Co to jest błonnik witalny? Pochodzenie, stosowanie i działanie

Fot: yul38885 yul38885 / gettyimages.com

Błonnik witalny jest składnikiem diety, który odgrywa istotną rolę w walce z zaburzeniami przemiany materii i otyłością. Określany jest także jako naturalny błonnik pokarmowy. Można go znaleźć zwłaszcza w nasionach babki płesznik. Zbudowany jest przede wszystkim z celulozy i ligniny.

Błonnik witalny to po prostu błonnik pokarmowy naturalnego pochodzenia. Jest to suplement diety przeznaczony zwłaszcza dla osób dbających o zdrowy tryb życia. Jedną z najczęściej przytaczanych zalet tego produktu jest wspomaganie metabolizmu. Po spożyciu pęcznieje w żołądku, przez co zmniejsza uczucie głodu. Normalizuje czas przejścia mas kałowych przez jelita, a w konsekwencji częstość wypróżniania się. Ponadto zauważono, że ogranicza wchłanianie tłuszczu.

Zobacz nasz film i dowiedz się wszystkiego o błonniku pokarmowym

Zobacz film: Kiedy warto wzbogacić dietę o produkty bogate w błonnik? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co to jest błonnik witalny?

Błonnik witalny nie jest pozyskiwany drogą przemysłową, a pochodzi wyłącznie z naturalnych źródeł. Zaliczany jest do grupy błonników nierozpuszczalnych, dlatego nie ulega degradacji przez mikroflorę jelitową, przez co przyspiesza perystaltykę jelit. Błonnik witalny znajduje się zwłaszcza w jednorocznej roślinie o nazwie babka płesznik (Plantago afra L.), znanej też jako babka afrykańska. Pochodzi ona z zachodniego rejonu Morza Śródziemnego, północnej Afryki i zachodniej Azji. W Polsce rzadko się ją hoduje ze względu na konkurencję w postaci siemienia lnianego o podobnych właściwościach.

W obrocie handlowym w sklepach zielarskich i aptekach dostępne jest nasienie babki płesznik, a także suplementy diety zawierające naturalny błonnik z tej rośliny. Znajduje się w nim około 80% nasion babki płesznik i 20% łupiny babki jajowatej. Produkt ten sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 150, 350 lub 500g.

Zobacz także: Zmiana nawyków żywieniowych wcale nie musi być trudna. Jak zacząć jeść naprawdę zdrowo?

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Przeciwwskazania do stosowania błonnika witalnego

Nie zaleca się podawania błonnika witalnego niemowlętom i małym dzieciom. Produkt niewskazany jest do spożywania przez osoby po operacjach jelit, z anomaliami anatomicznymi i niedrożnością jelit oraz trudną do uregulowania farmakologicznego cukrzycą (szczególnie typu 2). Nie należy go stosować przy nadwrażliwości na którykolwiek ze składników, w stanach skurczowych jelit, przy bólach brzucha o nieznanej przyczynie, nudnościach i wymiotach.

Jak przyjmować błonnik witalny?

Dawkowanie błonnika witalnego determinowane jest wiekiem osoby przyjmującej go. Przede wszystkim przygotowuje się go w formie roztworu do picia. Należy 1–3 łyżeczki (5–15 g) całych nasion babki płesznik namoczyć w 500 ml przegotowanej wody, którą można zastąpić także mlekiem, kompotem czy herbatą, a następnie pozostawić na około 20 minut.

Miksturę warto pić 2 razy dziennie przed posiłkiem, najlepiej rano i wieczorem. Niektórzy wskazują, że może stanowić także dodatek do owsianki, musli czy jogurtu, a także do domowego chleba. Działanie preparatu można zauważyć już po upływie 12–24 godzin od zażycia. W okresie, w którym przyjmowany, zaleca się spożywać co najmniej 2 l płynów dziennie.

Błonnik witalny – kalorie

Wartość odżywcza błonnika witalnego w 100 g produktu przedstawia się następująco:

  • wartość energetyczna – 1053 kJ/257 kcal,
  • tłuszcze – 5,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,9 g,
  • węglowodany – 10 g, w tym cukry – 0,6 g,
  • błonnik – 58 g,
  • białko – 12 g,

Jak działa błonnik witalny?

Najwięcej błonnika dostarczają nasiona i łuski nasion babki płesznik. W powłoce nasiennej występują związki, które pęcznieją na skutek pochłaniania wody i zmniejszają uczucie głodu. Dzieje się tak, gdy nasiona zostaną spożyte z dużą ilością wody. Przedostają się w niemalże niezmienionej postaci do jelita grubego, gdzie powodują zahamowanie resorpcji zwrotnej wody, zwiększając tym samym objętość mas kałowych. W konsekwencji dochodzi do pobudzenia perystaltyki jelit i wzmożonego odruchu defekacji.

Zobacz także: Przejście na dietę wcale nie musi być męczarnią. Jak bezpiecznie i smacznie pozbyć się zbędnych kilogramów? 

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Jakie właściwości posiada błonnik witalny?

Błonnik witalny wykazuje szerokie działanie. Posiada liczne właściwości, które w korzystny sposób oddziałują na ludzki organizm. Badania dowodzą, że prowadzi m.in. do:

  • poprawy perystaltyki jelit, przez co zapobiega zaparciom, reguluje rytm wypróżnień i zwiększa masę stolca (błonnik witalny polecany jest zwłaszcza kobietom w ciąży);
  • pobudzenia ukrwienia jelit, co wpływa korzystnie na przyswajalność składników odżywczych;
  • zmniejszenia wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, a do wzrostu HDL (tzw. dobrego cholesterolu), a w konsekwencji zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia;
  • spowolnienia rozkładu węglowodanów, a dzięki temu obniżenia stężenia glukozy we krwi oraz zapotrzebowania organizmu na insulinę, wspomaga także leczenie cukrzycy;

Zobacz także: Z wiekiem odchudzanie staje się coraz trudniejsze. Czy to prawda, że nasz metabolizm zwalnia? 

Zobacz film: Czy metabolizm zwalnia z wiekiem? Źródło: Dzień Dobry TV.

  • rozwoju korzystnych bakterii jelitowych;
  • zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych przewodu pokarmowego;
  • zmniejszenia uczucia głodu;
  • usunięcia z organizmu szkodliwych substancji, takich jak toksyny czy metale ciężkie;
  • złagodzenia objawów przy hemoroidach (guzkach krwawniczych odbytu), a zwłaszcza bólu, świądu i krwotoków;
  • stworzenia osłony (dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym) podczas choroby wrzodowej, podrażnienia przewodu pokarmowego lub zespołu jelita drażliwego.

Skutki uboczne stosowania błonnika witalnego

Błonnik witalny spożywany nieprawidłowo, a zwłaszcza w nadmiarze, może stać się przyczyną zaburzeń w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Skutkami ubocznymi, do których może doprowadzić, są m.in. wzdęcia, biegunki, nadmiar oddawania kału oraz zmniejszone wchłanianie witamin i składników mineralnych.

Bibliografia:

1. Krawczyk K., Błonnik witalny ABC, Łódź, Zielarnia, 2013.

2. Król D., Babka płesznik (Plantago psyllium L.) – wartościowa roślina lecznicza, „Postępy Fitoterapii”,2009, 4, s. 256–259.

3. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Warszawa, PZWL, 2007.

4. Wyk van B.E., Wink M., Rośliny lecznicze świata, Wrocław, MedPharm Polska, 2008.

5. Kohlmünzer S., Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji, Warszawa, PZWL, 2003.

6. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, „Medycyna Rodzinna”, 2015, 1(18), s. 18–22.

Zobacz także: Układ pokarmowy nie kończy się na żołądku. Z czego się składa i jakie pełni funkcje?

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 13.12.2018,
Opublikowano: 26.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej