Czy geny mają wpływ na naszą wagę?

Fot: kate_sept2004 / gettyimages.com

W naszych genach zapisane są informacje dotyczące, np. koloru włosów, oczu, czy inne cechy wyglądu. Te wszystkie dane genetyczne znajdują się w naszym DNA, które dziedziczymy po połowie od matki i ojca. Jak się okazuje, kod genetyczny nie tylko odpowiada za nasz wygląd, ale w pewnym stopniu może również odpowiadać za wagę ciała.

Czy kod genetyczny warunkuje masę naszego ciała?

DNA pełni funkcję nośnika informacji genetycznej, a gen to fragment DNA, który odpowiedzialny jest za budowę jednego konkretnego białka. W DNA zapisane są informacje o zewnętrznym wyglądzie, tj. kolor włosów, oczu, wzrost czy rysy twarzy, ale również zawarte są tam dane o zdolności organizmu do metabolizowania poszczególnych składników odżywczych, ryzyka wystąpienia nietolerancji lub nadwrażliwości pokarmowych, zdolności do eliminacji szkodliwych wolnych rodników, czy skłonności do niektórych schorzeń. Cechy te są uwarunkowane różnymi wariantami genów. Określony wariant genów może usprawnić lub osłabić poszczególną reakcję lub funkcję organizmu. Naukowcy wyodrębnili już szereg genów wpływających na masę ciała.

Na rynku dostępne są badania, które pozwalają wykryć obecność genów, które określają predyspozycje do poszczególnych cech organizmu. Co ciekawe, istnieje nawet gen otyłości (FTO)! Jednak obecność zbędnych kilogramów nie można jedynie usprawiedliwiać genami, gdyż naukowcy przekonują, iż waga dyktowana jest jedynie w 10% przez geny, a w 60 proc. to styl życia.

Jakie predyspozycje związane z masą ciała są zapisane w genach?

Obecność „niekorzystnych” wariantów genów w kodzie genetycznym może oznaczać:

  • Predyspozycję do nadwagi i otyłości,
  • Predyspozycję do zaburzeń odczuwania sytości,
  • Predyspozycję do nieprawidłowych nawyków żywieniowych

Te czynniki natomiast, mogą oznaczać ryzyko wystąpienia:

  • Wielu chorób związanych z nadwagą i otyłością,
  • Predyspozycje do rozwoju cukrzycy typu II i cukrzycy ciążowej,
  • Predyspozycje do wystąpienia zespołu poliystycznych jajników.

Dany wariant genu może, np. odpowiadać za poziom hormonów leptyny, który odpowiedzialny jest za uczucie głodu. Wszelkie zmiany w genie mogą oznaczać, że uczucie głodu będzie występowało zbyt często, mimo że organizm wcale nie potrzebuje więcej energii z pożywienia. Warianty genów odpowiadają również, za metabolizowanie poszczególnych składników pokarmowych. To od genów zależy czy dana osoba lepiej trawi tłuszcze i białka, czy węglowodany.

Gen APOE jest ważny w procesach metabolizowania tłuszczu. Białko kodowane przez ten gen bierze udział w transporcie cholesterolu i może występować w 3 formach (E2, E3 i E4). W zależności od rodzaju białka, transport cholesterolu przebiega inaczej.

Gen PPAR gamma koduje receptor PPAR, który reguluje metabolizm tłuszczu i glukozy. Poszczególny wariant genów związany jest, np. z większymi predyspozycjami do gromadzenia tłuszczu. Analiza tego genu pozwala ocenić, czy nasz organizm lepiej sobie radzi z dietą o dużej zawartości węglowodanów, czy może lepiej radzi sobie z metabolizmem tłuszczu.

Osoby, które posiadają gen FTO (gen otyłości) mają większy apetyt na kaloryczne pokarmy, przeciętnie ważą o 3 kilogramy więcej, gdyż spożywają średnio o 25 proc. kalorii więcej w ciągu dnia niż osoby, które tego genu nie mają. Posiadacze tego genu są również bardziej narażeni na ryzyko rozwoju otyłości, dotyczy to zarówno dzieci, jaki i dorosłych.

Geny to jednak nie wszystko

Za zbędne kilogramy nie można winić jedynie genów. Osoby posiadające predyspozycje do odkładania większej ilości tłuszczu, czy o wzmożonym apetycie są jedynie bardziej narażone, np. na nadwagę niż inni. W zdecydowanie większej części za masę ciała odpowiada styl życia.

Czynniki zwiększonej skłonności do tycia:

  • Długotrwały dodatni bilans energetyczny, czyli dostarczanie organizmowi większej ilości energii z pożywienia w stosunku do energii wydatkowanej,
  • Stosowanie niektórych leków, np. sterydowych, psychotycznych,
  • Niektóre choroby uwarunkowane genetycznie, mutacje genów
  • Czynniki związane z odżywianiem matki w ciąży – niedożywienie lub przejadanie się, zaburzenia odżywiania, niedobory pokarmowe w okresie prenatalnym,
  • Zaburzenia funkcjonowania mikroflory jelitowej,
  • Czynniki psychologiczne.

Zdrowa dieta dla każdego może oznaczać coś innego, gdyż nasze organizmy bardzo się od siebie różnią. Gdyby podać kilku osobom dokładnie taki sam posiłek, każda z nich będzie go metabolizowała w zupełnie inny sposób. Wielu naukowców przekonuje, że zalecana przez Instytut Żywności i Żywienia klasyczna piramida żywienia sprawdza się jedynie u 52 proc. z nas. Poznanie własnych predyspozycji (dzięki badaniom) i dostosowanie do nich odpowiedniej diety (dieta metaboliczna), może wpłynąć na znaczną poprawę samopoczucia, na ogólny stan zdrowia (wzmocnienie odporności, zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych), czy nawet na trwałe uzyskanie prawidłowej wagi ciała w bezpieczny sposób.

Data aktualizacji: 01.04.2019,
Opublikowano: 01.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej