Czy kalmary są zdrowe? Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze kalmarów

Getty Images

Owoce morza albo się kocha, albo nienawidzi. Jednak niezależnie od tego, jaki masz stosunek do ich smaku, wiedź, że warto wpleść je do swojej diety. Dlaczego? A chociażby dlatego, że są źródłem wielu witamin i minerałów!

Czym w ogóle są kalmary? Dla tych, którzy nigdy nie mieli okazji spróbować dania z nimi w roli głównej, podpowiadamy, że pod tą nazwą kryją się owoce morza. Kałamarnice (występują również pod takim hasłem) mają słodki smak i najczęściej serwowane są w formie przystawki lub przekąski, wystawianej podczas eleganckiego przyjęcia. Warto jednak wiedzieć, że stanowią one nie tylko smaczny posiłek, ale i silny afrodyzjak. Zastanawiasz się teraz pewnie, czy są kaloryczne? Cóż wiele zależy oczywiście od tego, w jaki sposób je przyrządzisz. Najbardziej dietetyczna wersja to gotowana lub grillowana (100 g produktu to około 100 kalorii). Opcja smażona, wędzona czy suszona to już zdecydowanie bardziej „tłusta sprawa”( 100 g produktu to od 180 do 280 kalorii i dużo tłuszczu). A czy kalmary są zdrowe? Na to pytanie bez wątpienia odpowiadamy: tak!

Czy kalmary są zdrowe? Zdecydowanie tak! Sprawdź, jakie mają wartości odżywcze

Jakim składnikom i witaminom kalmary zawdzięczają zdrowotne moce? Te owoce morza zawierają dużo witaminy B, C, PP i E. Posiadają także wiele mikro i makroelementów, w tym między innymi żelazo, mangan, siarkę, wapń oraz cynk. Kalmary są tez bogatym źródłem potasu, jodu, fosforu i miedzi. Warto dodać, że ich mięso może nam dostarczyć również łatwo przyswajalne białko, cenne aminokwasy czy substancje biologicznie czynne.

Jakie właściwości mają kalmary?

Wiemy już, co zawierają w sobie kalmary, więc przejdźmy teraz do tematu, co właściwie daje nam ich jedzenie. A zatem…? Różne badania pokazują, że regularne spożywanie tych owoców morza rewelacyjnie działa na układ sercowo-naczyniowy. A dzieje się tak dlatego, że substancje zawarte w ich mięsie, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, a co za tym idzie krążenie krwi. Dzięki temu zapobiegają również tworzeniu się skrzepów. Dodajmy także, że kalmary w wersji gotowanej pomagają regulować poziom cholesterolu i normalizować ciśnienie krwi. Masz chorą tarczycę? Kalmary zdecydowanie powinny znaleźć się na twoim talerzu, ponieważ mają dużo jodu, który pomaga leczyć choroby tego gruczołu. Warto również wiedzieć, że potrawy z kalmarów wspomagają też walkę z cellulitem! Jak to możliwe? Te owoce morza przyczyniają się też do usuwania nadmiaru płynów z organizmu. A gdyby tego było mało, korzystnie wpływają na pracę mózgu i pamięć. Mówi się także, że regularne ich spożywanie przedłuża życie. Jesteś na diecie? Wiedz, że mięso kałamarnic przyspiesza metabolizm, poprawia przemianę materii i wspomaga odmłodzenie skóry.

Czy jedzenie kalmarów jest bezpieczne?

Jak już wspomnieliśmy, jedzenie kalmarów zdecydowanie możemy zaliczyć do zdrowych nawyków. Zanim jednak po nie sięgniesz, warto mieć na względzie ich pochodzenie. Weź bowiem pod uwagę, że wiele basenów wodnych jest aktualnie silnie zanieczyszczona, a co za tym idzie, ich mieszkańcy również nie cieszą się wówczas najlepszą „kondycją”. Aby uniknąć więc jedzenia skażonych owoców morza, zawsze kupuj je w sprawdzonych punktach lub jedź w dobrych restauracjach.

Warto również wiedzieć, że kalmary są silnym alergenem. Jeśli więc dopiero zaczynasz wprowadzać je do swojego jadłospisu, zrób to z głową. Co to znaczy? Na początku serwuj sobie małe porcje i rób kilkudniowe przerwy między posiłkami z kałamarnicami w roli głównej. A kto poza alergikami powinien zrezygnować ze spożywania tych owoców morza? Osoby z wrażliwym, delikatnym żołądkiem, a także ci z zaburzonymi czynnościami nerek.

Jak przyrządzić kalmary, by stworzyć zdrowe danie?

Jesteś na diecie? Gotowane kalmary powinny znaleźć miejsce w twoim menu. A wszystko dlatego, że w takiej właśnie wersji sprzyjają zrzucaniu zbędnych kilogramów. Jak je przyrządzić, by stworzyć naprawdę zdrowe danie z kalmarami w roli głównej? Dietetyczną i smaczną propozycją będzie na pewno sałatka. Jak przygotować kałamarnice?

Umyte i obrane tusze wrzuć do rondla z 0,5 l wody. Następnie dorzuć małą, płaską łyżeczkę soli i suszoną pietruszkę lub liść laurowy. Następnie zagotuj wodę. Gdy dojdzie do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Później wyjmij z naczynia i ostudź. W kolejnym kroku połącz ulubionymi składnikami i oliwą z oliwek. Sałata, oliwki, pomidor? Opcji masz naprawdę wiele.

Spróbujesz?

Zobacz też film: Pascal i jego danie z kalmarów

TVN Style


Data aktualizacji: 10.02.2020,
Opublikowano: 10.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej