Co to jest czerymoja? Właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne flaszowca peruwiańskiego

Fot :Joy Sale / gettyimages.com

Czerymoja to egzotyczny owoc, który doskonale smakuje i pozytywnie wpływa na organizm. Działa antyoksydacyjnie i antybakteryjnie. Stanowi źródło sodu, potasu, magnezu, manganu, żelaza oraz witaminy C, E i B.

Czerymoja określana bywa naturalnym antymikrobiotykiem, ponieważ wspomaga zwalczanie znajdujących się w organizmie pasożytów. Słodki smak owocu to wynik sporej zawartości fruktozy. Cukier ten posiada właściwości prebiotyczne – ma bardzo dobry wpływ na stan mikroflory jelitowej. Niestety w Polsce jest wciąż mało znanym produktem spożywczym.

Co to jest czerymoja?

Czerymoja lub cherymoja to zwyczajowe określenia dla flaszowca peruwiańskiego (z łac. Annona cherimola), czyli gatunku drzewa należącego do rodzaju flaszowiec (z łac. Annona), który zaliczany jest do rodziny flaszowcowatych (z łac. Annonaceae). Roślina porasta rodzimie tereny Ameryki Południowej, m.in. Ekwador, Peru, Chile. Spotkać ją można nawet w Andach na wysokości 2500 m nad poziomem morza. Czerymoja uprawiana jest dodatkowo w innych ciepłych rejonach, chociażby w Afryce Zachodniej, Azji Południowo-Wschodniej, Andaluzji znajdującej się na południu Hiszpanii, w Izraelu, Kalifornii czy na Florydzie.

Jak wygląda czerymoja?

Czerymoja to spore drzewo, które osiąga średnio 8 m wysokości. Jego liście mają najczęściej jajowaty kształt. Kwiaty są biało-zielone. Roślina rodzi duże owoce, które ważyć mogą nawet 4 kg i mieć 12 cm średnicy. Mają one mięsisty, biały środek, pokryte są zieloną skórką. Wnętrze owocu posiada konsystencję podobną do budyniu o wybornym, złożonym smaku, który określić można jako połączenie słodyczy z odświeżającą kwasowością. Przypomina przez to słodki krem z nutą cytrusów i wanilii. Stąd też wywodzi się angielska nazwa czerymoi – custard apple, co tłumaczy się jako jabłko o smaku kremu budyniowego. Wybitny pisarz Mark Twain nazwał ją najsmaczniejszym owocem znanym ludzkości.

Jak jeść czerymoję?

Owoce czerymoi są jadalne. Można je poddać obróbce termicznej lub spożywać na surowo po uprzednim schłodzeniu. Wcześniej należy usunąć z nich sporych rozmiarów czarne nasiona. Ze względu na zawartość toksycznych substancji są szkodliwe dla organizmu. Medycyna alternatywna po uprażeniu używa ich jako środka o działaniu wymiotnym i przeczyszczającym. Z owocu należy także zdjąć skórkę lub przekroić go na pół i wydrążyć miąższ.

Owoce flaszowca peruwiańskiego wzbogacić mogą swoim smakiem desery, lody czy owocowe sałatki. Dobrze komponują się z cytrusami. Wykorzystuje się je do wytwarzania likierów. Z powodzeniem można z nich zrobić nadzienie do ciast czy naleśników. Z dojrzałego owocu przygotowuje się natomiast mus. W kuchni warto zestawiać owoce czerymoi z takimi przyprawami jak laska wanilii lub cynamonu, kardamon, curry i czarny pieprz.

Czy można kupić czerymoję w Polsce?

Owoce flaszowca peruwiańskiego są bardzo rzadko spotykane w polskich sklepach. Wynika to z ich słabej trwałości. Szybko dojrzewają, w związku z czym źle znoszą transport w odległe miejsca. Najczęściej importowane są z Hiszpanii.

Zobacz film i dowiedz się, jakie wartości odżywcze mają owoce egzotyczne:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść owoce egzotyczne? Źródło: Dzień Dobry TVN

Na co należy zwrócić uwagę, kupując owoce czerymoi?

Kupując owoce czerymoi, warto zwrócić uwagę na:

  • wygląd – wraz z dojrzewaniem skórka z zielonej staje się brązowa (podobnie jak skórka banana). Należy kupować całe zielone lub lekko brązowe owoce i pozwolić im dojrzeć w domu. Nie powinno się wybierać tych, których skórka jest cała brązowa. Takie owoce są przejrzałe;
  • miękkość – gdy wnętrze owocu dojrzewa, staje się miękkie. Można to sprawdzić, delikatnie naciskając czerymoję palcami. Przejrzała (a przy tym niesmaczna) jest bardzo miękka. Najlepiej kupować te, które są twarde i dać im czas, by dojrzały w domu.

Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne czerymoi

Wartości odżywcze czerymoi w 100 g produktu przedstawiają się następująco:

  • wartość energetyczna – 75 kcal,
  • tłuszcz – 0,7 g,
  • węglowodany – 18 g, w tym cukry 13 g, błonnik 3 g,
  • białko – 1,6 g.

Owoce flaszowca peruwiańskiego stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 100 g produktu dostarcza m.in.: 7 mg sodu, 287 mg potasu, 17 mg magnezu, 10 mg wapnia, 0,3 mg żelaza. Czerymoja zawiera witaminę C, E, B, w tym zwłaszcza spore ilości witaminy B6, która uczestniczy w syntezie białek i produkcji czerwonych krwinek.

Ze względu na niską kaloryczność czerymoja polecana jest osobom o nadmiernej masie ciała i znajdującym się na diecie redukcyjnej. Usprawnia pracę układu trawiennego, reguluje wypróżnianie, zapewnia uczucie sytości. Ma właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne, dzięki czemu wspomaga zwalczania szkodliwych dla organizmu wolnych rodników (uszkadzają tkanki i przyspieszają procesy starzenia). Wzmacnia układ odpornościowy oraz oczyszcza organizm ze zbędnych związków. Ze względu na zawartość potasu wpływa pozytywnie na układ krążenia – reguluje wartość ciśnienia tętniczego krwi.

Bibliografia:

1. D. J. Mabberley, The Plant-book: A Portable Dictionary of the Vascular Plants, Cambridge University Press, Cambridge 1997.

2. Z. Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych, PWRiL, Warszawa 1989.

3. A. Szweykowska, J. Szweykowski, Słownik botaniczny, Wiedza Powszechna, Warszawa 2003.

Data aktualizacji: 07.07.2020,
Opublikowano: 07.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej