Co można jeść przy dnie moczanowej? Dieta niskopurynowa – przykładowy jadłospis

Fot: Foxys_forest_manufacture / gettyimages.com

Dieta niskopurynowa stosowana jest u chorych z wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi, a przede wszystkim u osób, u których dochodzi do ostrych ataków dny moczanowej. Jadłospis najlepiej ustalić z pomocą dietetyka.

Dna moczanowa to powszechnie występująca choroba polegająca na odkładaniu się kryształów moczanu sodu w stawach, co powoduje ich ból, obrzęk i zaburzenia ruchomości. Jest to choroba wynikająca ze zwiększonego stężenia kwasu moczowego we krwi. Przyczyną tego są jego zbyt duża produkcja bądź zaburzenia wydalania tego związku. Nie u każdej osoby z podwyższonym poziomem kwasu moczowego rozwija się dna moczanowa i nie każdy ma ostre ataki tej choroby. Poza lekami obniżającymi poziom kwasu moczowego we krwi konieczne jest stosowanie odpowiedniej diety niskopurynowej, by obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi.

Dieta niskopurynowa w dnie moczanowej – na czym polega?

Dieta niskopurynowa w dnie moczanowej to dieta opierająca się na zasadach zdrowego żywienia, jednak ograniczająca bądź eliminująca produkty bogate w związki purynowe, ulegające przekształceniu w kwas moczowy. Osoby z tendencją do wysokiego poziomu kwasu moczowego powinny wykluczyć z diety niektóre produkty powodujące nadmierny wzrost kwasu moczowego w organizmie. W czasie napadów dny moczanowej dieta jest bardziej restrykcyjna niż ta stosowana pomiędzy atakami. Dieta przy dnie moczanowej powinna również skupić się na eliminacji czynników ryzyka dny moczanowej, a mianowicie otyłości, nadciśnienia, cukrzycy czy zespołu metabolicznego. Dlatego też poza eliminacją pewnych produktów warto stosować taką kaloryczność diety, która pozwoli na zredukowanie masy ciała, a także będzie dostosowana do innych rozpoznanych chorób przewlekłych.

Kto i dlaczego powinien stosować dietę niskopurynową?

Dieta niskopurynowa nie musi być stosowana przez każdego. Jest wskazana dla osób z podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi, by zapobiec napadom dny moczanowej. Jak w większości chorób, dieta stanowi bardzo istotny element leczenia.

Nieodpowiednia dieta powoduje, że chory musi przyjmować większe dawki leków, które nie są wolne od działań ubocznych. Utrzymujące się wysokie stężenia kwasu moczowego we krwi nie tylko doprowadzają do dokuczliwych i bolesnych ataków dny moczanowej, ale również z czasem powodują uszkodzenie stawów, chrząstek stawowych, tkanek sąsiadujących, a w konsekwencji niepełnosprawność. Zaawansowana postać dny moczanowej może powodować z czasem również zmiany narządowe.

Co można jeść przy dnie moczanowej?

W diecie na dnę moczanową można spożywać produkty obojętne, tzn:

  • produkty zbożowe,
  • produkty mleczne,
  • tłuszcze,
  • niektóre owoce i warzywa.

Chory powinien unikać dużych ilości mięs, szczególnie przetworów mięsnych, podrobów, bulionów, owoców morza, ryb, drobiu. Aczkolwiek by dieta nie była zbyt uboga, należy kierować się zawartością kwasu moczowego w produktach i spożywać takie, które tego kwasu moczowego mają najmniej. Absolutnie przeciwwskazany jest alkohol.

Kiedy dna moczanowa nie daje objawów, a poziom kwasu moczowego jest wyrównany, można wpleść w dietę niewielkie ilości wołowiny. Niekiedy można sięgnąć po niektóre ryby (flądra, lin), owoce (banan, melon) i warzywa (fasola, soczewica, kapusta). W ostrych atakach czy przy wysokim poziomie kwasu moczowego są one przeciwwskazane, jednak mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach w okresach bezobjawowych, przy niskim poziomie kwasu moczowego.

Osoba chorująca na dnę moczową, która musi stosować dietą niskopurynową, może wypróbować przykładowy jadłospis:

Śniadanie I – kajzerka z serem twarogowym i dżemem niskosłodzonym;

Śniadanie II – jogurt naturalny, jabłko, otręby owsiane;

Obiad – jajko sadzone, ziemniaki gotowane, sałatka z pomidorów i ogórków;

Podwieczorek – garść orzechów laskowych;

Kolacja – kanapki z serem żółtym, sałatą zieloną i rzodkiewką.

Kolacja powinna być spożyta na 3 godziny przed snem, natomiast wcześniejsze posiłki powinny być przyjmowane w regularnych odstępach co 3–4 godziny. Oczywiście dieta powinna być urozmaicona, dlatego najlepiej skonsultować się z dietetykiem.

Jak zbudowany jest układ kostny? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Budowa i funkcje układu kostnego. Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 24.08.2018,
Opublikowano: 24.08.2018 r.

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Maga25 29.08.2018r.

O kurcze! Całe życie myślałam, że dna moczanowa to jakaś choroba nerek, czy problem z układem moczowym, a tu się okazuje, że to choroba stawów!

Dagmara 29.08.2018r.

Super sprawa, trzeba o tym mówić. mało ludzi wie, jak duże znaczenie ma dieta w każdej chorobie!

Beti85 24.08.2018r.

Mój ojciec choruje na podagrę. Doskonale zna zasady i wie, co może jeść a czego nie. Mimo to nie potrafi zrezygnować z czerwonego mięsa, pasztetów czy innego przetworzonego jedzenia. Nie dociera do niego, że bardzo sobie szkodzi. Ani ja, ani mama, ani lekarz nie są wstanie go przekonać.

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej