Co to jest sukraloza? Czy na pewno jest zdrowym zamiennikiem cukru? 

Fot. Casimiro / Getty Images

Sukraloza jest około 600 razy słodsza od białego cukru. Jest pochodną sacharozy wykorzystywaną w dietach, ponieważ nie zawiera kalorii ani węglowodanów. Nie wpływa na wahania poziomu cukru we krwi, więc może być stosowana przez diabetyków. Nadal jednak toczą się na jej temat ożywione dyskusje.

Sukraloza występuje na rynku pod handlową nazwą Splenda. Jest to niekaloryczna, ale sztuczna substancja słodząca. Odkryto ją w 1976 r. na uniwersytecie w Londynie podczas poszukiwań związku dodawanego do żywności, który byłby odporny na działanie wysokich temperatur. Na rynek trafiła w 1991 r.

Co to jest sukraloza?

Sukraloza jest pochodną sacharozy, a odróżnia ją od niej jedynie zmiana w budowie łańcucha chemicznego, w której 3 grupy hydroksylowe zostały zamienione na 3 atomy chloru. Wydaje się, że to niewiele, ale ta uzyskana w warunkach laboratoryjnych modyfikacja wpłynęła nie tylko na właściwości i działanie substancji, ale też na jej metabolizowane przez organizm. Słodzik w 80% jest wydalany z organizmu, a tylko w kilkunastu substancje są wchłaniane. Wytwarzany jest z sacharozy lub cukru i pobudza dokładnie te same kubki smakowe na języku, ale nie dostarcza organizmowi żadnych kalorii, a przez to, że jest znacznie słodszy, można użyć go mniej.

Czym są sztuczne słodziki? Czy są obojętne dla zdrowia? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem

Sukraloza – szkodliwość

W ostatnim czasie toczy się coraz więcej ożywionych dyskusji właśnie na temat wpływu sztucznego słodziku na zdrowie człowieka. Niezależni naukowcy podkreślają, że sama w sobie sukraloza nie jest szkodliwa, ale niepożądane działanie mają związki, na które się rozkłada. Podczas gdy zwykła sacharoza rozpada się na glukozę i fruktozę, to słodzik tworzy chlorofruktozy i chloroglukozy. Substancje te są uważane za rakotwórcze, a w obrębie Unii Europejskiej obowiązują ograniczenia odnośnie ich stosowania w żywności. Należy pamiętać, że mowa jest tutaj o związkach rozpadu sukralozy, która jest oficjalnie dopuszczona do spożycia. W internecie można przeczytać wiele artykułów na temat jej pozytywnych i negatywnych oddziaływań, ale zawsze należy sprawdzić, czy doniesienia te pochodzą z wiarygodnego źródła i czy przypadkiem nie są to artykuły sponsorowane.

Jako dodatek do żywności słodzik jest oznaczony na etykiecie symbolem E955. Wszelkie kontrowersje związane z jej stosowaniem wynikają z wyników badań przeprowadzanych na zwierzętach, które wykazały, że wysokie dawki zwiększają ryzyko:

  • kurczenia się grasicy i śledziony,
  • powiększenia wątroby i nerek,
  • zahamowania wzrostu dojrzałych osobników, ale też noworodków.

Rezultaty te, chociaż niepokojące, nadal uznane są za niejednoznaczne. Oczywiście nie zaleca się, aby słodzik stosowały dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią, ale dzienna dawka, która została uznana za bezpieczną dla zdrowia dorosłego człowieka, wynosi 15 mg na kilogram masy ciała. Przekroczenie jej może powodować szkodliwe skutki uboczne, których obawiają się przeciwnicy tej substancji. Jej głównym minusem pozostaje to, że nie jest produktem naturalnym.

Sukraloza a cukrzyca

Jeżeli chodzi o stosowanie sukralozy przy chorobach takich jak cukrzyca, zdania są również podzielone. Badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że nadmiar tej substancji zaburza poziom glukozy we krwi i metabolizm insuliny. Mimo to jest nadal uznawana za najlepszą i bezpieczną alternatywę dla diabetyków, pod warunkiem, że przestrzegają oni zalecanych dziennych dawek jej spożycia. Jej zaletą jest przede wszystkim to, że w większości organizm jej nie przyswaja i w około 80% jest wydalana z moczem już po 5 godzinach od spożycia. Dodatkowo nie dostarcza ani węglowodanów, ani kalorii. Sztuczne substancje słodzące są ważne dla cukrzyków zwłaszcza na pierwszym etapie po zdiagnozowaniu choroby, kiedy niektórym bardzo ciężko jest nagle zupełnie zrezygnować ze słodkiego smaku.

Substancja słodząca sukraloza – gdzie występuje?

Substancje słodzące, które są zamiennikami cukru, takie jak właśnie sukraloza, najczęściej można spotkać w produktach niskokalorycznych. Są to m.in. desery zaklasyfikowane jako dietetyczne, produkty mleczne, napoje bezalkoholowe, soki owocowe, ale także niektóre piwa, dżemy, galaretki, kremy, masła, jogurty, a także gumy do żucia, a nawet płatki śniadaniowe.

Należy jednak pamiętać, że wybierając zamiennik cukru, poza potrzebami organizmu, należy się też kierować tym, czy używany środek jest naturalną substancją. Lepiej słodzić kawę czy herbatę po prostu miodem lub stewią (w przypadku cukrzyków). Oczywiście miód nie jest produktem zalecanym dla diabetyków, mimo że jest znacznie bardziej wartościowy. Jako ciekawostkę można dodać, że prowadzone badania wykazują, iż w porównaniu do fruktozy czy sacharozy ma on potencjalnie łagodniejszy wpływ na poziom cukru we krwi. Wyniki te wymagają dalszych ustaleń i weryfikacji – należy więc poczekać na oficjalne dane.

Data aktualizacji: 30.11.2018,
Opublikowano: 09.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Nick 01.05.2021r.

Nie zawiera kalorii?? Kto pisał ten tekst - bo raczej nie wykształcony dietetyk. Ta substancja ma wartość kaloryczną, tylko nie jest metabolizowana i kalorie nie są przyswajane…

CzytajPoAngielsku 07.10.2020r.

Miód to w 40% fruktoza więc co to za różnica? Wiadomo że jak już lepszy jest ksylitol i stewia. Ale co do zasady zadne słodkie jedzenie nie jest zdrowe i zaburza dzialanie organizmu lub uzależnia. Zdrowe są ketony nie cukry. Tylw glukozy ile organizm potrzebuje potrafi wytworzyć sobie sam! Cukry pasą raka, drobnoustroje chorobowe, upośledzają florę jelitową, uklad odpornosciowy i nerwowy, prowadzą do przeciekania z żołądka i kiszek, psują też cholesterol prowadząc do chorób serca i miażdżycy. Druga tak zla substacja to tylko tłuszcze omega6 z olejów roslinnych prowadzace do stresu oksydacyjnego również uszkadzają cholesterol zwiększając ryzyko zawału i także prowadzą do zapaleń w organizmie. Usuwasz te rzeczy z diety i dodajesz sobie 20-30 lat życia.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej