Chrzan. Dlaczego nie można go zabraknąć na świątecznym stole?

Fot: eskymaks / gettyimages.com

Chrzan to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Ma ostry specyficzny smak i dobrze komponuje się z wielkanocnymi potrawami. Chrzan wspiera trawienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, co ma ogromne znaczenie, kiedy wstajemy od stołu z wypełnionym po brzegi brzuchem.

Czym jest chrzan?

Chrzan pospolity jest rośliną należącą do rodziny kapustowatych, jednak w większej części korzysta się z jego korzenia. Główny korzeń oczyszcza się i ściera na tarce w celu przygotowania chrzanu tartego lub ćwikły. Korzeń chrzanu można również wykorzystać w całości, jako dodatek do potraw warzywnych, aby nadać im charakterystycznego chrzanowego posmaku oraz aby przedłużyć okres trwałości przygotowywanych przetworów. Liście chrzanu dodaje się do produkcji ogórków małosolnych i kiszonych. Chrzan jest źródłem witamin z grupy B i witaminy C, która jest silnym antyoksydantem. Chrzan zawiera również składniki mineralne, m.in. potas, wapń, fosfor, magnez, cynk i jod.

Jaki chrzan wybrać?

Wybierając chrzan należy zwrócić uwagę na to, aby korzeń był twardy, pozbawiony plam, zdrewniałych i zazielenionych części. Korzeń powinien być mięsisty, jasnożółty, a po przekrojeniu biały.

Chrzan na układ trawienny

Dlaczego chrzanu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? To dzięki jego właściwościom, które wspierają układ trawienny. Tarty korzeń chrzanu pobudza wydzielanie soków i enzymów trawiennych przez trzustkę, żołądek i wątrobę. Chrzan dodatkowo zwiększa wydatek energetyczny przez organizm w postaci ciepła, dzięki czemu kalorie są szybciej spalane. Stół wielkanocny jest pełen potraw tłustych, ciężkostrawnych oraz mięsnych. Po takiej uczcie organizm jest obciążony dużą ilością kalorycznego jedzenia i może mieć problem z trawieniem całej zawartości żołądka. Chrzan pobudzi ten proces i przyspieszy przemianę materii.

Dlaczego warto jeść chrzan? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść chrzan? Źródło: Wiem co jem

Chrzan na górne drogi oddechowe

Chrzan może być wykorzystywany do oczyszczenia górnego odcinka dróg oddechowych. Zawiera olejek, w którym znajduje się m.in. glukonasturyna, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Chrzan ma również właściwości rozgrzewające, które dodatkowo pomagają w oczyszczeniu dróg oddechowych z zalegającego śluzu. Chrzan dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym pomaga w zwalczeniu zapalenia zatok. Pomaga w usunięciu wydzieliny oraz niweluje stan zapalny wywołany przez bakterie obecne w zatokach. Aby udrożnić zatoki można wdychać olejki eteryczne, które unoszą się nad świeżo tartym chrzanem. Oprócz właściwości przeciwwirusowych chrzan działa grzybobójczo, przeciwwirusowo, dezynfekuje i odkaża jamę ustną i dziąsła.

Chrzan w postaci syropu ma działanie wykrztuśne, czyli wspiera leczenie kaszlu i zapalenia oskrzeli. Do przygotowania syropu potrzeba ok 100g świeżo tartego chrzanu i ½ szklanki ugotowanej przestudzonej wody i 100g miodu. Chrzan należy dodać do wody i pozostawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie wytworzy się sok, który należy wycisnąć. Do wyciśniętego soku dodaj miód i wymieszaj. Syrop należy jeść 3 razy dziennie po 1 łyżce.

Chrzan działanie antynowotworowe

Przeprowadzono badania naukowe, w których zaobserwowano antynowotworowe działanie chrzanu. Glukozynolany (składnik chrzanu), którego produktami rozkładu są izotiocyjany, zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej pęcherza, płuc, przełyku oraz żołądka. Według badań, im korzeń chrzanu ma mniejszą średnicę, tym ma większą zawartość antynowotworowych substancji.

Dodatkowo, chrzan ma silne działanie antyutleniające oraz posiada zdolność do niszczenia nadtlenków, które w szybki sposób przekształcają się w wolne rodniki i przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych oraz neurodegeneracyjnych, np. Alzheimer.

Jak jedzenie chrzanu wpływa na nasze zdrowie? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Jaki wpływ na nasze zdrowie ma chrzan? Źródło: Wiem co jem

Chrzan łagodzi ból

Dzięki właściwościom drażniącym i efektowi cieplnemu dolegliwości bólowe i przykurcze mięśni ustępują, obrzęki zmniejszają się, a zdolność ruchowa stawów poprawia się. Okłady z chrzanu stosuje się w leczeniu zapalenia nerwu kulszowego i bólach skazy moczowej. Nalewka z chrzanu lub chrzan bezpośrednio nałożony na skórę rozgrzewa ją i łagodzi bóle reumatyczne, stawów i kręgosłupa.

Z czym jeść chrzan?

Chrzan świetnie się nadaje, jako dodatek do zimnych i gorących mięs, ćwikły, zimnego sosu na bazie śmietany, żurku, białego barszczu, pasztetu, wędlin, ryb i mięsa w galarecie. Chrzan bardzo dobrze komponuje się również z żurawiną, borówkami, jabłkami, aronią oraz jako dodatek do musztardy.

Z chrzanem nie powinny przesadzać osoby, które cierpią na wrzody żołądka, zgagę, schorzenia wątroby i osoby z niewydolnością nerek. Dzienna dawka chrzanu to około 4 łyżeczki. W większych ilościach może powodować podrażnienie nerek oraz błony śluzowej żołądka i jelit.

Data aktualizacji: 19.04.2019,
Opublikowano: 18.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej