Czerwone banany - jak jeść i jakie mają właściwości?

Fot: Björn Wylezich / fotolia.com

Czerwone banany powsiadają wysoką wartość odżywczą. Dostarczają cennych witamin antyoksydacyjnych oraz składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są wykorzystywane w kuchni jako baza do domowych lodów i owocowych koktajli oraz w kosmetyce jako składnik maseczek.

Czerwone banany posiadają charakterystyczną czerwonobrązową skórkę oraz delikatny, słodki miąższ. Podobnie jak najpopularniejsza odmiana żółtych bananów dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. Można je jeść na surowo lub po uprzedniej obróbce termicznej.

Czerwone banany: cechy charakterystyczne tej odmiany

Czerwone banany osiągają znacznie mniejszą wielkość w porównaniu do powszechnych na rynku europejskim żółtych bananów Cavendish. Ich waga wynosi około 55 g, podczas gdy średniej wielkości żółty banan waży około 120 g. Cechą charakterystyczną czerwonych bananów jest skórka o czerwonobrązowym zabarwieniu oraz kremoworóżowy miąższ o konsystencji owocowego musu. Smak tej odmiany bananów jest delikatniejszy i najczęściej określany jako maślany.

Czerwone banany: jaką mają wartość odżywczą?

Czerwone banany są źródłem węglowodanów, roślinnego białka, ale przede wszystkich wielu witamin i składników mineralnych. Dostarczają dużej dawki witaminy C, która należy do naturalnych antyoksydantów i wzmacnia odporność organizmu. Banany w swoim składzie zawierają również inne przeciwutleniacze – beta karoten, witaminę E oraz K. Wszystkie te związki o właściwościach przeciwutleniających hamują procesy starzenia się skóry oraz chronią przed rozwojem poważnych chorób, m.in. układu krążenia oraz nowotworów. Beta karoten w organizmie człowieka zostaje przekształcony w witaminę A, która wspomaga procesy regeneracyjne naskórka oraz funkcjonowanie układu pokarmowego, odpornościowego i rozrodczego. Czerwone banany są źródłem licznych witamin z grupy B, zwłaszcza PP i B6, które wpływają na pracę układu nerwowego.

Dlaczego warto jeść banany? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść banany? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Ważnym składnikiem czerwonych bananów są minerały, takie jak: potas, magnez, wapń oraz fosfor. Owoce te w swoim składzie zawierają cenny błonnik pokarmowy, który wykazuje liczne właściwości zdrowotne: reguluje pracę układ trawiennego, przyspiesza przemianę materii oraz oczyszcza jelita przyczyniając się do szybszego usuwania z organizmu szkodliwych substancji. Ta czerwonobrązowa odmiana bananów (podobnie jak żółte banany) jest dość kaloryczna – w 55 g dostarcza około 54 kcal. Ze względu na indeks glikemiczny oraz wysoką zawartość cukrów czerwone banany są przeciwwskazane osobom z cukrzycą.

Jak należy jeść czerwone banany?

Czerwone banany są szeroko wykorzystywane w świecie kulinarnym. Mogą być jedzone w postaci surowej jako smaczna i pożywna przekąska oraz przetworzonej, czyli poddanej obróbce termicznej. Dużą popularność zyskały czerwone banany smażone na maśle oraz pieczone. Na bazie czerwonych bananów można przygotować ciasta, sałatkę owocową oraz wielowitaminowy, odżywczy koktajl wzbogacony o inne warzywa i owoce. Ze względu na zawartość białka, czerwone banany wykorzystywane są w diecie bezglutenowej jako zamiennik mąki do naleśników. Stosuje się je również do przygotowania domowych lodów.

Właściwości czerwonych bananów: kto powinien je jeść?

Czerwone banany ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą są zalecane w wielu dietach. Nie powinny pojawić się jednak w jadłospisie osób z nadwagą i otyłością, gdyż są wysokokaloryczne w porównaniu z innymi owocami. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w bananach sprawia, że owoce te przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i chronią przed rozwojem chorób układu krążenia. Czerwone banany są bogatym źródłem potasu odpowiadającego za regulowanie ciśnienia tętniczego krwi, dlatego zalecane są w diecie osób z nadciśnieniem. Czerwona odmiana bananów zawiera większe ilości witaminy C oraz beta karotenu niż banany żółte. Oba te związki należą do naturalnych substancji antyoksydacyjnych, czyli zamiataczy wolnych rodników tlenowych wykazujących wiele właściwości prozdrowotnych. Czerwone banany, dzięki zawartości antyoksydantów i minerałów wykorzystywane są w kosmetyce. Na bazie tych owoców przygotowuje się regenerujące i odżywcze domowe maseczki na twarz. Wystarczy połączyć miąższ jednego banana z łyżeczką oliwy z oliwek. Uzyskaną maź nakłada się na skórę twarzy i szyi. Po upływie około 20 minut maseczkę usuwa się za pomocą letniej wody, a skórę osusza delikatnie ręcznikiem i nawilża kremem.

Jak przyrządzić czerwone banany – przepisy kulinarne

Przepis na smaczny deser, czyli czerwone banany zapiekane z jabłkami

Składniki:

  • 2 czerwone banany,
  • 1 jabłko,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki kardamonu,
  • ½ łyżeczki chilli,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka masła.

Sposób przygotowania:

Banany należy obrać ze skórki, a następnie pokroić i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Umyte jabłko kroi się w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem i ułożyć w nim naprzemiennie plastry bananów i jabłek. Przyprawy miesza się z brązowym cukrem i posypuje nimi owoce. Deser zapieka się w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.

Data aktualizacji: 07.12.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Gobi 30.09.2018r.

1. Banany czerwone - zielone nie dojrzewają "same" tak jak żółte. Jeśli są zielonkawe to zapewne tylko do smażenia na patelni się nadadzą?, więc uwaga przy zakupie.
2. Przepis nie za bardzo precyzyjny albo do luftu. Podwoiłem porcję i dałem tylko 1/2 ł. kawowej chili a i tak siekierezada, 10 m w piekarniku to za mało - chyba, że jabłka jakieś mięciutkie - inaczej mamy twarde kaczany. Dusić pod przykryciem - inaczej góra podsycha a nie mięknie.

Lena 26.03.2018r.

Dodam od siebie, że przez rok ubolewałam, bo kocham banany a okazało się, że żółte mi szkodzą na żołądek - po prostu ich nie trawiłam. Postanowiłam zaryzykować i kupiłam te czerwone. Szok!!! Mój żołądek nie ma z nimi żadnego problemu, świetnie smakują (choć delikatniej) i nie podrażniają układu pokarmowego. Jestem nimi oczarowana :)

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej