W badaniu udział wzięło aż 330 tys. ochotników, którzy na potrzeby projektu naukowego udostępnili informacje o spożyciu czekolady.
Czekolada - jak często jeść?
Z obserwacji naukowców z Baylor College of Medicine wynika, że czekolada korzystnie działa na naczynia krwionośne i warto po nią sięgać co najmniej raz na kilka dni. Badacze zaobserwowali bowiem, że u osób, które spożywały czekoladę rzadziej niż raz w tygodniu, choroba wieńcowa występowała o 8 proc. częściej niż u pacjentów jedzących czekoladę częściej.
Zobacz filmy: Jaka czekolada jest najzdrowsza? I skąd się bierze różowa czekolada?
Czekolada - właściwości zdrowotne
Czekolada jest znanym i cenionym produktem na całym świecie. Gorzka czekolada jest źródłem magnezu, który wspomaga pracę układu nerwowego, mięśniowego i sercowo-naczyniowego. Dostarcza również flawonoidów roślinnych wykazujących właściwości antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych chorób, m.in. nowotworowych i sercowo-naczyniowych oraz przyczyniają się do podniesienia odporności.
Jak tłumaczy dr Chayakrit Krittanawong, współautor badań, naukowcy już wcześniej wskazywali na pozytywny wpływ czekolady na ludzki organizm, m.in. jej korzystne działanie na ciśnienie krwi.
Zespół dr. Krittanawonga dowiódł teraz, że czekolada działa też pozytywnie na tętnice wieńcowe, czyli naczynia odżywiające serce.
Konieczne są dalsze badania
Dr Krittanawong wyjaśnia, że w badaniu, które przeprowadził jego zespół nie uwzględniono między innymi tego, czy poszczególne rodzaje czekolady (mleczna, biała) różnią się właściwościami prozdrowotnymi. Nie zbadano również, jaka porcja czekolady jest optymalna dla zachowania zdrowia. Jednak jak podkreśla naukowiec:
Umiarkowane ilości czekolady wydają się chronić naczynia, ale prawdopodobnie wysokie spożycie tak nie działa - zaznacza ekspert.
Dlaczego warto jeść czekoladę? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
źródło:nauka.pap.pl