Czy glutaminian sodu szkodzi naszemu zdrowiu?

Fot: istetiana / gettyimages.com

Glutaminian sodu to substancja, która wzmacnia smak. Dodawana jest przede wszystkim do gotowych dań i żywności przetworzonej. Związek ten powszechnie uznawany jest za szkodliwy dla naszego zdrowia. Czy słusznie?

Glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego. Substancja dodawana jest do gotowych dań czy tzw. żywności przetworzonej. Występuje też naturalnie w niektórych produktach spożywczych, np. suszonych pomidorach, parmezanie czy sosie sojowy. Glutaminian sodu znajduje się także w kobiecym mleku.

Zobacz także: Glutaminian sodu – co to jest, gdzie występuje, jak powstał i czy jest bezpieczny dla zdrowia?

Dlaczego dodaje się go do żywności?

Glutaminian sodu jest jednym z nośników smaku. Doskonale poprawia i wzmacnia smak potraw, dlatego producenci żywności tak chętnie po niego sięgają. Ten dodatek sprawia, że dany produkt znacznie lepiej nam smakuje, a to często kończy się przejedzeniem.

Warto pamiętać, że glutaminian sodu stosują przede wszystkim producenci żywności, zwłaszcza gotowych dań czy półproduktów. Takich artykułów spożywczych w naszej codziennej diecie powinno być - w miarę możliwości - jak najmniej. Jedzenie tego rodzaju zawiera niewiele substancji odżywczych, za to jest bardzo kaloryczne i spożywane w nadmiarze może przyczynić się do wzrostu masy ciała.

Czy glutaminian sodu jest niebezpieczny dla zdrowia? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz także: Czym jest glutaminian sodu? Źródło: Dzień Dobry TVN

Syndrom chińskiej restauracji

Glutaminian sodu wielu osobom kojarzy się z tzw. syndromem chińskiej restauracji. Termin ten oznacza szereg dolegliwości, które mają się pojawić po zjedzeniu posiłku z domieszką glutaminianu. Wśród dolegliwości, które związek wywołuje wymienia się m.in. bóle głowy, nasilenie objawów astmatycznych czy alergię. Tymczasem żadne badania nie potwierdzają takiego działania glutaminianu sodu.

Mimo że glutaminian sodu nie jest groźny dla zdrowia, to lepiej nie przesadzać z jego ilością. Nadmiar przetworzonej żywności to prosta droga nie tylko do nadwagi czy chorób związanych z nieprawidłową masą ciała, ale także zaburzeń w odczuwaniu smaków. Dlaczego? W powyższym filmie wyjaśnia to Urszula Somow, dietetyk. 

Data aktualizacji: 12.02.2020,
Opublikowano: 10.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej