Co jeść i pić, by mózg dobrze pracował?

Getty Images

Czy wiesz, że odpowiednia dieta może przyczynić się do polepszenia pracy mózgu? Zapytaliśmy lekarza rodzinnego - Michała Domaszewskiego o to, co powinno znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie.

Jaka dieta wspomoże pracę naszego mózgu? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Tego typu jadłospis powinien zawierać przede wszystkim paliwo dla mózgu, czyli glukozę. Gdzie znajdują się jej najbogatsze źródła? Najlepszym wyborem okaże się tutaj wprowadzenie do menu miodu, buraków i cebuli – oczywiście nie jednocześnie!

Przeczytaj też: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?

Nasz „system dowodzenia” odwdzięczy się również, gdy zapewnisz mu magnez. Gdzie go znaleźć? Przede wszystkim w bananach czy awokado.

Warto również wiedzieć, że mózg lubi witaminę B12. Dlaczego? A chociażby dlatego, że to ona buduje osłonki mielinowe, które to z kolei odpowiedzialne są za szybsze przeskakiwanie impulsów z komórki na komórkę. Gdzie szukać tej witaminy? Głównie w owocach morza.

Dodajmy też, że mózg składa się z tłuszczy. A żeby dobrze funkcjonował trzeba mu dostarczać także… zdrowe tłuszcze. Nasycone kwasy tłuszczowe posiadają między innymi łosoś, orzechy, a także olej lniany.

Jednakże podstawową zasadą prawidłowego funkcjonowania mózgu jest regularne picie wody. Naukowcy udowodnili, że 8 szklanek dziennie może poprawić jego pracę nawet o 30%!

Przeczytaj też: Jak działa mózg? Czy można usprawnić jego pracę?

Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie posłuchaj wypowiedzi lekarza rodzinnego – Michała Domaszewskiego.

Kim jest nasz ekspert - Michał Domaszewski?

Michała Domaszewski to lekarz rodzinny, który na co dzień zajmuje się zdrowiem zarówno małych, jak i dużych pacjentów. Jest on absolwentem Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Specjalizację rozpoczął w Samodzielnym Publicznym Centralnym Szpitalu Klinicznym przy ul. Banacha 1a w Warszawie, a w 2019 roku uzyskał dyplom specjalisty w dziedzinie Medycyny Rodzinnej. Aktualnie pracuje w Poradniach Medycyny Rodzinnej oraz jako lekarz „investigator” w badaniach klinicznych nad lekami. W 2019 roku uczestniczył też w projekcie P&M Partners wdrożenia działań projakościowych w Podstawowej Opiece Zdrowotnej. Obecnie prowadzi również coaching zdrowotny w postaci szkoleń - „Zdrowie w pracy”, w których zwraca uwagę na to, jak być maksymalnie wydajnym pracownikiem, jednocześnie zdrowo żyjąc. Internautom przybliża również wiedzę medyczną na swoim blogu oraz Instagramie.

Źródło: Zdrowie

Data aktualizacji: 24.03.2020,
Opublikowano: 17.03.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej