Czosnek w diecie kobiet karmiących piersią - czy można go jeść? Właściwości i działanie czosnku

Fot: Debby Lewis-Harrison / gettyimages.com

Czosnek może być spożywany przez kobiety karmiące piersią, ale z umiarem. Zbyt duże jego ilości w diecie mogą prowadzić do zmiany smaku i zapachu mleka, w efekcie czego dziecko może odmówić ssania piersi. Czosnek niekiedy wywołuje u maluszka dolegliwości w postaci kolek i wzdęć.

Czosnek jest warzywem o charakterystycznym, ostrym smaku. Odznacza się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem, gdyż działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Przy karmieniu piersią nie trzeba z niego całkowicie rezygnować, jednak niekiedy należy ograniczyć ilość czosnku w diecie.

Czosnek - czy karmiąca mama może go jeść?

Czosnek przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Ma unikalny ostry smak i zapach, który zawdzięcza obecności olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę. Istnieje powszechny pogląd, że kobiety karmiące piersią nie powinny spożywać czosnku, gdyż może negatywnie wpływać nie dziecko. W rzeczywistości przyjmowanie czosnku przez mamy karmiące jest sprawą indywidualną, gdyż każde dziecko może inaczej na niego reagować. Czosnek może przyczynić się do zmiany smaku mleka, a niekiedy wywołuje działanie wzdymające - wówczas u dziecka pojawiają się takie objawy, jak: kolki, wzdęcia, ból brzuszka czy inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Zdarza się, że czosnek u maluszka nie wywołuje żadnych niepożądanych objawów, jednak dziecko nie przepada za nim i odmawia ssania piersi. W takiej sytuacji matka powinna unikać spożywania czosnku, zwłaszcza niedługo przed karmieniem. Intensywny zapach i ostry, lekko piekący smak mleka utrzymują się zazwyczaj przez około 2 godziny od zjedzenia warzywa. Należy jednak pamiętać, że czosnek wpływa na smak pokarmu kobiecego po spożyciu dużych jego ilości. Ważne jest zachowanie umiaru, jednak nie ma jednoznacznych przeciwwskazań do jedzenia czosnku przy karmieniu piersią.

Zobacz film: Prozdrowotna moc czosnku. Źródło; Dzień Dobry TVN.

Czosnek - jakie ma zalety przy karmieniu piersią?

Kobiety karmiące piersią powinny szczególnie dbać o swoje zdrowie, a także jakość spożywanych posiłków. W przypadku, gdy jedzenie czosnku nie ma negatywnego wpływu na dziecko nie należy wykluczać tego warzywa z jadłospisu. Czosnek jest źródłem flawonoidów, beta karotenu oraz witaminy C, które należą do naturalnych antyoksydantów.

Substancje te działają przeciwzapalnie, wzmacniają odporność organizmu i mają korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Ponadto beta karoten jest ważnym związkiem dbającym o zdrowie narządu wzroku. Czosnek dostarcza również witamin z grupy B zapewniających prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także minerałów: potasu, magnezu, wapnia, fosforu, chromu. Spożywanie czosnku w trakcie karmienia piersią może przyczynić się do wspomagania laktacji, gdyż pobudza produkcję mleka przez organizm matki. Warzywo to ma korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego.

Związki w nim zawarte prowadzą do zwiększenia i przyspieszenia wydzielania żółci oraz usprawnienia pracy jelit. Z tego powodu czosnek zalecany jest osobom z zaburzeniami trawienia, ze skłonnością do zaparć, przy nieżycie żołądka i stanach upośledzenia wytwarzania żółci. Nie powinny go spożywać kobiety karmiące piersią z tendencją do niskiego ciśnienia, gdyż czosnek przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.

Czosnek, dzięki zawartości związków przeciwutleniających działa odmładzająco i hamuje procesy starzenia się organizmu. Wykazuje pozytywny wpływ na naczynia krwionośne - wzmacnia je i uelastycznia, a dodatkowo poprawia krążenie krwi. Czosnek zmniejsza ryzyko powstania żylaków oraz pojawiania się pajączków na skórze.

Jak spożywać czosnek przy karmieniu piersią?

Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zapobiega oraz wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Z tego powodu czosnek nierzadko stanowi zalecany lek dla kobiet karmiących i ciężarnych, które nie mogą przyjmować wielu preparatów w trakcie trwania infekcji. Czosnek najlepiej jest spożywać w postaci świeżej i rozdrobnionej - wówczas zachowuje swoje wszystkie właściwości prozdrowotne. Kobiety karmiące piersią mogą pić ciepłe mleko z dodatkiem rozgniecionego ząbku czosnku, zwłaszcza w okresie przeziębień i grypy. Taka domowa mikstura:

  • ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych,
  • działa rozgrzewająco i napotnie,
  • zmniejsza uczucie duszności,
  • udrażnia drogi oddechowe,
  • przyczynia się do obniżenia gorączki.

Zobacz film: Jak łagodnie zakończyć karmienie piersią? Źródło: Dzień Dobry TVN.

W okresie przeziębienia oraz przy uporczywym kaszlu kobiety karmiące piersią mogą sięgać po syrop z czosnku z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny miodu. Są to trzy składniki, które wspomagają walkę z infekcją, pobudzają układ odpornościowy i łagodzą ból gardła. Miód wykazuje również działanie przeciwkaszlowe. Naturalnym i skutecznym lekiem jest również przegotowane i przestudzone mleko z łyżką miodu i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dla wzbogacania smaku, do mikstury można dodać również łyżeczkę masła.

Data aktualizacji: 28.06.2018,
Opublikowano: 07.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej