.

Ja działa kofeina?

Kofeina, a także jej metabolity: teofilina i teobromina zwiększają wydzielanie neuroprzekaźników, czyli dopaminy, adrenaliny, serotoniny. To one pobudzają pracę kory mózgowej. Mówimy wówczas o lepszym nastroju, koncentracji, braku zmęczenia.

Czy kawa podnosi ciśnienie?

Kawa podnosi ciśnienie skurczowe krwi o około 4–5 mmHg (milimetrów słupa rtęci), natomiast rozkurczowe o około 8–10 mmHg. Są to niewielkie wahania, które nie zagrażają zdrowiu czy życiu. Co więcej, wykazano, że codzienne wypijanie filiżanki kawy zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego krwi. Schorzenie to powodują przede wszystkim palenie papierosów, nadużywanie alkoholu oraz złe nawyki żywieniowe, konkretnie nadmiar soli w diecie.

Ile filiżanek kawy nie zaszkodzi?

Organizm osób, które piją regularnie kawę, uodparnia się na działanie kofeiny i innych zawartych w niej substancji. Jednak nie zaleca się przekraczania dziennej dawki kawy, czyli 4-5 filiżanek. Co ciekawe, lepiej pić kawę regularnie, niż okazjonalnie... Osoby pijące kawę raz na jakiś czas mogą odczuwać negatywne skutki działania kofeiny, takie jak drżenie rąk, pobudzenie, przyspieszenie akcji serca. Już po pierwszej godzinie ciśnienie skurczowe wzrasta u nich o 7–8 mmHg, a rozkurczowe o około 6 mmHg.

Osoby ze zdiagnozowanymi chorobami wieńcowymi czy innymi zaburzeniami ze strony układu krążenia, spożywając sporadycznie kawę, powodują przyspieszenie rozwoju nadciśnienia. Wówczas konieczna jest zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych. Do takich modyfikacji należą między innymi: zwiększenie aktywności fizycznej dostosowanej do ogólnego stanu zdrowia, ograniczenie spożywania soli do 5 gramów dziennie, zminimalizowanie lub wyeliminowanie z diety alkoholu i innych używek, ograniczenie spożywania czerwonego mięsa oraz potraw bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe a także nieprzekraczanie spożywania 4–5 filiżanek kawy dziennie.

Dodajmy, że w zaleceniach American College of Cardiology (ACC) oraz American Heart Association (AHA) z 2017 roku, dotyczących osób z nadciśnieniem oraz osób bez nadciśnienia, ale z podwyższonym ciśnieniem, również nie ma zalecenia rezygnacji ze spożywania kawy.

Zobacz film: Co się stanie gdy odstawisz kawę?

źródło: x-news

Data aktualizacji: 21.07.2020,
Opublikowano: 21.07.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej