Cukier brązowy trzcinowy i buraczany – właściwości i różnice

Fot.: Sanny11 / Getty Images

Cukier brązowy stał się poszukiwanym towarem, któremu, w odróżnieniu od cukru białego, przypisuje się lecznicze właściwości. Właściwy wybór wymaga jednak głębszego zastanowienia i odróżnienia cukru rafinowanego od nierafinowanego. Element ten ma decydujące znaczenie dla wartości odżywczych cukru. 

Cukier to produkt, który stał się symbolem i przekleństwem diety współczesnego człowieka. Znaczna dawka kalorii i niewielka ilość substancji istotnych dla zdrowia sprawiają, że obecne zalecenia dietetyczne koncentrują się przede wszystkim na ograniczeniu jego spożycia. Proponuje się również cukier brązowy jako „zdrowszą” wersję produktu, którego mało kto sobie odmawia. Okazuje się jednak, że nawet niektóre rodzaje cukru brązowego to tylko tzw. puste kalorie.

Zobaczcie, jak producenci oszukują konsumentów właśnie na cukrze:

Zobacz film:  Cukier biały a cukier brązowy. Źródło: Co nas truje

Cukier brązowy – ile ma kalorii?

Czy cukier brązowy ma mniej kalorii niż biały? Czy cukier trzcinowy ma mniej kalorii niż buraczany? W obu przypadkach odpowiedź brzmi – nie. We wszystkich dostępnych wyrobach ponad 99% stanowi sacharoza – dwucukier, który dostarcza organizmowi potężną dawkę energii. Każde 100 gramów zawiera prawie 400 kilokalorii (kcal). Jest to aż jedna piąta całkowitego zapotrzebowania przeciętnego organizmu na energię!

Przeliczając podaną ilość cukru na inne produkty, uzyskujemy zaskakujące wyniki. To tyle samo kalorii, ile ma:

  • 180 g mięsa wołowego,
  • 0,5 kg bananów,
  • 2,5 kg pomidorów.

Cukier brązowy – zabarwienie

Oprócz sacharozy naturalny cukier (niezależnie od tego, czy trzcinowy, czy buraczany) zawiera wiele innych składników. Łącznie tworzą one masę nazywaną melasą cukrową. Jej barwa jest brązowa i stąd bierze się zabarwienie cukru.

Melasa stanowi najbardziej wartościową z punktu widzenia dietetycznego, choć objętościowo niewielką, część cukru. Jeśli cukier poddawany jest rafinacji, melasa jest oddzielana od sacharozy.

Zobacz film: Dlaczego tak łatwo uzależniamy się od cukru? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Polecamy: Dlaczego słodycze szkodzą?

Rafinacja cukru

Rafinacja to proces przemysłowego oczyszczania cukru. Metoda ta pozwala na oddzielenie wszystkich zanieczyszczeń i uzyskanie białego cukru w postaci mniejszych lub większych regularnych kryształków. Cukier rafinowany to praktycznie czysta sacharoza. Brak w nim cennych składników, które pozostają w melasie, np. potasu, magnezu, wapnia czy żelaza. Taki cukier (oprócz tego, że jest źródłem energii) nie dostarcza organizmowi żadnej wartości.

Cukier brązowy – rodzaje

Cukier brązowy to pojęcie, które nie oznacza konkretnego produktu. Niektórzy utożsamiają cukier brązowy z cukrem zdrowym, co nie zawsze jest prawdą. Według innej obiegowej opinii cukier brązowy jest produkowany z trzciny cukrowej, co też nie zawsze odpowiada stanowi faktycznemu.

Jak cukier wpływa na nasze zdrowie? Zobacz film i poznaj opinię ekspertów

Zobacz film: Dlaczego cukier nam szkodzi? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Cukier brązowy może należeć do jednej z trzech grup produktów. Wyróżnia się:

  • cukier nierafinowany, który ma naturalną, brązową barwę,
  • cukier rafinowany z niewielkim (o wiele mniejszym niż naturalna proporcja) dodatkiem melasy, która nadaje ostatecznemu produktowi barwę,
  • cukier rafinowany, który został zabarwiony w procesie karmelizacji – podgrzewania kryształków cukru tak, aby w niewielkim stopniu uległy na powierzchni przemianom powodującym powstanie brązowej barwy.

Oznacza to, że cukier brązowy może mieć dużo składników mineralnych (jeśli jest nierafinowany), zawierać ich niewiele (barwiony melasą) lub być ich zupełnie pozbawiony (karmelizowany).

Cukier buraczany a trzcinowy

Cukier trzcinowy uważany jest przez niektórych za cukier zdrowszy od buraczanego. Jest to jednak chwyt marketingowy, ponieważ ich wartość dietetyczna przy podobnym stopniu przetworzenia jest identyczna. Podobnym nieporozumieniem (podsycanym przez osoby, którym brakuje odpowiedniej wiedzy oraz przez niektórych producentów cukru) jest stawianie znaku równości pomiędzy cukrem trzcinowym a brązowym.

Warto wiedzieć: Uzależnienie od słodyczy, cukru i czekolady – objawy i jak je leczyć

Jaki cukier wybrać?

Niezależnie od tego, czy cukru chcemy użyć do słodzenia napojów, przygotowywania wypieków czy do innych celów, najbardziej odpowiednim rodzajem wydaje się cukier brązowy. Ale nie każdy – powinien to być cukier nierafinowany. Przemawiają za tym opisane wyżej względy:

  • taki cukier będzie zawsze zawierał pełną porcję melasy,
  • obecne w nim składniki mogą odegrać ważną rolę w przemianach metabolicznych (magnez, żelazo, wapń) oraz mieć duży wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu (potas).

Ile cukru zjadamy? Obejrzyj film i poznaj odpowiedź

Zobacz film: Cukier - ile naprawdę go zjadamy? Źródło: Dzień Dobry TVN.

    Podstawowym pytaniem pozostaje jednak inne zagadnienie – czy i ile cukru spożywać. Jest ono o wiele ważniejsze od tego, który cukier jest lepszy. Bo lepszy nie znaczy dobry. Elementy mineralne dostarczane z cukrem znajdują się w wielu innych, bardziej wartościowych produktach. Odpowiedniej ilości kalorii można dostarczyć – nawet najciężej pracującej albo uprawiającej wyczynowo sport osobie – w postaci bardziej wartościowych składników, a przynajmniej cukrów o korzystniejszym metabolizmie.

    Podstawowym parametrem jest indeks glikemiczny, określający sposób wchłaniania się i metabolizowania cukru w czasie. Im jest on niższy, tym lepiej. Cukier wchłania się wtedy wolniej, nie powodując znacznych zmian poziomu glukozy we krwi. Spożyta porcja węglowodanów wystarcza więc na dłużej i nie powoduje gwałtownych skoków glikemii. Sacharoza zawarta w cukrze dość mocno obciąża organizm.

    Podstawową zasadą zdrowego żywienia musi pozostać zastępowanie cukru innymi źródłami węglowodanów, takimi jak np. owoce, warzywa, kasze, ryż, makarony gotowane al dente. Powinny o tym szczególnie pamiętać osoby z nadwagą lub otyłością, nietolerancją cukrów albo chorobami trzustki. 

    Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem

    Data aktualizacji: 07.08.2018,
    Opublikowano: 21.03.2018 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

    Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

    Czytaj więcej
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

    Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

    Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

    Czytaj więcej
    Aronia — superfood na wsparcie odporności 

    Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej