Codziennie picie mleka – korzyści i zagrożenia dla zdrowia

Fot. Thanasis Zovoilis / Getty Images

Spór dotyczący wpływu krowiego mleka na ludzki organizm trwa od lat i nie zapowiada się, aby miał się zakończyć. Zwolenników picia mleka jest tak samo wielu, jak i przeciwników. Każda z grup przedstawia argumenty, które potwierdzają ich przekonania. Zatem, kto ma rację i jak codziennie picie mleka wpływa na organizm? 

Mleko jako źródło wapnia?

Według zwolenników krowie mleko jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, gdyż jego wchłanialność wynosi około 80%. Zalecana dawka mleka dla dzieci i młodzieży to nawet 3-4 porcje dziennie, natomiast dorosłym wystarczą 2 szklanki dziennie. Co więcej, mleko jest również źródłem witaminy A, witamin z grupy B, witaminy D i E, fosforu, potasu, cynku, magnezu i jodu. Wapń razem z witaminą D odpowiadają za mocne i zdrowe kości, dlatego u dzieci i młodzieży zalecane są większe dawki spożycia mleka, gdyż właśnie wtedy organizm jest w fazie wzrostu. Z różnych badań wynika, że u osób spożywających 4 szklanki mleka dziennie, do złamań dochodzi aż o 70% rzadziej, niż u osób unikających mleka. Badania dowodzą, że to zasługa dobrze przyswajającego się wapnia i fosforu.

Jednak tych badań nie potwierdzają te przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda. Według tego badania osoby, które czerpią wapń jedynie z mleka i jego przetworów, są bardziej podatne na złamania. Dlaczego? Ludzka krew zawiera wapń o stężeniu około 9-10 mg, po spożyciu mleka wartość ta znacznie wzrasta. Organizm starając się obniżyć stężenie wapnia, usuwa go z organizmu razem z moczem. Według osób przeprowadzających badanie, efektem tego może być osteoporoza oraz próchnica. Przeciwnicy picia mleka, przekonują również, że wapń z produktów mlecznych nie jest dobrze przyswajalny, gdyż jego proporcje z fosforem są nieodpowiednie. Sugerują, że tylko produkty spożywcze o stosunku 2:1 (wapń : fosfor) lub więcej, można uznać za źródło wapnia.

Zobacz film i dowiedz się więcej o mleku i jego wpływie na zdrowie:

Zobacz film: Wszystko, co trzeba wiedzieć o mleku Źródło: X-Bank Gallery

Czy mleko jest silnym alergenem?

Alergia na mleko w większości dotyczy małych dzieci: około 2,7% niemowląt karmionych sztucznie oraz 1,8% karmionych naturalnie. Jednak dziecięce alergie zazwyczaj przemijają po 5. roku życia. Takie zjawisko obserwuje się aż u 90% uczulonych. Jeżeli chodzi o dorosłych, to szacuje się, że nietolerancja laktozy występuje u zaledwie 10-20% Polaków. Osoby te nie posiadają enzymu, który odpowiada za trawienie laktozy, czyli laktazy. Nietolerancja laktozy objawia się nadmierną ilością gazów, bólami brzucha, biegunką i mdłościami. Alergia może również dotyczyć nietolerancji białka mleka – kazeiny. U dzieci może objawiać się problemami z przewodem pokarmowym, skórą czy układem oddechowym. Jednak osoby, które odczuwają dolegliwości po wypiciu mleka, mogą spożywać jego przetwory tj. sery, jogurty, czy produkty o obniżonej zawartości laktozy, bez obawy o złe samopoczucie.

Polecamy: Ser żółty czy wyrób seropodobny? Jak je rozróżnić? Czy jedzenie żółtego sera jest bezpieczne dla zdrowia?

Przeciwnicy krowiego mleka przekonują, że u większości dorosłych, a w szczególności u osób starszych, produkcja laktazy zostaje wstrzymana przez organizm. Co powoduje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Zobaczcie także, jakie objawy może dawać nietolerancja laktozy:

Zobacz film: Nietolerancja laktozy - jakie może dawać objawy? Źródło: Co nas truje?

Czy mleko podnosi poziom cholesterolu?

Mleko posądza się o dużą zawartość cholesterolu. Jednak nie ma jednoznacznych dowodów na to, aby mleko podnosiło poziom cholesterolu we krwi, co więcej są badania, które temu zaprzeczają. Mleko krowie jest źródłem, m.in. kwasu linolowego, który wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała miażdżycy, opóźnia rozwój choroby nowotworowej oraz redukuje tkankę tłuszczową oraz kwasów omega – 3, które obniżają poziom cholesterolu. Produkty mleczne, a szczególnie te fermentowane, zawierają również szczepy bakterii, które maja wpływ ma obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Dzieci nie powinny pić mleka odtłuszczonego, gdyż na tym etapie życia tłuszcz jest bardzo ważnym elementem dla prawidłowego rozwoju organizmu. Mleko zawiera, m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowej pracy mózgu.

Zobaczcie, jaka jest zawartość tłuszczu w mleku:

Zobacz film: Zawartość tłuszczu w mleku.. Źródło: Wiem, co jem 

Czy mleko ma działanie antynowotworowe?

Badania przeprowadzone w Norwegii potwierdzają, że kwas linolowy (CLA) zawarty w mleku, wpływa na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych raka piersi, jelita grubego, płuc i pierwotnego raka wątroby. Badania te były przeprowadzone na zwierzętach lub hodowlach tankowych, badania na ludziach były nieliczne. Badania przeprowadzone w Tajwanie potwierdzają, że krowie mleko wpływa na redukcję komórek nowotworowych żołądka.

Pić mleko czy nie pić?

Przede wszystkim należy słuchać własnego organizmu. Jeżeli po wypiciu mleka nie występują żadne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nie ma przeciwwskazań, aby ograniczyć jego spożycie. Mleko bez wątpienia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie działają na funkcjonowanie organizmu i nie trzeba go przesadnie unikać. 

Jakie mleko pijesz:

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj


Data aktualizacji: 22.07.2020,
Opublikowano: 21.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej