Medyczne mity. Czy cukier powoduje nadpobudliwość dzieci?

Funwithfood/getty images

Kiedy dzieci zajadają się słodyczami, stają się głośne, rozbrykane i mają mnóstwo energii. Ale czy rzeczywiście to cukier jest u nich przyczyną nadmiernego pobudzenia? Zdania w tej kwestii są podzielone. Wyniki badań są dość zaskakujące, z czym niekoniecznie zgadzają się rodzice. O zdanie zapytaliśmy również dietetyczkę Martę Jachym.

Cukier a nadpobudliwość u dzieci

Pytanie, czy cukier wpływa na zachowanie dzieci, zaczęło budzić zainteresowanie już w latach 90-tych XX wieku. Wówczas lawinowo zaczęły pojawiać się badania dotyczące cukru w diecie najmłodszych i jego wpływu na ich zdrowie. W 1995 roku czasopismo JAMA opublikowało metaanalizę, w której przeanalizowano wyniki 23 eksperymentów z 16 artykułów naukowych.

Autorzy brali pod uwagę tylko te badania, w których stosowano placebo. Oznacza to, że zaangażowane do badania dzieci, rodzice i nauczyciele nie wiedzieli, kto otrzymał cukier, a komu podano placebo.

Po przeanalizowaniu danych autorzy doszli do wniosku:

Metaanaliza dotychczasowych badań wykazała, że cukier (głównie sacharoza) nie wpływa na zachowanie ani zdolności poznawcze dzieci

Czy niektóre dzieci są bardziej wrażliwe na cukier?

Autorzy powyższych badań zwracają uwagę, że do potwierdzenia ich teorii potrzeba jednak badań na dużo większą skalę.

Naukowcy dodają również, że pewna grupa dzieci może inaczej reagować na cukier. Tym bardziej, że zwracają na to uwagę zaniepokojeni rodzice, którzy obserwując swoje dzieci na co dzień, widzą znaczną różnicę w ich zachowaniu, kiedy spożywają cukier, a kiedy nie.

Czy niektóre dzieci są bardziej wrażliwe na cukier?

Aby sprawdzić, czy tak może być, jedna grupa badaczy porównała dwie grupy dzieci:

  • 25 „normalnych” dzieci w wieku 3–5 lat
  • 23 dzieci w wieku 6–10 lat, których rodzice opisali je jako wrażliwe na cukier

Każda rodzina stosowała kolejno trzy eksperymentalne diety i każdą przez 3 tygodnie. Diety były:

  • bogate w sacharozę, bez sztucznych słodzików
  • z małą ilością sacharozy, ale zawierające aspartam jako substancję słodzącą
  • z niską zawartość sacharozy, ale z sacharyną - placebo - jako substancją słodzącą

Badanie obejmowało aspartam, ponieważ jak wyjaśniają autorzy, substancja ta została uznana za możliwą przyczynę nadpobudliwości i innych problemów behawioralnych u dzieci.

Dzieci wrażliwe na cukier? Zaskakujące wyniki obserwacji

Dodajmy, że wszystkie trzy diety były wolne od sztucznych barwników i konserwantów.

Co tydzień naukowcy oceniali zachowanie i zdolności poznawcze dzieci. Po analizie autorzy doszli do wniosku:

W przypadku dzieci opisywanych jako wrażliwe na cukier nie było znaczących różnic między trzema dietami w żadnej ze zmiennych behawioralnych i poznawczych. W przypadku dzieci w wieku przedszkolnym tylko 4 z 31 miar różniły się istotnie między trzema dietami i nie było spójnego wzoru w zaobserwowanych różnicach

W 2017 roku powiązane badanie ukazało się w International Journal of Food Sciences and Nutrition. Naukowcy zbadali wpływ spożycia cukru na sen i zachowanie 287 dzieci w wieku 8–12 lat.

Naukowcy zebrali informacje z kwestionariuszy dotyczących częstotliwości pożywienia słodyczy, jakości i długości snu oraz zachowań najmłodszych. co zaskakujące, aż  81% dzieci spożywało więcej cukru niż dopuszczalna norma.

Mimo to naukowcy doszli do wniosku, że:

Całkowite spożycie cukru nie było związane z problemami behawioralnymi lub ze snem, ani nie wpłynęło na związek między tymi zmiennymi.

O wypowiedź zapytaliśmy również dietetyczkę Martę Jachym.

Wiele badań naukowych wskazuje na istnienie możliwości zmiany zachowania po spożyciu cukru, szczególnie u dzieci z nadpobudliwością, jednak ich wyniki nie pozwalają na wyciągnięcie jednoznacznych wniosków. Faktem jest, że spożywanie dużych ilości cukrów prostych, powoduje, zwiększone wydzielanie insuliny, a co za tym idzie, w konsekwencji może powodować spadki glukozy prowadzące do hipoglikemii, a ta – u każdego, a u dzieci zwłaszcza, może powodować nerwowość, pobudzenie, a nawet agresję. Dzieci, które spożywają dużo cukru, wykazują większe problemy z koncentracją oraz gorsze zachowania – przyczyną jednak nie zawsze jest sam fakt spożywania słodyczy, a brak zbilansowanej diety i zastępowanie nimi posiłków

- tłumaczy Marta Jachym, która wypowiedziała się także w temacie picia soków owocowych. Czy zdaniem dietetyczki prawdziwe soki mogą zapobiegać otyłości u dzieci w przyszłości?

Picie prawdziwych soków owocowych jest lepszym wyborem niż picie soków z kartonu, ale nie idealnym. Owoce zawsze najlepiej spożywać w całości – nie są one wtedy pozbawione błonnika, pektyn i witamin, dzięki czemu zawarta w nich fruktoza, nie jest dla nas szkodliwa. Owoce zapewniają sporą sytość, natomiast przy sokach – bardzo łatwo o spożycie sporej ilości kalorii w krótkim czasie, nie odczuwając sytości. Dwie szklanki soku pomarańczowego, którymi się „nie najemy” to ok. 300 kcal. Aby dostarczyć podobną ilość z owocu, musielibyśmy zjeść 4 sztuki pomarańczy, które zapewniłabym nam kilka godzin sytości. Picie soków owocowych przez dzieci, nie zapobiegnie otyłości w przyszłości, a może kształtować złe nawyki – nie sięganie po wodę, a po sok, aby ugasić pragnienie, co w efekcie może powodować nadwyżkę ogólnego bilansu kalorycznego, a ostatecznie nadwagę lub otyłość

Zobacz film: Picie prawdziwych soków owocowych w dzieciństwie może zapobiegać otyłości w przyszłości

źródło: Cover Video

źródło: www.medicalnewstoday.com

Data aktualizacji: 23.07.2020,
Opublikowano: 22.07.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej