Co wsadzić do koszyczka wielkanocnego?

Fot: MagMos/ gettyImages.com

Wielkanoc to najważniejsze święto dla Chrześcijan. Jest to czas, który zwiastuje nadejście nowego życia, odrodzenie się z grzechu i wiarę w życie wieczne. W Wielką Sobotę zgodnie z tradycją udajemy się do kościoła, aby poświęcić wielkanocną święconkę. Do koszyczka wkładamy produkty, które niosą ze sobą symboliczne znaczenie. Co powinno znaleźć się w święcące?

Dlaczego święcimy wielkanocne koszyki?

Zwyczaj święcenia produktów spożywczych narodził się w VIII wieku, jednak w Polsce przyjął się dopiero w XIV wieku. Na przestrzeni lat tradycja ta zmieniała się. Początkowo święcono wszystkie potrawy znajdujące się na wielkanocnym stole. W tym celu księża odwiedzali wszystkie domostwa, z czasem święcenie potraw przeniesiono do kościołów, a jedzenie wsadzano do wiklinowych koszyczków. Koszyki, a czasem nawet ogromne kosze, potrafiły być wypełnione po brzegi różnymi produktami. Z czasem ujednolicono produkty, które należy wsadzić do wielkanocnej święconki.

W różnych regionach Polski koszyczek wygląda nieco inaczej, jednak są podstawowe produkty, których nie powinno zabraknąć w każdej wielkanocnej święcące!

Jakie produkty włożyć do koszyczka wielkanocnego?

  • Chleb – jest to najważniejszy produkt w całej święcące. Chleb przede wszystkim symbolizuje ciało Chrystusa. Jest również oznaką dobrobytu i pomyślności. Do koszyczka zazwyczaj wkłada się kromkę świeżego chleba. To, jaki rodzaj pieczywa włożysz zależy od Ciebie, może być to chleb pszenny, wiejski czy pełnoziarnisty.
  • Jajka – kolejny bardzo ważny produkt, zaraz po chlebie. Jajka symbolizują nadejście nowego życia, odrodzenie się oraz płodność. Do koszyczka wkładamy jajko ugotowane na twardo oraz kolorowe pisanki i wydmuszki. Do ozdobienia pisanek dobrze jest zaangażować dzieci, jest to okazja na spędzenie kreatywnie czasu z rodziną. Jajka można pomalować farbkami lub spożywczymi barwnikami. Kupując jajka zarówno do koszyczka jak i te, które będą spożywane podczas świąt, warto sięgnąć po te z wolnego wybiegu. Są zdecydowanie smaczniejsze i lepszej jakości niż jajka z hodowli klatkowej.
  • Baranek – jest on symbolem zwycięstwa życia nad śmiercią, pokory i łagodności. Baranek z czerwoną chorągiewką jest również symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego. Do święconki wkłada się baranka z masła, ciasta lub z cukru. Często po święceniu koszyczka dzieci lubią zjadać cukrowe baranki, co nie koniecznie jest najzdrowsze dla ich zębów i organizmu, dlatego warto wybrać baranka z ciasta lub z masła, który symbolizuje dobrobyt.
  • Kiełbasa / wędlina – wyroby mięsne symbolizują dostatek, płodność i zdrowie. Do koszyczka wkładamy wyroby wieprzowe dobrej jakości. Może być to kawałek dobrej wieprzowej kiełbasy oraz / lub wieprzowe wędliny.
  • Biały ser – ten produkt symbolizuje przyjaźń między człowiekiem a zwierzętami domowymi, porozumienie z przyrodą. Ser powinien znaleźć się w święcące osób, które posiadają zwierzęta domowe takie jak krowy, kozy i owce. Gwarantuje zdrowie i rozwój stada tych zwierząt.
  • Sól i pieprzsól jest symbolem oczyszczenia, chroni żywność przed psuciem się i nadaje im smaku. Kiedyś wierzono, że sól potrafi odstraszyć zło. Pieprz natomiast nawiązuje do gorzkich ziół, które dawniej Żydzi dodawali do charosetu (rodzaj sosu) w celu upamiętnienia ciężkiej, niewolniczej w Egipcie.
  • Ciasto – jako element święconki ciasto pojawiło się dość niedawno. Jest symbolem umiejętności i doskonałości. Do koszyczka należy włożyć kawałek domowego wypieku, najlepiej babki drożdżowej.
  • Chrzan – ten produkt jest oznaką siły fizycznej, krzepy i witalności. Do święconki można włożyć kawałek korzenia chrzanu lub odrobinę chrzanu tartego. Więcej o chrzanie i jego wpływie na zdrowie znajdziesz tutaj.


Jak jeść zdrowo i smacznie? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn

Czego nie należy wkładać do koszyczka wielkanocnego?

W święcące powinny znajdować się tylko produkty spożywcze i ozdoby w postaci bukszpanu i baź. Powinno unikać się wkładania takich produktów jak czekoladowe króliczki ( są symbolem świeckim i tak naprawdę nie mają nic wspólnego z chrześcijaństwem), telefonów komórkowych, zabawek czy alkoholu. Jedynym płynnym produktem w święcące może być woda.

Data aktualizacji: 15.04.2022,
Opublikowano: 15.04.2022 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej