Co jeść w upalne dni? Propozycje lekkich dań na lato

Fot. Vera_Petrunina / Getty Images

Upalne dni zbliżają się wielkimi krokami. Przy wysokich temperaturach apetyt znacznie spada i jemy mniej. Utrzymujące się upały są sporym wysiłkiem dla organizmu, a pocąc się tracimy wiele wody, witamin oraz minerałów, które są niezbędne do zachowania dobrego samopoczucia, szczególnie w takie dni. W upalne dni warto zadbać o to, aby potrawy były lekkie i zarazem pełnowartościowe. 

Co wprowadzić do letniego jadłospisu?

Upały często odbierają apetyt, a przecież jeść coś trzeba. Ochota na tłustego schabowego czy inne ciężkie dania pojawia się znacznie rzadziej. Lato jest dobrym momentem, aby do codziennej kuchni wprowadzić element orzeźwienia. Upały potrafią bardzo obciążyć organizm, pozbawić go wody i niezbędnych składników mineralnych. O prawidłowy jadłospis i nawodnienie powinni dbać wszyscy, a w szczególności kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby starsze. Potrawy powinny być lekkostrawne, aby dodatkowo nie obciążały organizmu. Do codziennej kuchni należy wprowadzić większą ilość warzyw, owoców, jogurtów, ryb i wody.

Jogurty

Jogurt naturalny lub grecki jest świetnym elementem letniej kuchni. Jest orzeźwiający, można go stosować na wiele sposobów, a przy tym jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i wapnia, witamin z grupy B, fosforu oraz innych minerałów. Co więcej, jogurty są prebiotykami, dlatego świetnie wpływają na odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej jelit, blokują rozwój drobnoustrojów w układzie pokarmowym oraz wzmacniają ogólną odporność organizmu. Do tego są sycące i lekkostrawne.

Co najchętniej jesz w gorące dni?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Jogurt może być podstawą lub dodatkiem do wielu potraw. Świetnie się sprawdzi, np. wraz z płatkami musli (dobrej jakości, bez dodatku syropów cukrowych), otrębami owsianymi, orzechami i owocami, jako do baza do koktajli i sosów, czy zamiennik śmietany do zup.

Dodatek produktów węglowodanowych dobrej jakości sprawi, że potrawa będzie syta i sprawi, że głód nie pojawi się zbyt szybko. Co więcej, jest to źródło witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy, trawienie oraz są potrzebne do produkcji hormonu szczęścia.

Owoce i warzywa

W lato mamy spory dostęp do różnych owoców i warzyw. Najlepiej korzystać z produktów sezonowych, ale mrożonki też są dobrym rozwiązaniem. Letnia dieta powinna w dużej części składać się właśnie z tych produktów. Są bardzo dobrym źródłem wody, wielu witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, który stanowy pożywkę dla dobrych bakterii w jelicie oraz pomaga w usunięciu toksyn z organizmu. Owoce i warzywa w większości są lekkostrawne i można je przyrządzić na bardzo wiele sposobów, np. sałatki, dodatki do dań głównych czy różne koktajle.

Pomarańcze, arbuzy, melony, gruszki czy jabłka zawierają dużo wody, dlatego wspierają regulację gospodarki wodnej organizmu, co jest szczególnie ważne w gorące dni.

Z filmu dowiecie się, czy koktajle mogą zastąpić pełnowartościowe posiłki:

Zobacz film: Czy koktajle mogą zastąpić pełnowartościowe posiłki? Źródło: Dzień Dobry TVN

Chłodniki

Chłodnik jest idealnym daniem w upalny dzień. Można przyrządzić go na wiele sposobów (owocowy lub warzywny), może mieć bazę z przetworów mlecznych lub bulionu. Chłodnik przede wszystkim jest orzeźwiający, syty, lekkostrawny, gasi pragnienie oraz uzupełnia płyny i składniki mineralne w organizmie. Chłodniki na bazie z produktów mlecznych (mleko, kefir, maślanka) będą również źródłem białka, wapnia, fosforu, potasu, magnezu oraz witaminy A, C, B1, B2, B3. Taki chłodnik jest świetnym daniem dla dzieci, którym kości się dopiero kształtują oraz dla osób starszych, jako profilaktyka przed osteoporozą.

Propozycje potraw na lato

Chłodnik litewski

  • 1 pęczek botwinki
  • 500ml bulionu
  • 400g kefiru lub zsiadłego mleka
  • 400g śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • mały ogórek gruntowy
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka octu

    Przygotowanie:
  • Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać, posiekać w kostkę. Z łodyżkami i liśćmi zrobić to samo.
  • Bulion zagotować, dodać buraki i grubsze łodyżki, następnie gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż buraki zrobią się miękkie. Wywar ostudzić.
  • Do ostudzonego wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, szczypiorek i koperek, jednego obranego i pokrojonego/startego ogórka.
  • Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i odstawić do lodówki.
  • Chłodnik można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo oraz młodymi ziemniakami.

Ogórkowy chłodnik z awokado i jogurtem grackim

  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oliwy tłoczonej na zimno
  • kawałek czerwonej cebuli
  • 300g jogurtu greckiego
  • sok z ½ limonki
  • 2 łyżeczki octu ryzowego lub 1 winnego
  • ½ łyżeczki miodu lub cukru
  • ½ szklanki listków kolendry lub mięty
  • schłodzona woda mineralna

    Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki powinny być wcześniej schłodzone w lodówce. Ogórki umyć, obciąć końce, obrać.
  • Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski/ miksera, dodać dwie szklanki wody i zblendować na gładką masę. Podawać schłodzone.

Smoothie z mango, melonem i truskawkami

  • 300g miąższu z melona
  • 1 dojrzałe mango
  • 6-7 świeżych lub mrożonych truskawek
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego

    Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Jeżeli używasz truskawek mrożonych, nie rozmrażaj ich.

Smoothie jabłkowo-bazyliowe

  • 1 jabłko
  • ok. 10 listków bazylii
  • ok. 1.5 szklanki soku z brzozy lub klarownego soku jabłkowego
  • 1 łyżka syropu klonowego, miodu lub cukru

    Przygotowanie:
  • Jabłko obrać lub nie w zależności od preferencji, pokroić. Wszystkie składniki ze sobą zmiksować na gładką masę. Podawać schłodzone. 
Data aktualizacji: 08.07.2019,
Opublikowano: 31.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej