Czy cukier jest wszędzie? Ile naprawdę zjadamy go w ciągu dnia?

Fot: kadr z programu 36,6, odcinek 8, sezon 4

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dopuszczalna dzienna dawka cukru to odpowiednik 10 łyżeczek. Niestety większość z nas znacząco przekracza te normy. Ile cukru zjadamy w ciągu dnia?

To, że w ciągu dnia spożywamy zbyt dużo cukru wcale nie wynika z faktu, że zbyt wiele dodajemy go do kawy czy herbaty. Mało kto zdaje sobie sprawę, że cukier znajduje się w wielu produktach spożywczych, w których – na pierwszy rzut oka – nie powinno być go wcale. Sporym problem są napoje gazowane oraz wody smakowe. Te ostanie mają w sobie odpowiednik 15 łyżeczek cukru! Ale absolutnym rekordzistą jest ketchup. Jedno opakowanie tego dodatku zawiera aż 42 łyżeczki cukru!

Ile cukru znajduje się w produktach spożywczych? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Ile cukru znajduje się w różnych produktach spożywczych? Źródło: 36,6.

Cukier cukrowi nie równy

Warto zaznaczyć, że osoba, która każdego dnia wypija jeden litr popularnego napoju gazowanego w ciągu roku zjada aż 36 kg cukru! Jeśli dodatkowo mało się rusza, pod koniec roku może zobaczyć na swojej wadze aż 15 dodatkowych kilogramów. Mimo że od cukru ciężko uciec to można wybierać go w takiej postaci, w której poza pustymi kaloriami dostaniemy coś jeszcze.

Dlatego zamiast sięgać po sok pomarańczowy znacznie lepiej będzie zjeść całą pomarańczę. Dlaczego? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Ile cukru zjadamy? Źródło: 36,6.

Cukier - biała śmierć?

Nadmiar cukru w diecie to prosta droga nie tylko do nadwagi czy otyłości. Trzeba sobie zdawać sprawę, że kiedy w codziennej diecie jest go za dużo znacząco podnosi się prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2 czy niektórych nowotworów, np. raka jelita grubego. Ale to nie koniec. Badania pokazują, że cukier może przyczynić się także do problemów z układem krążenia wystąpienia zawału serca. Cukier negatywnie wpływa także na pracę wątroby, powoduje problemy z wypróżnianiem, próchnicę. Jego szkodliwość jest udowodniona, dlatego warto go unikać. 

Data aktualizacji: 26.02.2019,
Opublikowano: 30.10.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej