Czekolada – właściwości, kalorie. Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić?

Fot. ultra.f / Getty Images

Do wykonania czekolady do picia lub do fontanny wykorzystuje się czekoladę o wysokiej jakości, która zawiera przynajmniej 33% kakao. Najczęściej zastosowanie ma czekolada mleczna lub deserowa, gdyż te rodzaje czekolad odznaczają się delikatnym smakiem. 

Czekolada uznawana jest za afrodyzjak, po który chętnie sięgają nie tylko dzieci, ale również osoby dorosłe. W okresie jesienno-zimowym doskonałą propozycją rozgrzewającego napoju jest czekolada do picia, którą przygotuje się na bazie klasycznej czekolady mlecznej lub białej. Na imprezach okolicznościowych prawdziwą atrakcją smakową jest fontanna z czekolady.

Czekolada – właściwości

Czekolada jest produktem znanym i cenionym na całym świecie. Za najzdrowszą uznaje się czekoladę gorzką, która zawiera dużo kakao, a spożywana w umiarkowanych ilościach, wykazuje dobroczynny wpływ na organizm. Czekolada jest źródłem magnezu, który wspomaga pracę układu nerwowego, mięśniowego i sercowo-naczyniowego. Dostarcza również flawonoidów roślinnych wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych chorób, m.in. nowotworowych i sercowo-naczyniowych oraz przyczyniają się do podniesienia odporności. Najmniej zalecana jest czekolada biała, która w swoim składzie zawiera masło kakaowe, cukier i mleko, pozbawiona jest natomiast miazgi kakaowej będącej źródłem substancji dobroczynnych dla zdrowia. Jedzeniu czekolady towarzyszy uwalnianie endorfin, nazywanych inaczej hormonami szczęścia. Dzięki temu czekolada przyczynia się do poprawy nastroju oraz polepszenia ogólnego samopoczucia.

Czy warto jeść czekoladę? Jeśli tak, to w jakich ilościach? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Czekolada na depresję. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Gorąca czekolada do picia – jaką czekoladę wybrać?

Gorąca czekolada jest smacznym i rozgrzewającym napojem, który doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Na sklepowych półkach dostępne są gotowe proszki, na bazie których przygotowuje się czekoladę do picia, jednak zdrowszą alternatywą jest domowa gorąca czekolada. Do wykonania tego rozgrzewającego deseru można wykorzystać różne rodzaje czekolady – gorzką, mleczną lub białą. Domową gorącą czekoladę przygotuje się również poprzez połączenie tych trzech rodzajów, co da oryginalny i ciekawy smak.

Polecamy: Gorąca czekolada do picia – właściwości i sposoby przyrządzenia

Do przygotowania domowej czekolady do picia należy wybierać czekoladę wysokiej jakości, która zawiera minimum 33% kakao. Gorąca czekolada na bazie gorzkiej czekolady ma wyrazisty smak i głęboki aromat, dlatego jest szczególnie lubiana przez koneserów. Najczęściej do przyrządzenia napoju wykorzystuje się czekoladę mleczną i deserową, które mają delikatniejszy smak. Biała czekolada do picia jest natomiast najsłodszym z czekoladowych napojów, a dzięki temu prawdziwym przysmakiem dla najmłodszych. Gorącą czekoladę wykona się także na bazie czekolady belgijskiej, która przez wielu smakoszy uznawana jest za najlepszą. 

Belgijczycy do produkcji tego słodkiego wyrobu wykorzystują najwyższej jakości ziarna kakao. Czekoladę do picia można wzbogacać o różne dodatkowe składniki, które podkreślą jej walory smakowe. Doskonałą propozycją jest czekolada do picia ze szczyptą chili w proszku, która nadaje napojowi odrobinę pikanterii. Do gorącej czekolady można dodać także orzechy, daktyle lub przyprawy korzenne, takie jak cynamon, imbir, kardamon.

Czekolada – kalorie

Czekolada wykazuje wiele dobroczynnych właściwości, jednak jest wyrobem bogatym w kalorie, dlatego nie można jeść jej w nadmiernych ilościach. Kaloryczność czekolady jest zależna od rodzaju:

  • czekolada mleczna w 100 g dostarcza 531 kcal,
  • czekolada biała w 100 g dostarcza 564 kcal,
  • czekolada gorzka 64% w 100 g dostarcza 502 kcal.

Gorąca czekolada to doskonały sposób na poprawę nastroju i samopoczucia w sezonie jesienno-zimowym, kiedy odczuwa się wzmożone zmęczenie. Napój ten jest jednak wysokokaloryczny, dlatego gorącą czekoladę należy spożywać z umiarem. Czekolada do picia w zależności od zastosowanych składników i proporcji dostarcza od 300 do 850 kalorii w jednej porcji.

Czekolada do fontanny – jaką wybrać?

Fontanna z czekolady stanowi prawdziwą atrakcję na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Czekolada do fontanny, podobnie jak do picia, powinna być produktem wysokiej jakości o dużej zawartości kakao. Do przygotowania fontanny można wykorzystać klasyczną czekoladę mleczną, deserową lub gorzką. Na rynku dostępne są również specjalne czekolady do fontanny, które w porównaniu z tradycyjną czekoladą, zawierają więcej masła kakaowego, co zwiększa ich płynność.

Czekolada do fontanny – jak zrobić?

Składniki:

  • 5 tabliczek mlecznej czekolady,
  • ½ szklanki mleka,
  • 5 łyżek śmietanki kremówki,
  • ekstrakt waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Do czekolady stopniowo dodawaj mleko. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dodaj śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
  4. Gotową czekoladę wlej do fontanny i serwuj na ciepło z ulubionymi owocami, pieczywem, piankami itp. 
Data aktualizacji: 19.01.2019,
Opublikowano: 21.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej