Co to jest garcinia cambogia? Działanie i skutki uboczne

Fot. kdshutterman / Getty Images

Garcinia cambogia okazuje się pomocna w zrzuceniu nadliczbowych kilogramów. Zawarty w niej kwas hydroksycytrynowy predysponuje wyłącznie do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej bez szkody dla masy mięśniowej. Najpopularniejszą formą przyjmowania suplementu z ekstraktem z tej rośliny są kapsułki doustne.

Garcinia cambogia to składnik suplementów diety cieszący się w ostatnim czasie dość dużą popularnością. Utratę nadliczbowych kilogramów zapewniają zawłaszcza owoce, przypominające z wyglądu małą, żółto-pomarańczową dynię o średnicy 5 cm. Ten tropikalny owoc swoje działanie odchudzające zawdzięcza znajdującej się w jego skórce dużej ilości aktywnej biologicznie formy kwasu L-hydroksycytrynowego (HCA), który znacznie pobudza metabolizm tkanki tłuszczowej i daje uczucie sytości.

Co to jest garcinia cambogia?

Garcinia cambogia, w Polsce znana jako garcynia kambodżańska lub tamaryndowiec malabarski, to gatunek drzewa rosnącego w klimacie tropikalnym. Określana mianem wiecznie zielonego drzewa garcinia cambogia rośnie naturalnie w Tajlandii, Indii i Indonezji. Obecnie produkowana jest na szeroką skalę w całej Azji południowo-wschodniej oraz w zachodniej i centralnej części Afryki. Wykorzystywana jest do celów leczniczych, a także stanowi doskonałą przyprawę do dań z mięsa i ryb, stosowaną zwłaszcza w kuchni tajskiej i indyjskiej.

Garcinia cambogia – działanie na układ pokarmowy

Skórka owocu garcinia cambogia stanowi doskonałe źródło kwasu hydroksycytrynowego (HCA, o wzorze sumarycznym C6H8O8). W związku z tym ekstrakt sporządzony z garcinia cambogia wykazuje działanie zmniejszające apetyt i usprawniające proces trawienia. Doskonale wspomaga odchudzanie poprzez hamowanie przemiany spożytych węglowodanów w tłuszcz. Kwas hydroksycytrynowy sprzyja zmniejszeniu lipogenezy w wątrobie, ale także w innych tkankach. Zwiększa produkcję glikogenu, co podwyższa zasoby energetyczne organizmu, szczególnie u osób z problemem z magazynowaniem glikogenu. Potrafi też skutecznie pobudzić proces termogenezy, czyli wytwarzania ciepła i szybszego spalania kalorii. Przyczyniając się do wolniejszego występowania uczucia głodu, zmniejsza ilość spożywanej w ciągu dnia żywności, przez co znacznie ułatwia kontrolę nad liczbą przyjętych kalorii. Aby uzyskać takie działanie, zawartość HCA w ekstrakcie nie powinna być mniejsza niż 50–60%.

Ponadto zawarta w garcinia cambogia witamina B3, czyli niacyna, uczestniczy w syntezie i rozkładzie kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów, wspomaga uwalnianie energii oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy. Z kolei witamina B1, czyli tiamina, bierze udział w przemianie węglowodanów, działa przeciwbólowo i przyspiesza gojenie się ran. Witamina B2, czyli ryboflawina, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, których należy unikać. Źródło: W dobrym stylu

Prozdrowotne działanie garcinia cambogia

Garcinia cambogia obniża poziom cholesterolu w surowicy krwi, a w związku z tym zmniejsza rozwój blaszek miażdżycowych i obniża ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Stanowi bogate źródło wapnia, potasu, fosforu i żelaza. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Obniża ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi. W ajurwedzie stosowana jest na reumatyzm, zapalenie stawów, pasożyty, wrzody, hemoroidy i biegunki. Wykorzystywana jest w leczeniu chorób układu moczowego, pleśniawek i czerwonki.

Czy garcinia cambogia powoduje skutki uboczne?

Spożywanie nadmiernej ilości garcinia cambogia powoduje skutki uboczne. Wśród działań niepożądanych wymienia się m.in.: bóle i zawroty głowy, uczucie niepokoju, bezsenność, wysypkę, biegunkę i ból brzucha. Ponadto prowadzone na myszach badania przedstawione przez „Food and Chemical Toxicology” wykazały, że wysokie dawki ekstraktu z garcinia cambogia powodują zanik jąder i zatrucia. Pojawiają się doniesienia o przypadkach reakcji alergicznych występujących po zażyciu preparatu. Dlatego też należy zachować bezpieczny umiar i zdrowy rozsądek w trakcie jego stosowania.

Bezpieczeństwo zażywania garcinia kambodża jest nadal dyskutowane. Na podstawie dostępnych wyników badań preparaty garcinia cambogia nie są wskazane dla osób poniżej 18 lat. Przeciwwskazane są także dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Ponadto nie zaleca się ich diabetykom, ponieważ wyciąg z garcinia cambogia może obniżyć poziom cukru we krwi. Nie powinny być przyjmowane przez osoby zażywające leki na wątrobę, ponieważ udowodniono, że kwas hydroksycytrynowy wchodzi z nimi w interakcje, powodując zaburzenia czynności wątroby i drgawki.

Dawkowanie garcinia cambogia

Dzienna dawka HCA zawartego w garcinia cambogia nie powinna być wyższa nić 2800 mg. Za najbardziej optymalną dobową dawkę uważa się 1000 mg substancji czynnej. Najczęściej są to dwie tabletki po 500 mg, spożywane rano i wieczorem, które należy popić szklanką letniej wody.

Ilość suplementów diety zawierających garcinia cambogia jest bardzo duża. Najlepiej wybierać te bez konserwantów lub o ich znacznie ograniczonej ilości oraz wzbogacone substancjami o podobnym działaniu. Najczęściej spotyka się połączenie ekstraktu z garcinia cambogia z ekstraktem z zielonej herbaty, guarany, yerba mate czy kofeiną. Substancje te zapewnią uzyskanie jeszcze lepszego efektu odchudzającego. Opakowanie 90 kapsułek preparatów z garcinia cambogia kosztuje około 50 zł.

Zobacz film: Odchudzanie - fakty i mity. Źródło: Stylowy Magazyn

Bibliografia:

1. Sienkiewicz J.J., Góralczyk J., Superowoce i ich właściwości, „Zeszyty Naukowe Ostrołęckiego Towarzystwa Naukowego”, 2013, 27, s. 601-609.

2. Kulczynski B.,Gramza-Michalowska A., Sidor A., Właściwości prozdrowotne mangostanu, „Nauka Przyroda Technologie”, 2015, 9(4), s. 1-13.

3. Kołodziejczyk-Czepas J., Olas B., Garcinia – wartościowe rośliny lecznicze w profilaktyce chorób układu krążenia, „Postępy Fitoterapii”, 2011, 2, s. 106-112.

Data aktualizacji: 23.06.2018,
Opublikowano: 19.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej