Co to jest ekstrakt z wanilii i jak go zrobić samodzielnie?

Fot: tycoon751 / gettyimages.com

Ekstrakt z wanilii nadaje wypiekom pięknego, intensywnego, waniliowego aromatu. Bardzo często mylony jest z wanilinowymi zapachami do ciast, które aromatyzuje się organicznym związkiem chemicznym – waniliną, stosowaną w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Wanilina jest jednym ze składników aromatycznych wanilii.

Wanilia to często wykorzystywana w kuchni przyprawa. Najlepiej stosować ekstrakt z wanilii, który ma znacznie bardziej intensywny zapach w porównaniu z jego tańszymi, ale za to sztucznymi, zamiennikami. Dodatkowo jest całkowicie naturalny i bezpieczny dla zdrowia. Ekstrakt to wyciąg z wanilii, który oddaje całą kwintesencję jej zapachu i smaku. Ekstrakt z wanilii można stosunkowo łatwo wykonać samodzielnie w domu, i to przy niewielkim nakładzie finansowym.

Co to jest ekstrakt z wanilii?

Ekstrakt z wanilii jest jednym z najpopularniejszych ekstraktów wykorzystywanych w cukiernictwie, a mimo to trudno dostępnym. Jest dość drogą przyprawą, ale za to w zupełności naturalną i bezpieczną dla zdrowia oraz niezwykle wydajną. Stanowi aromatyczne połączenie wanilii i alkoholu. W jego składzie nie znajdzie się żadnych sztucznych dodatków, konserwantów czy barwników. To esencja podkreślająca i ubogacająca smak wyrobów cukierniczych.

Ekstrakt z wanilii a aromat wanilinowy

Branża przemysłu spożywczego zastępuje coraz częściej ekstrakt z wanilii aromatem wanilinowy, który smakuje i pachnie niemalże tak samo jak oryginał. Zamiast wanilii zawiera on wanilinę, czyli organiczny związek chemiczny odpowiadający za charakterystyczny smak i zapach wanilii. Wanilina stanowi jedynie około 1,2% laski wanilii. Niestety coraz częściej wanilinę do celów spożywczych i kosmetycznych pozyskuje się w sposób syntetyczny, m.in. z: kwasów lignosulfonowych, ligniny, eugenolu. Sztuczna wanilina figuruje w rejestrze niebezpiecznych związków chemicznych, ponieważ wywoływać może podrażnienia skóry, kontaktowe zapalenie skóry, zmiany pigmentacyjne skóry.

Gdzie można kupić ekstrakt waniliowy?

Ekstraktu waniliowego na próżno szukać w zwykłych sklepach spożywczych. Produkt ten nabyć można w sklepach ze zdrową żywnością oraz dzięki sprzedaży internetowej. Za opakowanie 30 ml płaci się około 20 zł. W składzie kupnego ekstraktu znajdują się: woda, cukier, ekstrakt z ziaren wanilii. Ekstrakt powinien dodatkowo zawierać 35% alkoholu.

Jak zrobić ekstrakt z wanilii?

Ekstrakt z wanilii można wykonać samodzielnie w domu. Przepis na ekstrakt z wanilii jest bardzo prosty, a niezbędne składniki to 250 ml alkoholu 40% i 3–4 strąki wanilii, najlepiej pochodzącej z Madagaskaru, gdzie uprawiana jest wanilia wysokiej jakości. Strąki wanilii nacina się wzdłuż, dbając, żeby nie przeciąć ich na całej głębokości, a jedynie dochodząc do środka. Laski wanilii umieszcza się w szklanym pojemniku. Doskonale nadadzą się butelki po syropie klonowym, które są poręczne, szczelne, a laski wanilii mieszczą się w nich bez konieczności zginania. Następnie wanilię zalewa się wódką i odstawia zamknięte naczynie w chłodnym, ciemnym miejscu na mniej więcej 2 miesiące. Przez ten czas należy kilkakrotnie energicznie potrząsnąć buteleczką. Ekstrakt uznaje się za gotowy do użycia i pełen aromatu, kiedy nabierze ciemnego koloru. Dojrzały ekstrakt z wanilii ma kolor mocnej herbaty. Nadaje się do przechowywania nawet przez kilka lat. Najczęściej jako alkohol używa się rumu lub burbonu, dzięki czemu uzyska się słodszy smak. Kiedy ekstraktu ubędzie, wystarczy do lasek wanilii dolać alkoholu i odstawić je na pewien czas.

Zobacz film i dowiedz się jak jeść zdrowo i smacznie:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Właściwości i zastosowanie ekstraktu z wanilii

Naturalny ekstrakt z wanilii wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni, a zwłaszcza w cukiernictwie do pieczenia rozmaitych ciast i ciasteczek czy jako dodatek do kremów i lodów. Można wzbogacać nim też kawy, herbaty, pitną czekoladę. Smak ekstraktu z wanilii długo pozostaje na podniebieniu, mimo że do potrawy dodaje się tylko kilka kropli. Jednakże produkt ten oprócz walorów smakowych wpływa także doskonale na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Badacze donoszą, że ekstrakt z wanilii to silny przeciwutleniacz. Jego działanie antyoksydacyjne sprawdza się w zwalczaniu szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników i zapobiega powstawaniu zjawiska stresu oksydacyjnego, który stanowi czynnik powstania wielu chorób. Ekstrakt waniliowy wspomaga leczenie opryszczki i stanów zapalnych skóry oraz reguluje pracę wątroby. Zawarta w ekstrakcie wanilia oddziałuje pozytywnie na zdrowie psychiczne ze względu na działanie przeciwlękowe, antydepresyjne, uspokajające i relaksujące. Wykazuje też potencjał do obniżania poziomu cholesterolu. Wzmacnia mięsień sercowy, działa przeciwgorączkowo i poprawia ogólne samopoczucie.

Ekstrakt z wanilii – właściwości odżywcze

Jedna porcja ekstraktu waniliowego, czyli około 13 g. Wartość odżywcza w 100 g produktu przedstawia się następująco:

energia 1123 kJ, 264 kcal
tłuszcz 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
węglowodany 67,3 g
w tym cukry 67,1 g
białko 0 g
sól 0,03 g

Czym można zastąpić ekstrakt z wanilii?

Ekstrakt z wanilii jest trudno dostępnym produktem, więc czym można go zastąpić? Kiedy nie ma się pod ręką ekstraktu waniliowego, z powodzeniem wykorzystać można ziarenka wyjęte z laski wanilii, która jest jednak dość droga. Za opakowanie zawierające 2 sztuki o długości 18–20 cm płaci się około 28 zł. Naciętą wzdłuż wanilię należy najpierw zagotować w mleku, a potem dokładnie wyskrobać ziarenka. Jako zamiennik ekstraktu waniliowego sprawdzi się także cukier waniliowy czy pasta waniliowa. Wszystkie wymienione rozwiązania nadadzą waniliowego aromatu, ponieważ zawierają wanilię, tylko że w odmiennych postaciach.

Data aktualizacji: 11.01.2019,
Opublikowano: 11.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej