Czosnek nie tylko wzmacnia odporność, ale poprawia pracę serca

Zobacz film: Dlaczego warto jeść czosnek? Źródło: 36,6

Prozdrowotne właściwości czosnku znane są od wieków. Jedzony regularnie nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale także korzystnie wpływa na pracę serca. Dlaczego jeszcze warto - na stałe - wprowadzić czosnek do diety?

Zawarte w czosnku związki siarki nie tylko poprawiają działanie układu odpornościowego, ale także wykazują działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i grzybobójcze. Ale na tym nie koniec. Osoby, które jedzą go regularnie mają zdrowsze serce i sprawniejszy układ krwionośny.

Jak czosnek wpływ na serce?

Czosnek zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na związki siarki, ale i polifenole. Obniżają one ciśnienie krwi, zapobiegają powstaniu płytek miażdżycowych, a także obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Badania pokazały, że zjedzenie jednego ząbku czosnku dziennie obniża poziom cholesterolu aż o 20 proc., a to znacząca poprawa parametrów - mówi dr Krystyna Pogoń, dietetyk.

Czosnek a układ nerwowy. Jak poprawia jego pracę?

Na obecności czosnku w diecie skorzysta także układ nerwowy. Zawarte w nim polifenole mogą mieć zbawienny wpływ na przebieg chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Czosnek zawiera bardzo dużo związków o działaniu przeciwutleniającym, a te mają korzystny wpływ na komórki nerwowe i chronią jej przed uszkodzeniem - dodaje specjalistka.

Warto zaznaczyć, że czosnek to swego rodzaju naturalny sposób na zatrzymanie młodości. Osoby, które jedzą czosnek regularnie mają nie tylko zdrowszy układ krążenia czy nerwowy. Lepiej ukrwione i dotlenione komórki przekładają się na wygląd skóry i sprawność całego organizmu.

Czosnek niedźwiedzi - dlaczego warto po niego sięgnąć? 

Na uwagę zasługuje nie tylko zwykły czosnek, ale również czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum), nazywany też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Można go spotkać przede wszystkim w Bieszczadach, Puszczy Kampinoskiej, Białowieskiej i w okolicach Sandomierza. Roślina ma 20-30 cm wysokości, lancetowate liście, białe, przypominające kształtem gwiazdy, kwiaty, które są trujące.

Czosnek niedźwiedzi zawiera znacznie więcej związków siarki niż "zwykły" czosnek. Siarka zwiększa wydzielanie immunoglobulin, dodatkowo poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, wykorzystuje się ją również w leczeniu niektórych infekcji intymnych.

Zawarte w czosnku niedźwiedzim kwasy fenolowe rozrzedzają wydzielinę zalegającą w oskrzelach, tym samym ułatwiają odkrztuszanie. Czosnek ma w swoim składzie substancje, które działają, jak antybiotyk. Jednak w przeciwieństwie do tych syntetycznych nie niszczy wszystkich bakterii, jedynie te złe. Czosnek niedźwiedzi, tak samo, jak ten "zwykły" czosnek ma korzystny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki polifenolom obniża poziom cholesterolu i chroni przed miażdżycą. Poza tym zawiera znacznie więcej adenozyny. Substancja ta rozrzedza krew, rozszerza naczynia krwionośne tym samym zapobiega tworzeniu się groźnych zakrzepów.

Czosnek niedźwiedzi jest dobrym źródłem żelaza, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Jedzenie czosnku zwiększa produkcję żółci, co wspomaga trawienie i chroni przed wzdęciami.

Czosnek niedźwiedzi - kiedy lepiej z niego zrezygnować?

Ze względu na działanie żółciopędnie, czosnek może być niebezpieczny dla osób chorobą wrzodową i zaostrzyć jej przebieg. Ostrożność powinny zachować również osoby, które stosują leki przeciwzakrzepowe. Mimo że czosnek niedźwiedzi chroni przed zakrzepami, to przed wprowadzeniem go diety warto skonsultować się z lekarzem. Niektóre badania sugerują, że czosnek może uczulać, dlatego z umiarem powinny do niego podchodzić kobiety w ciąży oraz karmiące dziecko piersią.

Data aktualizacji: 25.09.2020,
Opublikowano: 18.05.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej